«Στάση αναμονής» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικρές ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (31/8) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται ξανά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2%. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 14 Σεπτεμβρίου και το ενδεχόμενο αύξησης ή διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα παραμένει ανοιχτό. Παρότι, ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έχουν ενταθεί ανησυχητικά και οι πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό θεωρείται πιο πιθανή μία μικρή παύση.

Του Παντελή Μάνου

Αμετάβλητος, στο 5,3%, παρέμεινε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat ενώ ο εναρμονισμένος δείκτης στην Ελλάδα υποχώρησε οριακά στο 3,4% από 3,5%.
Τα τρόφιμα έχουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (9,8%, έναντι 10,8% τον Ιούλιο), και ακολουθούν οι υπηρεσίες (5,5%, έναντι 5,6% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,8%, έναντι 5,0% τον Ιούλιο) και η ενέργεια (-3,3%, έναντι -6,1% τον Ιούλιο).

Τον υψηλότερο πληθωρισμό παρουσιάζουν η Σλοβακία (9,6%), η Κροατία (8,5%) και η Αυστρία (7,6%) και τον μικρότερο (πληθωρισμό), παρά την αύξηση, έχουν η Ισπανία και το Βέλγιο(2,4%) ενώ στην Ολλανδία υποχώρησε στο 3,4%. Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός υποχώρησε οριακά στο 6,4% από 6,5% τον Ιούλιο. Στη Γαλλία ανήλθε στο 5,7% και στην Ιταλία στο 5,5%. Επιτάχυνση στο 2,4% από 2,1% σημειώθηκε στην Ισπανία και στο Βέλγιο από 1,7% τον Ιούλιο στο 2,4% τον Αύγουστο.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,77%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,10%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται ψηλότερα κατά 0,36%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,21%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει κέρδη σε ποσοστό 0,18%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 100 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1312,49 μονάδες παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 0,34%.

Ομόλογα

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 6 μονάδες βάσης, στο 2,48%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 7 bps στο 4,12%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 6 μονάδες, στο 3,49% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 8 μονάδες βάσης, στο 3,74%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Νέες ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,12%, στα 82,50 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 0,90%, βρίσκεται στα $86,63.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας ενώ υποχωρεί σε σχέση με το γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0849 δολ./ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος