Στα μετόπισθεν του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου με την Thessaloniki Walking Tours

Μία αναπάντεχη διαδρομή στην άγνωστη ιστορία του μακεδονικού μετώπου, με έντονο το στοιχείο της εξερεύνησης, επιχειρεί ο καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας, Βλάσης Βλασίδης.
Μνημεία και ηρώα, ίχνη στρατοπέδων και νεκροταφείων, γέφυρες, σιδηροδρομικοί σταθμοί και γραμμές που μπορεί κανείς να τα εντοπίσει σε μικρά χωριά της Κοιλάδας της Αριδαίας, αφηγούνται με τον δικό τους τρόπο μία καθηλωτική ιστορία, άγνωστη στους περισσότερους, εκείνη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Με οδηγό τον Βλάση Βλασίδη, γίνεται μία θαυμαστή περιήγηση στην πεδιάδα της Αριδαίας, η οποία αποτέλεσε τα μετόπισθεν των Αγγλογάλλων, των Σέρβων και των Ελλήνων στον αγώνα τους κατά των Γερμανών και των Βούλγαρων.
  Και τον Σεπτέμβριο του 1918, εκεί πάνω στα βουνά της Αριδαίας, στην Καλή Πεδιάδα, έσπασε για πρώτη φορά η αντίσταση τους. Οι σύμμαχοι προέλασαν και, σε έναν μήνα, τελείωσε ο Μεγάλος Πόλεμος.
Ίχνη της περιπέτειας αυτής είναι σπαρμένα σχεδόν παντού στη περιοχή, μερικά από αυτά κρυμμένα καλά και αόρατα στα μάτια των περισσοτέρων, όπως εξάλλου και οι ιστορίες που συνδέονται μαζί τους. Η προσέγγιση γίνεται με διάθεση εξερεύνησης και περπάτημα μέσα στη φύση.
Ξεκινώντας νωρίς το πρωί από τη Θεσσαλονίκη και επιστρέφοντας σε αυτήν το βράδυ, γνωρίζει κανείς την ιστορική σημασία αλλά και το φυσικό κάλλος των χωριών Άψαλος, Ξιφιανή, Χρυσή, Φούστανη, Εξαπλάτανος, Αριδαία  και Σκύδρα που βρίσκονται έξω από κάθε ξεναγικό χάρτη, αποκαλύπτοντας την σημασία που είχαν για τον Μεγάλο Πόλεμο τα μετόπισθεν, τις μεγάλες και τις συχνά άβολες αλήθειες τους. 

Αναχώρηση: 08:00 (από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)
Επιστροφή: 20:00
Συμμετοχή: 35 ευρώ
Κρατήσεις αποκλειστικα στο info@thessalonikiwalkingtours.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος