Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση – Συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής (video)

Το μεσημέρι, ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση, σύμφωνα με το άρθρο 148 του Κανονισμού, επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, καθώς τον λόγο λαμβάνουν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

  • Πρώτη φορά μια κυβέρνηση αποφασίζει να μην συμβιβαστεί και να συγκρουστεί με την διαπλοκή, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας.Από το πόρισμα της Εξεταστικής προκύπτει ότι τα ΜΜΕ χρωστούν στις τράπεζες, 1,3 δισ. προσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας οτι μεγαλύτερο μέρος από αυτά είναι δανεικά και αγύριστα.Πολιτική αλλαγή το συντομότερο ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύοντας σφοδρή προσωπική επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι ο λαός δεν συμφωνεί με όλα όσα κάνει η κυβέρνηση, και πως στις δημοκρατίες αυτή η βούληση πρέπει να γίνει σεβαστή.«Αν και νέος αποδειχθήκατε χειρότερος από τους παλιούς», είπε ο κ . Μητσοτάκης και τον κατηγόρησε για «ψεύτικους διχασμούς, θεωρίες συνωμοσίας και δολοφονίες χαρακτήρων».Δ. Κουτσούμπας: Η σήψη, η διαφθορά και η διαπλοκή παραμένουν

«Άνθρακες ο θησαυρός» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Εξεταστικής Επιτροπής: «Ούτε τώρα έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο», είπε. Σημειώνοντας πως η κυβέρνηση με τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής προσπάθησε να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα», αιτιολόγησε πως την αξιοποιεί για να τραβήξει την προσοχή του λαού από τα πολύ σκληρά μέτρα που σκέφτεται να υλοποιήσει στο πλαίσιο της εφαρμογής του 3ου μνημονίου, με τη συνδρομή και των άλλων κομμάτων.

Τόνισε ότι με τη συγκρότηση της εξεταστικής, επιχειρήθηκε η συσκότιση του ρόλου των τραπεζών, «οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια στηρίχθηκαν και ενισχύθηκαν με πακτωλό δισεκατομμυρίων, που φορτώθηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού». Παράλληλα διερωτήθηκε γιατί τα 40 δισεκατομμύρια «κόκκινων δανείων» που οφείλονται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν έγιναν αντικείμενο εξέτασης.

Γιο το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής ανέφερε πως η πρόταση της ΔΗ.ΣΥ για κοινό πόρισμα έπεσε στο κενό.

«Η μόνη αλήθεια, πίσω από τους μεγάλους τίτλους και τα πομπώδη λόγια είναι ότι παρά τις μεθοδεύσεις και τις αλλοιώσεις, η Εξεταστική Επιτροπή δεν απέδωσε ποινικές ευθύνες για κανένα πολιτικό πρόσωπο» σχολίασε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Η σκευωρία σας απέτυχε. Τα άπλυτά σας βγήκαν στη φόρα. Οι πρακτικές σας θυμίζουν βρώμικο ‘89», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «ματαιοπονούν όσοι επιδιώκουν ρήγματα στη δημοκρατική παράταξη».

«Άνθρακες ο θησαυρός», ανέφερε και η κ. Γεννηματά.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος είπε ότι υπάρχει χάος με τα χρέη των ΜΜΕ και όσα έχουν γίνει είναι για τα μάτια του κόσμου.

Είπε ακόμη ότι ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ για την συμμετοχή off shore στην Αυγή και για το ακίνητο της Κουμουνδούρου και ότι ευθύνες υπάρχουν και για την πώληση του 902 FM από το ΚΚΕ σε off shore έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τα χρέη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είπε πως «τα λεφτά αυτά που είναι του ελληνικού λαού, δεν θα επιστραφούν ποτέ και σήμερα αυτά τα κόμματα έχουν το θράσος να κατηγορούν τη Χρυσή Αυγή για ρητορεία μίσους».

Πάνος Καμμένος: Να παρέμβουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς και Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος 

«Από αύριο πρέπει να παρέμβουν δεκαπέντε εισαγγελείς Διαφθοράς και εισαγγελείς ξεπλύματος μαύρου χρήματος να πάρουν τους φακέλους και να αρχίσουν τις διώξεις», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, περιγράφοντας την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις των MME και των κομμάτων, ως «την πλέον επιτυχή».

Ο κ. Καμμένος επισήμανε ως το δεύτερο σημαντικό εύρημα της εξεταστικής επιτροπής, αυτό που ειπώθηκε κατά την εξέταση του κ. Στουρνάρα: ότι ουσιαστικά επανέρχεται προς διερεύνηση το «πόρισμα Καλούδη». Το πόρισμα εκείνο, όπως σημείωσε ο κ. Καμμένος, παραδόθηκε στις 15 Μαρτίου του 2013 – και υπό την αναμονή της έγκρισης για την άσκηση κακουργηματικών διώξεων μέχρι τον Απρίλιο, εισήχθη τροπολογία με την οποία απαλλάσσονταν των ευθυνών τους όσοι τραπεζικοί υπέγραψαν τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων με μοναδική εγγύηση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είναι το σημείο όπου ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε την ΝΔ, σε υπερασπιστή του ΠΑΣΟΚ – «είναι η στιγμή που τα κάνουν πλακάκια, κι όταν ο εισαγγελέας Καλούδης τους έπιασε με την γίδα στην πλάτη, ήρθαν και ψήφισαν την τροπολογία». Απευθυνόμενος δε, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζήτησε να εξετασθούν οι νομικές παράμετροι της υπόθεσης και να ξεκινήσουν οι διώξεις που αφορούν το πόρισμα Καλούδη.

Β. Λεβέντης: Μην τολμήστε να υπογράψετε μέτρα στις Βρυξέλλες και υπερκόφτη στην Αθήνα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων προειδοποίησε τον πρωθυπουργό λέγοντας “μην τολμήσει η κυβέρνηση να υπογράψει στις Βρυξέλλες τα μέτρα των δανειστών και στην Αθήνα να ψηφίσει τον υπερκόφτη γιατί θα υποτιμήσετε όλους τους βουλευτές. Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν θα ψηφίσει η κυβέρνηση του, ούτε ένα ευρώ σε μέτρα, τα έχει πει και πριν από ενάμιση χρόνο και τότε και τώρα οι πολίτες πληρώνουν στο σύνολο τους και όχι μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ”.

Μιλώντας για το πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ο κ. Λεβέντης ήταν επικριτικός υποστηρίζοντας ότι δεν είχε κανένα νόημα η σύστασή της, γιατί τίποτα δεν θεράπευσε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μίλησε για δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «που δεν πρόκειται να αποπληρωθούν», ενώ παράλληλα εξέφρασε την διαφωνία του στο να ψηφίσει η Βουλή ρύθμιση για να σωθεί το εκδοτικό συγκρότημα του ΔΟΛ.

Για την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Λεβέντης είπε ότι δηλώσεις, όπως αυτή του κ. Ξυδάκη περί δραχμής, δεν ωφελούν την χώρα, αντιθέτως, δημιουργούν αμφισβήτηση της πορείας της χώρας.

Αντ. Μπαλωμενάκης και Δ. Καμμένος: Κόμματα της διαπλοκής η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Σκληρή κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άσκησε ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης κάνοντας λόγο για σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις και για τρίγωνο διαπλοκής με τις τράπεζες και τα μέσα ενημέρωσης, ενώ τους απέδωσε «καθεστωτικού τύπου αντίληψη, που τους οδήγησαν και σε συμπεριφορές ποινικά κολάσιμες».

«Δεκάδες περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών που εμπεριέχονται τεκμηριωμένα στο πόρισμα, αποτελούν μέρος της τοιχογραφίας του συστήματος της διαπλοκής. Αποδεικνύουν ακράδαντα τις σχέσεις εξάρτησης της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας, την υπόγεια διακλάδωση που συνέδεε τα κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τις τράπεζες», τόνισε.

«Το επιχείρημα τους ότι δεν ανιχνεύτηκαν πολιτικές ευθύνες, όπως ισχυρίζονται, το λένε με ανακούφιση για να υποβαθμίσουν το εγχείρημα της διαπλοκής. Σκόπιμα καλλιεργήθηκε η σύγχυση. Πολιτικές ευθύνες και προέκυψαν και τεκμηριώθηκαν, υπάρχουν στο πόρισμα και συμπλέκονται με ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων που υπέγραψαν τα δάνεια και φρόντισαν να μην υπάρχουν αποδείξεις», επεσήμανε.

Aπό την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, μίλησε «για άπειρες πολιτικές ευθύνες, αλλά και ποινικές σε πρόσωπα που εμπλέκονταν στις δανειοδοτήσεις, που προέκυψαν από την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής, μέσα από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα έγγραφα που είχαν σταλεί και πρέπει να διερευνηθούν», εστιάζοντας κυρίως την κριτική του σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που όπως είπε, «πήραν όλα τα προηγούμενα χρόνια περίπου 700 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις του Έλληνα φορολογούμενου».

Ν. Μηταράκης: Απόπειρα εκφοβισμού τραπεζιτών 

«Η ΝΔ δανείστηκε σύννομα και σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής» δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης και κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι υλοποίησαν ένα σχεδιασμό με στόχο εκφοβισμό των τραπεζιτών για τον έλεγχο του πολιτικού και μιντιακού συστήματος, ενώ κατήγγειλε ότι υπάρχει ζήτημα για την εφημερίδα «η Αυγή», και το κτίριο της Κουμουνδούρου.

Για τα δάνεια της ΝΔ είπε ότι λόγω απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών έχει δημιουργηθεί πράγματι ζήτημα ληξιπρόθεσμων οφειλών, και πως γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποπληρωμή του.

Ο Νότης Μηταράκης είπε ότι κατά την εννεάμηνη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής απεδείχθη ότι:

-όλα τα κόμματα λάμβαναν χρηματοδοτήσεις από τις ίδιες τράπεζες, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, μοναδική εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

-στα ΜΜΕ δεν προέκυψε οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση για τη χορήγηση δανείων προς αυτά, ούτε προνομιακοί όροι. Αντιθέτως, η έκθεση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα ΜΜΕ, είναι από τις χαμηλότερες όπως προέκυψε από τα στοιχεία σε κλαδικό επίπεδο. Έτσι καταρρίπτεται η χρήση του όρου «θαλασσοδάνεια».

-από την εξέταση των μαρτύρων στην εξεταστική, προέκυψε ότι η συμπεριφορά για τον δανεισμό επιχειρήσεων ΜΜΕ, δεν διέφερε από τη συμπεριφορά στον δανεισμό των άλλων επιχειρήσεων της χώρας. Συνεπώς δεν συνίσταται προνομιακή μεταχείριση, όπως ισχυρίζονται ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στ. Θεοδωράκης: «Ή να κλείσουν την αξιολόγηση ή να καταθέσουν την εντολή»

«Ή κλείστε λοιπόν την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή. Μεσοβέζικες λύσεις αυτή τη φορά δεν υπάρχουν. Να αναλάβει την ευθύνη μια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να παραπαίει. Καιροφυλακτεί η άβυσσος.” Με αυτό τον τρόπο έκλεισε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης καλώντας την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την 2η αξιολόγηση.

«Θα είναι έγκλημα αν δεν κλείσετε τη 2η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Θα είναι έγκλημα αν χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση που κρίνεται στις 9 Μαρτίου. Θα είναι έγκλημα αν η αξιολόγηση πάει για το Μάιο όπως ψιθυρίζουν κάποιοι βουλευτές σας», είπε ο κ. Θεοδωράκης προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να παρατείνεται η εκκρεμότητα και να ανοίγει ξανά η κουβέντα για τη δραχμή. “Δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του ‘15”.

Σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι τα κόμματα τα στέρησαν από τα νοσοκομεία και τα σχολεία, και δανείζονταν χωρίς εξασφαλίσεις. «Όπως έγραφε ο κ. Τσίπρας το 2010 ζητώντας ρύθμιση χρεών και νέο δάνειο από την Εθνική τράπεζα: «Μας είναι απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των δύο αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματο-οικονομικά κριτήρια», είπε και συμπλήρωσε:«Προσέξατε τις λέξεις που χρησιμοποίησε; Ο νεότερος αρχηγός επανέλαβε για άλλη μια φορά τα επιχειρήματα της παλαιοπολιτικής. «Δάνεισέ μου, όχι με τραπεζικά κριτήρια, αλλά επειδή προσφέρω στον τόπο». Το ίδιο περίπου που έλεγαν τόσες δεκαετίες και κάποιοι εκδότες και καναλάρχες: «Έχω αέρα – δώστε μου λεφτά».

Γ. Μαυρωτάς -Ποτάμι 

«Όσο και αν προσπάθησαν κάποιοι να κάνουν σόου, αυτό που προέκυψε από την Εξεταστική Επιτροπή δεν θα πω ότι ήταν άνθρακες ο θησαυρός, αλλά ούτε ότι μείναμε με το στόμα ανοιχτό», είπε ο Γιώργος Μαυρωτάς εκ μέρους του Ποταμιού. Είπε ότι υπήρξαν ενδείξεις, αναφορές, όχι όμως αποδείξεις.

Ο κ. Μαυρωτάς έδωσε έμφαση στο ότι το κόμμα του δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ δάνειο, τονίζοντας ότι θα ήταν προνομιακό τοπίο να κάνουμε σόου, καθώς δεν έχουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά έχουμε την αγωνία πώς θα προσπαθήσουμε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια ζητήματα.

Αναφερόμενος στα δάνεια των κομμάτων, ο κ. Μαυρωτάς υπογράμμισε, ότι από τις εργασίες της Εξεταστικής προέκυψε, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην περίοδο των παχέων αγελάδων, κατέφευγαν σε γενναίο κρατικό δανεισμό, με διοικήσεις διορισμένες και όχι αποκλειστικά με χρηματοοικονομικά κριτήρια, προσθέτοντας ότι «όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να εξεγείρεται γιατί αποδείχτηκε καλός μαθητής του παλιού συστήματος».

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρωστούν συνολικά 400 εκατ. ευρώ που έχουν κοκκινίσει, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πάρει δάνεια ύψους 8 εκατ. τελευταία, άρχισαν και αυτού να κοκκινίζουν», σημείωσε ο κ. Μαυρωτάς και πρόσθεσε:

«Το μεγάλο ερώτημα προς τα παλιά κόμματα δεν είναι πώς τα πήραν, αλλά τι τα έκαναν και πώς θα τα αποπληρώσουν, γιατί δεν φτάνει το νοικοκύρεμα που προσπάθησαν να κάνουν.

Πρόταση μας είναι, στο επόμενο διάστημα να καταθέσουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την αποπληρωμή τους».

Ιω. Σαρίδης – Ένωση Κεντρώων
Απαιτούν να νομοθετήσουμε την προστασία των μελών των ΔΣ των τραπεζών από ευθύνες και δικαστικές διώξει, είπε ο Ιωάννης Σαρίδης εκ μέρους  της Ένωσης Κεντρώων

«Τα κόμματα και τα Μέσα Ενημέρωσης έτυχαν ειδικής μεταχείρισης. Τα δάνειά τους δόθηκαν με ειδικό τρόπο από ειδικούς. Αυτό είναι όλο. Μέχρι εκεί φτάσαμε. Το πολιτικό σύστημα παρενέβαινε στο τραπεζικό. Και τώρα απαιτούν να νομοθετήσουμε την προστασία των μελών των ΔΣ των τραπεζών από ευθύνες και δικαστικές διώξεις», περιέγραψε ο Ιωάννης Σαρίδης, εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Εξεταστικής Επιτροπής, επισήμανε ότι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδεδειγμένα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κι ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ «που πασοκοποιήθηκε ακολουθώντας την ίδια πορεία με τους προηγούμενους», αν και, όπως είπε, ωχριά η επιβάρυνση δύο χρόνων, μπροστά στο «κόστος» της Μεταπολίτευσης.

Σημείωσε όμως, ότι οι πολίτες, για αυτή την Εξεταστική Επιτροπή, θα θυμούνται πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε διαπλοκή, όπως και θα θυμούνται και ό,τι τελικά θα πράξει σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία με το πόρισμα.

Σχετικώς με τα συμπεράσματα για μη εντοπισμό ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, ο κ. Σαρίδης αναρωτήθηκε αν ο εισαγγελέας θα «πέσει πάνω σε πολιτικά πρόσωπα», εφόσον ζητήσει να απαντηθούν ερωτήματα για: το κτίριο της Κουμουνδούρου, το «κούρεμα» κι όχι την εξόφληση του σχετικού δανείου και την offshore της «Αυγής».

Επεισόδιο με τον Ηλ. Κασιδιάρη

Ένταση προκλήθηκε όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης αρνήθηκε να αποχωρήσει από το βήμα παρά τον παραπάνω χρόνο που του έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής για να ολοκληρώσει την ομιλία του, με αποτέλεσμα ο Νίκος Βούτσης να αναγκαστεί να του κλείσει το μικρόφωνο.

Οι βουλευτές της ΧΑ χειροκροτούσαν, καθώς ο Κ. κασιδιάρης διαμαρτυρόταν ότι φιμώνεται και κατόπιν αποχώρησαν, ενώ ο κ. Βούτσης ζήτησε να μην επιδιώκουν την δημιουργία εντυπώσεων, αφενός διότι ο εισηγητής τους πήρε όλο τον προβλεπόμενο χρόνο του και μάλιστα τον υπερέβη κατά πολύ, σε βάρος και των συναδέλφων του και της διαδικασίας, αφετέρου τα στοιχεία που ο κ. Κασιδιάρης διατεινόταν ότι δεν «του επέτρεψαν να δημοσιοποιήσει» έχουν όλα γίνει γνωστά σε δημόσιες συνεδριάσεις της Επιτροπής, αλλά και μέσω του πορίσματος της Εξεταστικής και με την κατάθεση των συμπερασμάτων από τα κόμματα. «Η σημερινή συζήτηση είναι πολιτική» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και κάλεσε όλους να σεβαστούν την διαδικασία.

Αν. Λοβέρδος: Εν ψυχρώ λαθροχειρίες

«Λαθροχειρίες, μίσος, συκοφαντία και έλλειψη του παραμικρού νομικού ή πολιτικού φραγμού», καταλόγισε στην κυβερνητική πλειοψηφία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος, μίλησε για αόρατο χέρι που αφαίρεσε από το τελικό πόρισμα συγκεκριμένες αναφορές που αρχικά μιλούσαν για κακουργηματική ενέργεια του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και για «εν ψυχρώ λαθροχειρίες» που έγιναν και αλλοίωσαν την κατάθεση στην Εξεταστική, του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Σαλαγιάννη.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας περί αποκάλυψης τριγώνου διαπλοκής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με ΜΜΕ και τράπεζες, αντέτεινε ότι, «αυτό κατέρρευσε με πρώτους μάρτυρες εσάς τους ίδιους που είπατε στο πόρισμα ότι δεν υπάρχει διαπιστωμένη ποινική ευθύνη υπουργού».

Δ. Παπαγγελόπουλος: Ούτε βήμα πίσω στη μάχη της διαπλοκής  

Για «ρωμαϊκό όργιο» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος, στο οποίο «δεν συμμετείχε ο ελληνικός λαός αλλά λίγοι διεφθαρμένοι της άρχουσας τάξης» και «για πανηγύρι που τελείωσε» και τόνισε ότι «πρέπει τώρα να καθαρίσουμε τον τόπο από τους αχόρταγους».

«Από υπεκφυγές και υποκριτικές κραυγές χόρτασε η ελληνική κοινωνία. Το 1,4 δισ. ευρώ στα ΜΜΕ και τα 400 εκατ. στα κόμματα ποιοι τα πήραν και πώς; Υπήρξαν εγγυήσεις ή αέρας κοπανιστός; Τι τα έκαναν; Θα τα επιστρέψουν σε αυτόν ή τον επόμενο αιώνα;» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ο ρόλος του καθαρισμού και εξωραϊσμού της χώρας δόθηκε από τον ελληνικό λαό σε ανθρώπους που δεν είχαν ανάμειξη στην κραιπάλη».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε ακόμα ότι «τα δάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης εκτός της ποινικής ευθύνης έχουν και την πολιτική διάστασή τους» ενώ επεσήμανε ότι δεν αποτελούν μόνο εγκλήματα για απιστία αλλά και για αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε βήμα δεν κάνει πίσω στη μάχη της διαπλοκής» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος και κατέληξε:

«Είναι μοναδική ευκαιρία, τώρα που η διαπλοκή πλέει τα λοίσθια, σάπισε από τα ανομήματα της, έχασε νύχια και δόντια και δεν μπορεί να δαγκώσει, οι υγιείς δυνάμεις της χώρας να ενωθούν για να της δώσουν την χαριστική βολή. Να εξασφαλιστεί με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ώστε τα ΜΜΕ να επιτελούν το έργο τους χωρίς εξαρτήσεις, ύποπτες και αφανείς διαδικασίες. Γιουσουφάκια, Καρακόλια και Βελιγκέκες να περιοριστούν στο έργο τους και να υπηρετούν τον λαό. Να σταματήσουν πια οι χαλκευμένες ειδήσεις».

Νίκος Ξυδάκης για τις απόψεις Μητσοτάκη

Με τα λόγια του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, την αναφορά που έκανε στο πρόσωπο του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

«Για να καταλάβετε την αγωνία της κοινωνικής, της ιστορικής αριστεράς αυτά τα δύσκολα χρόνια της ιστορικής δοκιμασίας, θα σας πω μια κουβέντα. Είναι μια κουβέντα του σπουδαιότερου εν ζωή Έλληνα ιστορικού. Του Σπύρου Ασδραχά, που λέει ότι είμαστε ένας ιστορικός λαός. Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ευθύνη ενώπιον της μνήμης, σημαίνει ευθύνη ενώπιον του μέλλοντος. Αυτή την αγωνία έχουμε. Λέει ο Σπύρος Ασδραχάς ότι ο πολίτης ενός ιστορικού λαού έχει την αγωνία του μέλλοντος διότι γνωρίζει ότι θα ζούμε και μετά το θάνατό μας. Εδώ μιλούμε, στοχαζόμαστε για τις μελλοντικές γενεές όχι από τη λύσσα μας ποιος θα είναι επόμενος νομάρχης στην αποικία χρέους που θα λέγεται Ελλάδα», είπε ο Νίκος Ξυδάκης και προέτρεψε τον πρόεδρο της ΝΔ να μελετήσει την έκθεση του Πωλ Πόρτερ, του απεσταλμένου του αμερικανού προέδρου το 1947 για την παρασιτική ελίτ, την οποία «φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει στις μέρες μας».

Ο Νίκος Ξυδάκης προέτρεψε επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μάθει τι είναι προπαγάνδα ή τι είναι γελοία προπαγάνδα ξεκινώντας από την ταινία «Η ζωή του Μπράιαν».

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ, ΕΡΤ1 / Ρεπορτάζ:Λάμπρος Παναγιώτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος