Στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία σε διεθνές επίπεδο, επισημαίνεται ότι “η ρατσιστική- εθνοτική τρομοκρατία αυξήθηκε ανησυχητικά το 2018, τόσο παγκοσμίως όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οργανώσεις συχνά να μιμούνται τις πρακτικές των ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων για να ριζοσπαστικοποιήσουν και να στρατολογήσουν μέλη”.
Όταν ρωτήθηκε αν “ομάδες νεοναζιστών ή υπέρμαχων της λευκής φυλής έχουν αναγνωριστεί ως τρομοκρατικές οργανώσεις εντός των ΗΠΑ” ο συντονιστής της αντιτρομοκρατίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέιθαν Σέιλς ανέφερε ότι αυτές οι υποθέσεις παραπέμπονται στο FBI και στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Ελλάδα παρέμεινε συνεργάσιμος εταίρος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας το 2018, και αναβάθμισε τα εργαλεία για την ανταλλαγή πληροφοριών και τον έλεγχο των μεταναστών που εισέρχονται χωρίς έγγραφα.
https://twitter.com/StateDept/status/1190317611436740608?s=20
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι «η Ελλάδα ενέκρινε νομοθεσία που επιτρέπει τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από τις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR) σε εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών».
‘Οπως αναφέρεται, οι ελληνικές αρχές σημείωσαν μια σειρά επιτυχιών στον εντοπισμό και στη καταδίκη «υψηλού επιπέδου» τρομοκρατών, ενώ για τις ελληνικές δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, η έκθεση εκτιμά ότι διαθέτουν επαγγελματισμό και ότι είναι κατάλληλα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την εγχώρια τρομοκρατία.
Ωστόσο αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει όλες τις πτυχές της απόφασης UNSCR 2396 που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση του νομικού πλαισίου για τη δίωξη των ξένων υπόπτων τρομοκρατίας».
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι μέλος του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους και ότι οι αμερικανικές και ελληνικές δυνάμεις συμμετείχαν σε κοινή άσκηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «η πορώδης φύση των ελληνικών συνόρων παρέμενε ανησυχητική, καθώς μετανάστες συνέχισαν να φτάνουν στην Ελλάδα, παρόλο που ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε σημαντικά από την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης το 2015. Οι ελληνικές ταυτότητες παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες σε αλλοίωση και υποκατάσταση φωτογραφιών. Δεν έχουν ενσωματώσει χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως βιομετρικά στοιχεία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει αυτό το τρωτό σημείο με την εισαγωγή μιας βιομετρικής ταυτότητας στο εγγύς μέλλον».
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος