Στ. Λουκίδης στο Πρώτο: Να περιμένουμε λίγο για τους εμβολιασμούς των παιδιών άνω των 15 ετών (audio)

Την πεποίθηση πως πρέπει να περιμένουν λίγο οι ειδικοί για τον εμβολιασμό των νέων άνω των 15 ετών, καθώς πρέπει να έχουν άλλες στοχεύσεις, εξέφρασε ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς», με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα.

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πρέπει να καλύψουμε τις ευάλωτες ομάδες (χρόνια νοσήματα, άνω τω 60). Αν εμβολιάσω και εστιάσω στην ομάδα 15 -18, και έχω 40% εμβολιαστικό ποσοστό πάνω από τα 65, αυτό θα είναι ένα δύσκολο σημείο. Διότι θα καλύψω τις νεαρές ηλικίες, αλλά θα αφήσω ακάλυπτες σε ένα βαθμό τις ηλικιακές ομάδες από τις οποίες προκύπτουν νοσηλείες και προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είναι πολύ δύσκολη η απόφαση για το εάν πρέπει να εμβολιαστούν οι έφηβοι άνω των 15 ετών, εξηγώντας ότι είναι πολύ περιορισμένα τα βιβλιογραφικά δεδομένα. «Όποιες κινήσεις προς αυτές τις ηλικίες, εκτός από την επιστημονική συναίνεση, πρέπει να έχουν και τη συναίνεση της κοινωνίας και της οικογένειας», σημείωσε.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, υπογράμμισε πως είναι μεταδοτική. Επισήμανε, δε, ότι σε περίπου μια εβδομάδα με δέκα ημέρες «θα γνωρίζουμε εάν αυτή η μετάλλαξη έχει και μεγαλύτερη βαρύτητα», δηλαδή θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα από τη Βρετανία για τον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, καθώς και για τους θανάτους.

Ερωτηθείς για το “φρενάρισμα” που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, ο κ. Λουκίδης είπε ότι το τηλέφωνό του είχε σταματήσει να χτυπάει τις τελευταίες ημέρες για συμβουλές προς ασθενείς που νοσηλεύονταν στο σπίτι τους. «Τις τελευταίες 2- 3 ημέρες άρχισε να χτυπά ξανά. Ελπίζω να είναι παροδικό αυτό ή τυχαίο», είπε χαρακτηριστικά.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος