Στ. Μπένος στο Πρώτο: Στην πιο γοητευτική φάση η ανασυγκρότηση της Εύβοιας – Από το απόλυτο χάος περνάμε στην απόλυτη τάξη (audio)

«Βρισκόμαστε στην πιο γοητευτική φάση για το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, περνάμε από το απόλυτο χάος στην απόλυτη τάξη», τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας και πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Η σωστή ώρα» με τον Μάκη Προβατά και τη Νατάσα Μπαστέα.

«Πώς συνενώνουμε σε ένα περιδέραιο τα διαμαντάκια, τους πόρους κάθε περιοχής και τους κάνουμε ένα ωραίο προϊόν; Αυτό ονειρεύομαι για τη Βόρεια Εύβοια. Το δάσος και ό,τι το περιβάλλει να κάνουμε ένα ενιαίο προϊόν. Φιλοδοξούμε να το κάνουμε και branding και μπορούμε να το πετύχουμε, καθώς έχει δημιουργηθεί μια παγκόσμια συγκίνηση για τη Βόρεια Εύβοια. Νομίζω ότι είναι θεμιτό να την αξιοποιήσουμε θετικά για την αναγέννηση της περιοχής», υπογράμμισε.

«Επειδή ξέρω τις αγκυλώσεις και τις δυσκολίες, κάναμε σχήματα συνεργιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό είναι το μυστικό. Παράδειγμα, οι μελέτες ανατέθηκαν σε δυο μήνες, τέλη Οκτωβρίου, από το “Διάζωμα”. Οι χορηγοί ήταν όλοι εταιρικά μέλη του Διαζώματος, οι οποίοι συγκέντρωσαν 2 εκατομμύρια ευρώ. Εγώ είμαι εθελοντής και όσοι είναι γύρω μου είμαστε εθελοντές. Δεν πρόκειται το κράτος να ξοδέψει ούτε 1 ευρώ για τη δουλειά που κάνω εγώ, η Επιτροπή μου και το Διάζωμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το προηγούμενο εξάμηνο ήταν σαν να είχα στήσει “ρυάκια” παντού για να κατευθυνθούν όλα σε ένα ενιαίο ποτάμι. Τα “ρυάκια” ήταν το βίωμα, η πνευματικότητα, η σκέψη των ανθρώπων, των επιστημόνων, των μελετητών. Τους έφερα όλους σε επαφή σε μια απίστευτα γοητευτική σύνθεση», δήλωσε και αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος. «Οι μελέτες έχουν χρονικό ορίζοντα 10 μήνες. Στους 4 πρώτους μήνες από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οι μελετητές ήταν υποχρεωμένοι να παραδώσουν την στρατηγική τους. Το επόμενο ορόσημο είναι η 1η Σεπτεμβρίου όπου θα έχουν παραδώσει όλες τις μελέτες και το master plan όλου του προγράμματος. Και μετά θα θέλουμε άλλους 3-4 μήνες, μέχρι το τέλος του έτους, για να εγκριθεί το πρόγραμμα από τα ευρωπαϊκά όργανα. Θα εγκριθεί σίγουρα από τις Βρυξέλλες», επισήμανε.

Χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι θεωρήθηκε στρατηγικής σημασίας από την Ευρώπη η ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας», καθώς «ελάχιστα έργα από χώρες μέλη παίρνουν αυτό το χρίσμα», σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα «θα είναι εγγυημένο στο διηνεκές και δεν θα επηρεάζεται από τους κλυδωνισμούς του πολιτικού συστήματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο η εφαρμογή του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ «από το 2023 θα είναι σε εξέλιξη όλα τα έργα του προγράμματος, περίπου 100». Πρόσθεσε ότι από εδώ και πέρα υπάρχει μόνο μια δυσκολία, καθώς όλα τα άλλα έχουν επιλυθεί. «Πρώτη φορά μου δείχνουν στην πολιτική τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη. Ξέρετε ότι δεν ανήκω στη ΝΔ, αλλά είμαι σταθερά σε άλλη πολιτική οικογένεια. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να είμαι ανεξάρτητος. Δεν έχω αμοιβές. Ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες στους υπουργούς και έχω άριστη συνεργασία μαζί τους. Με τους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη έχω αδερφικές σχέσεις. Ένα είναι το πρόβλημα λοιπόν, να καταλάβουν οι πολίτες της περιοχής το πρόγραμμα και να το κάνουν δικό τους. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη από εδώ και πέρα», εξήγησε.

«Το υγιές και το λογικό θα είναι να αποχωρήσω στο τέλος του χρόνου. Να μην χρειάζομαι. Αυτή θα είναι για μένα η επιτυχία. Και το πρόγραμμα να το αναλάβουν οι τοπικοί φορείς. Κάθε έργο και κάθε δράση θα έχουν τον δικό τους δικαιούχο, σύμφωνα με την ΕΕ. Θα έχουν εκείνον που θα τα υλοποιήσει. Τον οποίον εμείς από το Διάζωμα θα εκπαιδεύσουμε. Το Διάζωμα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του, δεν παίρνει αμοιβή. Στηριζόμαστε από τους χορηγούς μας και προσφέρουμε όλη την τεχνογνωσία δωρεάν. Για την ομάδα τη δική μου και το Διάζωμα δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ένα ευρώ ροή δημόσιας ή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης», διευκρίνισε. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι μεγάλο στοίχημα, να λειτουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως πρότυπο και για άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας, λέγοντας πως αυτό αποτελεί κοινή επιθυμία του ιδίου και του πρωθυπουργού.

«Σε διαδικασία εντατικής διαβούλευσης»

Όπως ανέφερε ο κ. Μπένος, σε σχετική τριήμερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, οι μελετητές παρουσίασαν τα πρώτα πορίσματα – όπως ακριβώς προβλεπόταν στις συμβάσεις τους – δηλαδή «μια πρώτη στρατηγική, ο καθένας στον τομέα του – με μελέτες που καλύπτουν όλο το εύρος της ζωής στην περιοχή».

«Αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία εντατικής διαβούλευσης, σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Συλλέξαμε όλο το βιωματικό και πνευματικό κεφάλαιο, το έχουμε βάλει στις “ράγες” και οι πολίτες θα το κρίνουν. Θα δουλέψουμε επίμονα μαζί τους. Έχουμε μια ιστοσελίδα το Εύβοια Μετά, αλλά θα έχουμε και πάρε πολλές και καθημερινές επαφές με τους ανθρώπους και τους φορείς, πάνω σε συγκεκριμένες μελέτες που έχουν αναρτηθεί. Ζωντανός διάλογος, θα συζητάμε τις διαφωνίες και θα μπορούν να μας πείσουν. Είναι πολύ ανοιχτά τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Οι 4 προϋποθέσεις για κάθε έργο

«Το σχέδιο είναι κυλιόμενο και έτσι λειτούργησε από την πρώτη μέρα. Κάθε έργο και κάθε δράση που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα έχουν 4 προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν.  Δυο πολιτικές, δηλαδή να προτείνει η τοπική κοινωνία και να αποδέχεται η κυβέρνηση και αν είναι δυνατόν όλο το πολιτικό σύστημα. Και δυο τεχνοκρατικές, δηλαδή οι μελετητές να δουν αν οι προτάσεις έχουν ελπίδες χρηματοδότησης από όλο το εύρος των χρηματοδοτικών εργαλείων και να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Όταν μια δράση έχει αυτές τις προϋποθέσεις, τότε μπαίνει απευθείας στην παραγωγή. Είναι έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει, τα ονομάζουμε συμβολικά “φωτοδότες”, γιατί στην ουσία μας παραπέμπουν στο μέλλον σαν τροχιοδείκτες και δίνουν μεγάλη ανακούφιση στους ανθρώπους», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

Ειδικά για το δάσος, επανάλαβε ότι θα φυτευτούν 20 εκατομμύρια δέντρα. «Υπάρχουν 4 μελέτες για το δάσος. Έχουμε κάνει μια σύνθεση από 4 διαφορετικές γωνίες: μια μελέτη για το master plan, μια από το τμήμα Δασολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έχει αναλάβει την αναδάσωση, άλλη μια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα αναλάβει την οικονομία του δάσους και το πόρισμα της επιτροπής του καθηγητή Γκολντάμερ για την προστασία από τις πυρκαγιές που έχει κάνει θαυμάσια δουλειά και θα την αξιοποιήσουμε», ανέφερε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος