Στα δίχτυα της πανδημίας πιάστηκαν οι ιχθυοκαλλιέργειες

Επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των ιχθυοκαλλιεργητών, όπως ισχυρίζονται, εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Οι εξαγωγές σημείωσαν κατακόρυφη πτώση έως και 20% στις αγορές που κατευθύνονται τα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, όπως η Ιταλία, που απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής, η Γαλλία, η Ισπανία και η Αγγλία, όπου η κατάσταση διαφοροποιήθηκε μετά το BREXIT. 11 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας με το κόστος των ιχθυοτροφών υψηλό και τις ποσότητες των μεγάλων ψαριών να παραμένουν στους κλοβούς ο βιοπορισμός γίνεται δυσκολότερος αναφέρει ο Ιωάννης Χεκίμογλου, πρόεδρος του συλλόγου ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας.

Η Ελλάδα εξάγει ετησίως περίπου 115.000 τόνους ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας σε 40 χώρες της Ευρώπης και Βορείου Αμερικής, απευθυνόμενη σε περισσότερους από 600 εκατομμύρια καταναλωτές. Στο εσωτερικό η κατανάλωση, έχει μειωθεί, λόγω του κλεισίματος του τουρισμού και της εστίασης, αν και έχουν ανέβει οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την αρχή της πανδημίας η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είχε σημειώσει μείωση εσόδων κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει κατά περίπτωση πτώση του ετήσιου τζίρου έως και 20%.

Σε αντίθεση με τους αλιείς, στους οποίους επεβλήθη παύση δραστηριοτήτων ως συνέπεια της πανδημίας, οι ιχθυοκαλλιεργητές συνεχίζουν να εμπορεύονται τα αλιεύματά τους. 689 αλιείς που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα έλαβαν ενίσχυση 19.080.778 ευρώ για το διάστημα μεταξύ 1ης Μαρτίου και 15ης Οκτωβρίου 2020 και για μέγιστο χρονικό διάστημα 90 ημερών για κάθε σκάφος. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση χρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος