«Stabat Mater» του Περγκολέζι από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, διαδικτυακά τη Μεγ. Τετάρτη

Ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή έργα της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής, το περίφημο «Stabat Mater» του Ιταλού συνθέτη Giovanni Battista Pergolesi, θα παρουσιαστεί τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου στις 19:00 στην πλατφόρμα πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης .
Για την εκτέλεση του έργου η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Χάρη Ηλιάδη συμπράττει με τη χορωδία του Ι.Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου σε μουσική διδασκαλία της Μαρίας Εμμα Μελιγκοπούλου.
Ο Περγκολέζι συνέθεσε το έργο τις τελευταίες δύο εβδομάδες της ζωής του, κλεισμένος σε μοναστήρι της Νάπολη, όπου υπέκυψε νικημένος από τη φυματίωση σε ηλικία μόλις 26 ετών. Στη σύντομη ζωή του πρόλαβε να συνθέσει έξι όπερες και δύο κονσέρτα για φλάουτο και έγχορδα.
Το αριστούργημά του, STABAT MATER, που περιγράφει τα Πάθη του Χριστού μέσα από τα μάτια της μητέρας του, βασίζεται σε ένα εκκλησιαστικό ποίημα του 13ου αιώνα και υμνεί την Παναγία όταν θρηνεί τον Ιησού κάτω από τον Σταυρό. Ο τίτλος προέρχεται από τον πρώτο στίχο του ποιήματος (“Stabat Mater Dolorosa…” – “Ίστατο η Μήτηρ τεθλιμμένη…”).
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που ξεχωρίζει για την απλότητα και την αμεσότητα του συναισθήματος. Χαρακτηριστικό του έργου του Περγκολέζι είναι ο συνδυασμός της τρυφερότητας της έκφρασης και της τελειότητας της μελωδικής γραμμής που μας εισάγει με τον πιο κατανυκτικό τρόπο στο κλίμα του Θείου Πάθους της Μεγάλης Εβδομάδας.
Η βιντεοσκόπηση της συναυλίας αποτελεί μια συμπαραγωγή της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος