Στα «σκαριά» νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους από τον ΟΔΔΗΧ – Tα δυο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Νέα πρόωρη αποπληρωμή ακριβού ευρωπαϊκού χρέους, επεξεργάζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στέλνοντας ισχυρό «σήμα» στις αγορές ενόψει των αποφάσεων των διεθνών οίκων αξιολόγησης για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα. 

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, θα προεξοφληθούν δάνεια από το 1ο Μνημόνιο με την καταβολή δύο δόσεων, ύψους 5,29 δισ. ευρώ, από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων των περίπου 37 δισ. ευρώ.  

Το λιγότερο «επιθετικό» σενάριο δίνει προτεραιότητα στα δάνεια του 2024 τα οποία ανέρχονται στα 2,645 δισ. ευρώ, με επαναχάραξη του σχεδιασμού ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. 
Εάν τελικώς υλοποιηθεί κάποιο από τα σενάρια, θα πρόκειται για τη δεύτερη προεξόφληση δανείων μετά τα 2,645 δισ. ευρώ που βγήκαν από τον χάρτη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων την άνοιξη του 2022 (χρέος 2023).  

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια του 1ου Μνημονίου από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά τη δεδομένη στιγμή ακριβά καθώς το Euribor τριμήνου είναι 3,412%, και με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040. Επίσης από φέτος τρέχει και η αποπληρωμή των δανείων του EFSF (141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056) ενώ από το 2034 προστίθενται και τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM έως το 2060. 

Η πρόωρη εξαγορά των ευρωπαϊκών δανείων χαλαρώνει τη «θηλιά» των μνημονίων. Ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πήρε πίσω τα δανεικά που έδωσε στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται για το αξιόχρεο της χώρας.  

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ελληνικά ομόλογα στην παρούσα συγκυρία διαπραγματεύονται ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που …απουσιάζει πλέον είναι η επίσημη «ετυμηγορία» από έναν ξένο οίκο. Αν όχι από τη Fitch στις 9 Ιουνίου, τότε στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS που είναι ο επόμενος σταθμός. Υπάρχει και το παράθυρο με τη Scoop στις 4 Αυγούστου, εφόσον η ΕΚΤ ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να μπει στη λίστα με τους υπόλοιπους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. 

Μια αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού (investment grade) θα ανοίξει ταυτόχρονα τον δρόμο σε μια νέα «μεγάλη» έκδοση (σε ποσό και διάρκεια) η οποία θα επιτρέψει τον σχεδιασμό για μια νέα εξαγορά ακριβών ευρωπαϊκών δανείων χαμηλώνοντας αισθητά τον πήχη με τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα έτη. Οι ανάγκες αυτές ανέρχονται σε 9,43 δισ. ευρώ για το 2024 και σε 9,29 δισ. ευρώ για το 2025, ενώ το 2026 ανεβαίνουν στα 13,17 δισ. ευρώ. 

Ρεπορταζ Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος