Στη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων από τα νησιά προσανατολίζονται χώρες της Ε.Ε (video)

Γερμανία και Κροατία είναι μεταξύ των χωρών που  σκοπεύουν να προχωρήσουν στη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων οι οποίοι βρίσκονται σε νησιά της Ελλάδας. Στη Γερμανία  μετά από πολύωρη σύσκεψη αποφασίστηκε η αναδοχή 1500 παιδιών, κυρίως κορίτσια. Υπέρ της υποδοχής ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα,  είναι  και ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας, στην Αυστρία.

Μια συμμαχία «εθελοντριών» χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Η ανακοίνωση του Βερολίνου δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες προτού φτάσει στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.

Μετά τη Γερμανία και η κυβέρνηση της Κροατίας έκανε γνωστό ότι είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί ασυνόδευτους ανήλικους από κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα. ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ντάβορ Μποζίνοβιτς, δεν διευκρίνισε πόσους ασυνόδευτους ανήλικους είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί η κροατική κυβέρνηση. Ανέφερε πως θα αναμείνει τις διαπιστώσεις της επίσκεψης που θα κάνει στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

«Διεξάγεται διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτές τις ημέρες με θέμα μια ανθρωπιστική λύση», για «να οργανωθεί η αναδοχή των παιδιών αυτών στο πλαίσιο μιας ‘συμμαχίας εθελοντριών’» χωρών, εξήγησε η γερμανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, χωρίς να κατονομάσει τις χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε αυτήν.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» για να αντιμετωπιστεί η «δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση για 1.000 ως 1.500 παιδιά που βρίσκονται στα νησιά» του Αιγαίου, πρόσθεσε η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» της Άνγελας Μέρκελ στην ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που την αποτελούν το βράδυ χθες Κυριακή.

«Πρόκειται για παιδιά τα οποία τα οποία εξαιτίας του ότι ασθενούν έχουν επειγόντως ανάγκη ιατρικές περιποιήσεις, καθώς και για ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 14 ετών, στην πλειονότητά τους κορίτσια», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ήδη τα κόμματα της αριστεράς στη Γερμανία, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των χριστιανοδημοκρατών, ασκούν πίεση εδώ και πολλές ημέρες προκειμένου η Ευρώπη, ειδικά το Βερολίνο, να αναλάβει την αναδοχή παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα ή προσπαθούν να μπουν στην ελληνική επικράτεια στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας, μετά την μετάδοση πληροφοριών στη χώρα σχετικά με την επισφαλή κατάσταση πολλών ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών.

Υπέρ της υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων από ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, κάτι στο οποίο είναι έτοιμη να προχωρήσει η Καρινθία, τάχθηκε, σε σημερινές δηλώσεις του, ο κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας, Πέτερ Κάιζερ, ζητώντας να ληφθεί ως πρότυπο η σχετική απόφαση που έλαβε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

Προειδοποιώντας, ότι με τις πληρωμές δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά απλά και μόνον «αγοράζεται χρόνος», ο κυβερνήτης ζήτησε να υπάρξει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, «συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας», επαναφορά μίας νόμιμης κατάστασης και να γίνει κάθε τι δυνατό ώστε να φθάνουν οι ανθρωπιστικές βοήθειες και να μην μπορούν να είναι μόνον καταβολές χρηματικών ποσών.

Ο ίδιος, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό ασυνόδευτων παιδιών που θα μπορούσε να υποδεχθεί το ομόσπονδο κρατίδιό του, τόνισε πως δεν χρειάζεται τώρα μία συζήτηση για αριθμούς, για γυναίκες και παιδιά, αλλά πρόκειται για την βασική προσέγγιση ότι, ενόψει της επικρατούσας κατάστασης, μία Ευρώπη 27 κρατών πρέπει να δημιουργήσει μία νομική βάση που θα επιτρέπει να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά.

Ο Πέτερ Κάιζερ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, είναι ο πρώτος κυβερνήτης ομόσπονδου κρατιδίου στην Αυστρία, ο οποίος υποστηρίζει ανοικτά το θέμα υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων, διαμηνύοντας και την σχετική πρόθεση της Καρινθίας.

Ήδη, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο δήμαρχος του Ίνσμπρουκ, πρωτεύουσας του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, Γκέοργκ Βίλι, είχε δηλώσει προθυμία να δεχθεί στην πόλη του έως και 200 πρόσφυγες από την Ελλάδα, ζητώντας ταυτόχρονα «λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα», να υπάρξει μία κατανομή τους στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκτιμούσε τον Ιανουάριο ότι πάνω από 3.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζουν σε κέντρα προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης με τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού, ενώ τουλάχιστον 1.077 ζουν σε άτυπες και επισφαλείς συνθήκες στέγασης, όπως καταλήψεις, ή είναι άστεγοι.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος