Στ. Ζωγραφάκης στο Πρώτο: Πρώτα η προστασία των ανθρώπων και του ζωικού κεφαλαίου (audio)

Σε πολύ καλή κατεύθυνση είναι τα μέτρα που ακούστηκαν χθες για τους πυρόπληκτους και τις πληγείσες περιοχές, σχολίασε μιλώντας στο  Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην αγροτική οικονομία, Σταύρος Ζωγραφάκης.

«Είναι το πρώτο βήμα για να προστατεύουμε τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, το ζωικό κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές. Στην συνέχεια θα υπάρχουν και άλλα μέτρα που είναι η προστασία του περιβάλλοντος, της γης, γιατί μετά από τις τρομερές καταστροφές της πυρκαγιάς θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί η γη».

Η γη μπορεί να επανέλθει από μόνη της σιγά σιγά, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη και την κλιματική αλλαγή που δυσχεραίνει την κατάσταση, οπότε χρειάζεται και η συμβολή των ανθρώπων για να γίνει η αποκατάσταση πιο γρήγορα. «Διαφορετικά, οι χρόνοι θα είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί θα πρέπει να δουν αποκατάσταση γρήγορα, είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις τα καμένα».

Για αυτή την γενιά των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις δασικές περιοχές που κάηκαν, των μελισσοκόμων, των ρητινοκαλλιεργητών, είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα, σύμφωνα με τον κ. Ζωγραφάκη.

«Το καλοκαίρι του 2007 μετά τις καταστροφές της Ηλείας, το Γεωπονικό είχε αναλάβει την μελέτη για την αποκατάσταση της περιοχής, προχώρησαν αρκετά πράγματα, αλλά όλα θέλουν τον χρόνο τους. Τα σπίτια αποκαταστάθηκαν γρήγορα, αλλά το περιβάλλον χρειάστηκε διπλάσιο, τριπλάσιο χρόνο».

Ένα ζήτημα που θα πρέπει να μελετηθεί είναι ποια δένδρα μπορούν να ευδοκιμήσουν στον επόμενο αιώνα με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, προκειμένου οι αναδασώσεις να έχουν μακροημέρευση στον χρόνο. «Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο εξετάζουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες, στο αμπέλι, στην ελιά, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να δούμε τι πρέπει να αναδασώσουμε για να είναι αποτελεσματική η παρέμβασή μας».

«Πρώτα να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους, μετά το ζωικό κεφάλαιο, όχι μόνο τα σταυλισμένα ζώα αλλά και τα ζώα που ζούσαν στα δάση, μην τα ξεχνάμε. Να προστατεύσουμε την γη που θα κινδυνεύσει τον χειμώνα και όλα τα άλλα θα έρθουν με την σειρά τους», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Ζωγραφάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος