Το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και ορίζει νέο ειδικό απεσταλμένο

Το Ηνωμένο Βασίλειο ορίζει νέο ειδικό απεσταλμένο στα Δυτικά Βαλκάνια, τον Στρατάρχη Αεροπορίας Sir Stuart Peach*.

Τα Δυτικά Βαλκάνια βιώνουν τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια τους εδώ και πάνω από 2 δεκαετίες”, λέει ο Μπόρις Τζόνσον.

Το Λονδίνο συζητά το θέμα σε όλες τις πλατφόρμες και στις συναντήσεις του, όπως και στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τον Υπουργό εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια.

Σε μια έκθεση προς τον ΟΗΕ -που είδε ο Γκάρντιαν- ο Διεθνής Ύπατος Εκπρόσωπος  Christian Schmidt, ο ύπατος εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είπε ότι, “εάν οι Σέρβοι αυτονομιστές εκπληρώσουν την απειλή τους να αναδημιουργήσουν τον δικό τους στρατό, χωρίζοντας τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις στα δύο, περισσότεροι διεθνείς ειρηνευτές θα έπρεπε να σταλούν πίσω για να σταματήσουν τη διολίσθηση προς έναν νέο πόλεμο”.

“Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το έργο του Sir Stuart θα υποστηρίξει αυτό του διεθνούς Ύπατου Εκπροσώπου, Christian Schmidt, ο οποίος συνεχίζει να έχει την πλήρη υποστήριξη του ΗΒ. Όσον αφορά τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, θα εργαστεί με τους εταίρους μας για την υποστήριξη του διαλόγου Σερβίας-Κοσόβου που θα διευκολυνθεί από την ΕΕ”, αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και ορίζει νέο ειδικό απεσταλμένο
Sir Stuart Peach 

Ο διεθνής Ύπατος Εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντιμετωπίζει επί του παρόντος τη μεγαλύτερη απειλή στη μεταπολεμική της περίοδο και ότι υπάρχει πραγματική προοπτική περαιτέρω διχασμού και σύγκρουσης. 

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε:

“Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βαθιά αφοσιωμένο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Έχουμε την ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε ότι επετεύχθη μέσω της ειρήνης και του διαλόγου – δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καμία επιστροφή στη βία και τη διαίρεση του παρελθόντος”. 

Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss δήλωσε:

“Ο διορισμός του Sir Stuart είναι μια σαφής απόδειξη της δέσμευσης της Βρετανίας στα Δυτικά Βαλκάνια και στην υπεράσπιση και προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην περιοχή”.

Η πολιτική κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια συζητήθηκε στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα και θα είναι στην ημερήσια διάταξη στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Λίβερπουλ, η οποία ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

*Ο Sir Stuart Peach θα αναλάβει το ρόλο του στα Δυτικά Βαλκάνια αφού παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτό το έτος, ρόλο που κατείχε από το 2018. Επίσης, στο παρελθόν υπηρέτησε ως Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος