Στ. Λουκίδης στο Πρώτο: Ανέφικτος πια ο στόχος του εμβολιασμού του πληθυσμού σε ποσοστό 80% ως τέλη Αυγούστου (audio)

«Ο στόχος της εμβολιαστικής κάλυψης σε ποσοστό 80% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του Αυγούστου είναι ανέφικτος πια. Ο στόχος τώρα, και τον βλέπω αρκετά δύσκολο και αυτόν, αλλά εμείς ως πνευμονολογική εταιρεία θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, μετά τις 20 Αυγούστου που θα έχουν επιστρέψει στα αστικά κέντρα οι περισσότεροι, είναι να φτάσουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ένα ποσοστό κοντά στο 70%», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, εξηγεί ο καθηγητής καθώς θα μπορέσουμε να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. «Βασίζομαι στα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών που λένε ότι θα δούμε μια κορύφωση μετά το 15αύγουστο, γιατί θα υπάρχει μεγάλη έξοδος και σίγουρα το καλοκαίρι οι συνθήκες που επικρατούν στις διακοπές δεν ευνοούν την αναχαίτιση της πανδημικής κρίσης».

Αναμενόμενη και η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, για νοσηλεία Covid-19, αλλά και στις ΜΕΘ, «Όταν είχαμε 60 εισαγωγές την ημέρα στις αρχές Ιουλίου και τώρα έχουμε 200, καταλαβαίνουμε ότι το 3%-5% θα μπει σε ΜΕΘ. Δεν υπάρχει πίεση αυτή την στιγμή αλλά υπάρχει αύξηση».

Θα πρέπει να μπούμε θωρακισμένοι στο φθινόπωρο, προειδοποιεί ο κ. Λουκίδης, να δούμε πόσο θα κρατήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας τα οποία τώρα μάλλον τα έχουμε ξεχάσει και το κυριότερο, πόσο στενά θα κάνουμε την επιδημιολογική παρατήρηση σε εμβολιασμένους και μη, ώστε να ανιχνεύουμε γρήγορα οποιαδήποτε μόλυνση για να μην γίνεται διασπορά.

«Σήμερα είχαμε την πρώτη ισχυρή δημοσίευση για παιδιά 12-17 ετών με παρατήρηση από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο με μηδέν νοσήσεις μετά τον εμβολιασμό και με καλό προφίλ βραχυχρόνιας ασφάλειας που είναι οι 5 μήνες της παρατήρησης της μελέτης». Σημαντικό κομμάτι αυτό εξηγεί ο κ. Λουκίδης, γιατί πέρα από την υπόθεση και την προσπάθεια να εμβολιαστούν και οι νεότερες ηλικίες με σκοπό να επανέλθουν στην εκπαίδευση στην πρωθύστερη κατάσταση, «έχουμε πλέον και μια βιβλιογραφική τεκμηρίωση, που είναι πολύ σημαντική γιατί στην ιατρική πρέπει πάντα να μιλάμε με στοιχεία». Η συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίχθηκε από την εταιρεία moderna, αφορά το εμβόλιο αυτό και δημοσιεύτηκε σήμερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος