Στ. Δρογώσης στο Πρώτο: Προτιμώ να παλέψω μέσα στη Δημοκρατία και όχι με Ρωσία – Κίνα που ρίχνουν «μούντζα» στις αρχές της Δύσης (audio)

«Προτιμώ να παλέψω για τη Δημοκρατία μέσα στη Δημοκρατία, παρά να υιοθετήσω τους αναθεωρητισμούς της Ρωσίας και της Κίνας, δυνάμεων δηλαδή των οποίων τα καθεστώτα ρίχνουν μια τεράστια μούντζα σε όλες τις αρχές της Δύσης», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο τραγουδιστής Στάθης Δρογώσης, ο οποίος συμμετέχει μαζί με περίπου 45 καλλιτέχνες σε ένα ξεχωριστό «Μουσικό Κουτί» με τίτλο «Ένα τραγούδι για την Ουκρανία», στις 10 το βράδυ της Δευτέρας 4 Απριλίου 2022, στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Αυτή τη στιγμή στον κόσμο, η Δύση με όλα τα κακά της – από τις οικονομικές ανισότητες μέχρι τις περιβαλλοντικές καταστροφές – έχει ένα σύστημα που λέγεται Δημοκρατία. Αυτή η Δημοκρατία με τις ατέλειές της, είναι το πεδίο που δίνουμε μάχες για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Αναδύονται δυνάμεις περιφερειακές, όπως η Ρωσία και η Κίνα που λένε σε εμάς, “ξέρεις κάτι; Δεν αξίζει τίποτα η Δημοκρατία. Εμείς είμαστε απολυταρχίες, χούντες στην ουσία και για το μέλλον που έρχεται η απάντηση δεν είναι η Δημοκρατία, είναι ο ολοκληρωτισμός”. Εγώ εκεί παίρνω θέση με τη δυτική Δημοκρατία, παρά τις διαφωνίες που έχω με τα οικονομικά συστήματα, αλλά προτιμώ να μεγαλώσω το παιδί μου σε έναν κόσμο ελευθερίας. Έναν κόσμο που μπορούμε να παλέψουμε για τα ιδανικά μας και την ιδεολογία μας χωρίς να μας φυλακίζει κάποιος εάν πούμε κάτι ενάντια στο καθεστώς» εξήγησε ο ίδιος.

Να θυμίσουμε ότι η εκπομπή, την οποία παρουσιάζουν ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη, θα μεταδοθεί απευθείας και από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 103.7. Τα χρήματα δίνονται στον Ερυθρό Σταυρό με τρεις τρόπους, είτε με sms, είτε με κλήση στον πενταψήφιο αριθμό 14 700, είτε απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του Ερυθρού Σταυρού.

«Κάνουμε μια ειδική ανθρωπιστική δράση για να μαζευτούν χρήματα για τους πρόσφυγες που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Λέμε ένα τραγούδι για την Ουκρανία για να μαζευτεί ένα μεγάλο ποσό. Παρακαλούμε τον κόσμο να δώσει από το υστέρημά του, γιατί και οι Έλληνες δεν περνάνε πολύ ωραία με την ακρίβεια που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση λόγω της ρωσικής εισβολής. Πολλοί άνθρωποι έχουν βγει έξω από τον προϋπολογισμό τους, αλλά πραγματικά τους καλούμε να βοηθήσουν τα εκατομμύρια των προσφύγων που έχει δημιουργήσει αυτός ο παράλογος και βάρβαρος πόλεμος», ανέφερε ο Στάθης Δρογώσης.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συναυλία Ειρήνης στα Προπύλαια, ξεκαθάρισε ότι οι δράσεις κατά του πολέμου και υπέρ των προσφύγων δεν είναι αντιπαραθετικές, αλλά είναι συμπληρωματικές. «Όποιος θέλει κάνει μια δράση, γιατί θυμάμαι και σε εκείνη τη συναυλία στα Προπύλαια, υπήρχε κάλεσμα για να μαζευτεί βοήθεια για τους πρόσφυγες», είπε.

«Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια πόλωση και πολιτικοποιούμε τα πάντα. Αυτή η “λύσσα” των κομμάτων να βγάλουν πολιτικό όφελος ή να δώσουν πολιτικό κόστος με βάση τα δεδομένα της επικαιρότητας, δημιουργεί πολύ “άρρωστες” καταστάσεις. Ξέρω ότι πολλοί καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συναυλία στα Προπύλαια, είναι και στη δράση που κάνουμε στο Μουσικό Κουτί. Οι καλλιτέχνες είναι πολίτες, έχουν άποψη. Άλλοι την εκφράζουν, άλλοι όχι και προσπαθούν να μιλήσουν μόνο μέσα από το έργο τους», επισήμανε.

«Παρ’ όλα αυτά, η δουλειά μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, να τον κάνουμε να σκεφτεί και να τον κάνουμε να βοηθήσει τους πραγματικά αδύναμους, που αυτή τη στιγμή είναι οι πρόσφυγες, οι μητέρες, τα παιδιά, οι άμαχοι. Οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν στο κέντρο της Ευρώπης, ενώ είχαν μια κανονική δουλειά και ένα κανονικό σπίτι. Η Ουκρανία είναι μια ευρωπαϊκή  και μάλιστα έχουμε πολλούς ιστορικούς δεσμούς οι Έλληνες μαζί τους», δήλωσε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Οδησσό, στη Φιλική Εταιρεία και στην ελληνική ομογένεια στη Μαριούπολη. «Δεσμούς ιστορικούς που είναι πάρα πολύ σημαντικοί. Και πρέπει να τους βοηθήσουμε. Δεν εννοώ να πάμε να πολεμήσουμε εκεί, να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες. Τώρα όλη η άλλη συζήτηση μερικές φορές γίνεται εκ του πονηρού, για πολιτικό όφελος και προσωπικά δεν με αφορά», διεμήνυσε.

«Προσπαθώ να τελειώσω τον δίσκο μου που φτιάχτηκε μέσα στην πανδημία, μια άλλη “εμπόλεμη κατάσταση” που άλλαξε τη ζωή μας, μας έκλεισε στα σπίτια μας και χάσαμε ανθρώπους. Ερχόμαστε μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση και πάνω που πήγαμε να ανασάνουμε από τα μνημόνια, ήρθε η υγειονομική κρίση και τώρα ο πόλεμος», υπογράμμισε.

«Μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας για την κατοχή και οι γονείς μας για τη χούντα. Κάθε γενιά δίνει τη δική της μάχη. Εμένα αυτό με εμπνέει και η δική μου μάχη που συντάχθηκα ήταν με τους αδύνατους και στην κρίση, και στην πανδημία να σώσουμε κόσμο και τώρα για τους πρόσφυγες. Δικαιούμαι να ομιλώ, γιατί ήμουν και στις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, και στις διαδηλώσεις για τη Συρία και τους πρόσφυγες, και για το Ιράκ. Κάθε φορά μπορείς να διακρίνεις και να στηρίξεις τον αδύνατο», σημείωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος