Στ. Καλαφάτης: Να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά το τείχος ανοσίας που βάζει φρένο στα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις ανθρώπινες απώλειες

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης στο επίσημο δείπνο μετά την τελετή απονομής του 2ου Πανευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η εν λόγω βράβευση «τιμά τη συνεισφορά της Επιστήμης στην ανθρωπότητα και τα βήματα ελευθερίας μέσω του εμβολιασμού».

Ο κ. Καλαφάτης συνέχισε λέγοντας: «Αναδεικνύει και δικαιώνει τον σκοπό της Επιστήμης να συμβάλλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Επιβραβεύει και αναδεικνύει διεθνώς τη συνεπή επιστημονική προσπάθεια που φέρνει αποτελέσματα και γεννά ελπίδες ευημερίας και προόδου για όλους τους πολίτες, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Επισημαίνει ταυτόχρονα πως ο πόλεμος κερδήθηκε από την Επιστήμη και είναι στο χέρι μας να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά το τείχος ανοσίας που βάζει φρένο στα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις ανθρώπινες απώλειες σε όλο τον κόσμο».

Και πρόσθεσε ακόμα: «Είναι στο χέρι μας να πυκνώσουμε το τείχος που μας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταλείψουμε σταδιακά τα μέτρα άμυνας που καθήλωσαν την παγκόσμια οικονομία, προκάλεσαν τη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση σε καιρό ειρήνης, ανέστειλαν βασικές ελευθερίες, ταλαιπώρησαν τις κοινωνίες. Ευχόμαστε και προσδοκούμε η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», από εδώ από τη Θεσσαλονίκη, από την πόλη που για αιώνες αποτέλεσε σταυροδρόμι των πολιτισμών, να μεταφέρει παντού στην Ευρώπη το μήνυμα της φετινής επιλογής. Ευχόμαστε και προσδοκούμε ο καινούργιος θεσμός της Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης «Θεοφανώ» να αναδειχθεί σε διεθνές βήμα διαλόγου όπου διακεκριμένες προσωπικότητες θα καταθέτουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Έτσι ώστε να συνεισφέρει αποφασιστικά στο δημόσιο διάλογο σε ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς ατζέντας. Ευχόμαστε και προσδοκούμε να αναδεικνύει και να επιβραβεύει την αξιοσύνη, την προσφορά στο συλλογικό καλό, τον αγώνα για την επίτευξη κοινών ευρωπαϊκών στόχων, αρχών και αξιών. Την ανάδειξη της Ευρώπης σε παγκόσμια δύναμη ειρήνης, προόδου, συνεργασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Γιατί οι Ευρωπαίοι -όλοι μαζί- οφείλουμε και μπορούμε να κάνουμε τα βήματα που απαιτούν οι προκλήσεις των καιρών. Σίγουροι ότι ένα καλύτερο αύριο είναι ήδη παρόν».

Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης):

Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας που λαμπρύνει την εκδήλωση αυτή και αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του πανευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, διακεκριμένοι παράγοντες της πολιτικής, της διπλωματίας, της δικαιοσύνης, των επιστημών και του πολιτισμού καλώς ήρθατε στην Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη. Είναι εξαιρετική τιμή για την πόλη μας, αλλά και τη Χώρα μας, η απονομή του δεύτερου Πανευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Είναι σπουδαίο που τιμήσαμε σήμερα στη Ροτόντα, το σύμβολο αυτό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τους δύο κορυφαίους επιστήμονες που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Εκπέμπουμε την ίδια έκφραση του νου και της ψυχής: Ευχαριστούμε δρ. Ufur Sahin ευχαριστούμε δρ. Ozlem Tureci. Η ανθρωπότητα σας ευγνωμονεί και θα σας ευγνωμονεί για πάντα που μας δώσατε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό όπλο απέναντι σε έναν ύπουλο, θανατηφόρο ιό. Σας ευγνωμονεί για την αδιάλειπτη προσπάθεια και την αφοσίωσή σας στο Κοινό Καλό.

Η φετινή βράβευση έρχεται να επισημάνει και να τιμήσει τη συνεισφορά της Επιστήμης στην ανθρωπότητα και τα βήματα ελευθερίας που κατακτήσαμε μέσω του εμβολιασμού.

Αναδεικνύει και δικαιώνει τον σκοπό της Επιστήμης να συμβάλλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Επιβραβεύει και αναδεικνύει διεθνώς τη συνεπή επιστημονική προσπάθεια που φέρνει αποτελέσματα και γεννά ελπίδες ευημερίας και προόδου για όλους τους πολίτες, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Επισημαίνει ταυτόχρονα πως ο πόλεμος κερδήθηκε από την Επιστήμη και είναι στο χέρι μας να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά το τείχος ανοσίας που βάζει φρένο στα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις ανθρώπινες απώλειες σε όλο τον κόσμο.

Είναι στο χέρι μας να πυκνώσουμε το τείχος που μας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταλείψουμε σταδιακά τα μέτρα άμυνας που καθήλωσαν την παγκόσμια οικονομία, προκάλεσαν τη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση σε καιρό ειρήνης, ανέστειλαν βασικές ελευθερίες, ταλαιπώρησαν τις κοινωνίες.

Ευχόμαστε και προσδοκούμε η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», από εδώ από τη Θεσσαλονίκη, από την πόλη που για αιώνες αποτέλεσε σταυροδρόμι των πολιτισμών, να μεταφέρει παντού στην Ευρώπη το μήνυμα της φετινής επιλογής.

Ευχόμαστε και προσδοκούμε ο καινούργιος θεσμός της Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης «Θεοφανώ» να αναδειχθεί σε διεθνές βήμα διαλόγου όπου διακεκριμένες προσωπικότητες θα καταθέτουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Έτσι ώστε να συνεισφέρει αποφασιστικά στο δημόσιο διάλογο σε ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς ατζέντας.

Ευχόμαστε και προσδοκούμε να αναδεικνύει και να επιβραβεύει την αξιοσύνη, την προσφορά στο συλλογικό καλό, τον αγώνα για την επίτευξη κοινών ευρωπαϊκών στόχων, αρχών και αξιών.

Την ανάδειξη της Ευρώπης σε παγκόσμια δύναμη ειρήνης, προόδου, συνεργασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Γιατί οι Ευρωπαίοι -όλοι μαζί- οφείλουμε και μπορούμε να κάνουμε τα βήματα που απαιτούν οι προκλήσεις των καιρών. Σίγουροι ότι ένα καλύτερο αύριο είναι ήδη παρόν.

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία αυτή, που συνδέει ακόμη περισσότερο τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Ελλάδα με την Ευρώπη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος