Στ. Τάσσος στο Πρώτο: Κρίσιμα τα πρώτα 24ωρα (audio)

«Είναι ένας ισχυρός σεισμός κοντά σε κατοικημένη περιοχή και αυτό είναι λογικό να προκαλέσει ζημιές σε κτήρια. Δυστυχώς έχουμε έναν νεκρό και τραυματίες. Υπάρχουν μετασεισμοί της τάξης του 4. Κατά πάσα πιθανότητα, χωρίς να είμαστε απόλυτοι, αυτός πρέπει να είναι ο κύριος», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος.

Η ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου είναι μια περιοχή που και στο παρελθόν έχει δώσει σεισμούς.
Το 1852, 100 χιλιόμετρα βόρεια του Ηρακλείου, σε υποθαλάσσιο χώρο και σε βάθος περίπου 100 χλμ. έχει δώσει τον ισχυρότερο σεισμό στον ελληνικό χώρο με 8,2 Ρίχτερ. Τώρα βέβαια πρόκειται για χερσαία περιοχή.

«Δεν θέλω να πω ότι υπάρχει φόβος να έχουμε ξανά τέτοιο σεισμό. Θέλω να πω ότι δεν γίνονται συχνά τέτοιοι σεισμοί στην περιοχή και με τέτοια χαρακτηριστικά. Αυτός ο σεισμός είναι ένας επιφανειακός σεισμός που δεν έχει περίοδο επανάληψης στην ίδια περιοχή πολύ συχνή.

Παρ’ όλα αυτά και το γεγονός ότι δεν είναι συχνοί τέτοιοι ισχυροί σεισμοί στην περιοχή, την τελευταία περίοδο και από την άνοιξη είχαμε μια σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή με μικρούς σεισμούς 3 και 4 ρίχτερ, που σημαίνει ότι οι δυνάμεις που δημιουργούν σεισμούς βρίσκονται σε δράση. Είναι ένας ισχυρός σεισμός, θα περιμένουμε μερικά 24ωρα για να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο και αν αυτός είναι ο κύριος σεισμός», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τάσσος.

Όσο θα περνά ο χρόνος και δεν θα γίνεται σεισμός θα είμαστε πιο ασφαλείς ότι αυτός ήταν ο κύριος και θα λέμε ότι δεν μπορεί να γίνει άλλος ισχυρότερος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει άλλος. Τα πρώτα δύο, τρία 24ωρα υπάρχει ισχυρή πιθανότητα (δεν είναι το πιο πιθανό) να γίνει ίδιος ή ισχυρότερος, μετά μειώνεται.

Ο κ. Τάσσος καταλήγοντας είπε ότι σπίτια που δεν είναι σε καλή κατάσταση ή δεν έχουν ελεγχθεί, δεν πρέπει να κατοικηθούν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος