Στ. Τσικρικά: Την πανδημία τη ζούμε σε real time – Υπάρχει έλλειψη πνευμονολόγων σε πολλά νοσοκομεία (video)

«Παίρνουμε κουράγιο από τους ασθενείς που βγαίνουν από τις ΜΕΘ. Η κατάσταση στο Σωτηρία είναι όπως και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Έχει αυξηθεί η ροή σε νεαρότερες ηλικίες καθώς και ασθενείς που είναι σε ανοσοκαταστολή», δήλωσε στην ΕΡΤ η Σταματούλα Τσικρικά, Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος και ιατρός στο «Σωτηρία».

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για το πώς βλέπει την αύξηση των κρουσμάτων η κ. Τσικρικά τόνισε ότι «όσο ο κόσμος συγχρωτίζεται, ιδιαίτερα με το γεγονός ότι θα έλθει επιδείνωση του καιρού, ξέρουμε ότι οι εσωτερικές συγκεντρώσεις θα αυξηθούν».

Σύμφωνα με την ίδια, «έχουμε χαλαρώσει όλοι από τα μέτρα, η χρήση της μάσκας δεν είναι πολύ διευρυμένη και αυτή την στιγμή στην κοινωνία υπάρχει ένα μεγάλο κράμα ατόμων: άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ, άτομα που είναι στη διαδικασία να ολοκληρώσουν το ανοσολογικό τους σχήμα, άτομα που έχουν κάνει την τρίτη δόση. Οι πληθυσμιακές αυτές διαφορές ως προς την κάλυψη σε σχέση με τον ιό είναι λογικό να φέρει επιβάρυνση στις νοσοκομειακές δομές».

Ποιες κατηγορίες πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί αρκετοί εμβολιασμένοι ασθενείς μολύνονται η Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος επισήμανε ότι την πανδημία τη ζούμε σε real time.

«Τώρα βγαίνουν οι μελέτες και τα δεδομένα. Περνώντας ένα χρονικό διάστημα καταλάβαμε ότι περνάει η ισχύς του εμβολίου. Φαίνεται ότι το εξάμηνο είναι ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών πρέπει να επαναλάβουν το εμβόλιο. Στο πλαίσιο αυτό, υγειονομικοί, ηλικιωμένα άτομα και άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή καλούνται να κάνουν την τρίτη δόση». Και όπως είπε η πνευμονολόγος, «μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε και επόμενες δόσεις. Δεν είμαστε μάντεις κακών ειδήσεων. Βλέπουμε πώς πάει η πανδημία και ανάλογα, για να προστατευτούμε, αποφασίζουμε».

Τι δήλωσε για την έλλειψη πνευμονολόγου στο νοσοκομείο Βόλου

«Η ειδικότητα της πνευμονολογίας, από την πρώτη στιγμή, αποδείχθηκε πόσο σημαντική είναι, ιδιαίτερα στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν είναι όμως μόνο το νοσοκομείου του Βόλου, αλλά σε πολλά νοσοκομεία υπάρχει έλλειψη της συγκεκριμένης ειδικότητας είτε γιατί δεν υπάρχουν οι πνευμονολόγοι που χρειάζονται είτε δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα νοσοκομείο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης» ανέφερε η κ. Τσικρικά.

Σύμφωνα με την ίδια, «τελειώνοντας η πανδημία θα αφήσει κάποια πιθανά υπόλοιπα στο αναπνευστικό σύστημα. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουν οι άνθρωποι να βρίσκουν ιατρό για τα νοσήματά τους».

Επισήμανε δε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν στη χώρα μας. «Με το τέλος της πανδημίας πρέπει να τεθούν τα πράγματα στο τραπέζι για να μην έχουμε αξιόλογους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό. Είναι κρίμα να τους στερείται η χώρα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος