Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας οι τιμές των τροφίμων

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις καταστροφές που έχει υποστεί το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, το αυξημένο κόστος στις τιμές των εφοδίων, η εκτίναξη των διεθνών τιμών στην ενέργεια, οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξαιτίας της πανδημίας, δημιούργησαν ένα δυσμενές περιβάλλον και ενίσχυσαν τις τιμές των τροφίμων στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Οι αυξημένες τιμές των τροφίμων, αποτυπώθηκαν και στο ταμπλό των αγορών γεωργικών εμπορευμάτων, με τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων, στο σιτάρι (+20,34%), στο καλαμπόκι (+22,57%), στο ρύζι (+17,98%), στα βοοειδή (+20,76%), στη ζάχαρη (+21,89%), στο βαμβάκι (+44,14%) και στον χυμό πορτοκαλιού (+18,70%), να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, το φαινόμενο δεν είναι παροδικό και θα παραμείνει για τους επόμενους περίπου 18 μήνες. Ήδη οι αυξήσεις αρχίζουν να επηρεάζουν το οικογενειακό εισόδημα.

Παρόλα αυτά, οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς ανέβηκε το ενεργειακό κόστος που επηρεάζει αρνητικά το κόστος στην καλλιέργεια. Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η αγορά και τον Φεβρουάριο για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα που θα θέσουν ένα ανάχωμα στην ακρίβεια.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία, ανεβάζοντας το κόστος στις μεταφορές. Όπως τονίζουν άνθρωποι της αγοράς, το υψηλό μεταφορικό κόστος θα συνεχίσει να υφίσταται και στο Α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

 

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΣΟΣ ΠΑΝΤΟΛΕΩΝ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΟΥΛΗ