Σπ. Βασιλάκος για την ανακάλυψη του πρώτου εξωγαλαξιακού πλανήτη στο Πρώτο: Δείχνει ότι η δική μας δομή ισχύει σε όλο το σύμπαν (audio)

«Εντοπίστηκε ο πρώτος πλανήτης εκτός του γαλαξία μας από μια ομάδα επιστημόνων που ασχολείται με τον εντοπισμό εξωπλανητών και κατάφερε μέσω ενός τηλεσκόπιου που βρίσκεται σε δορυφορική τροχιά γύρω από την γη να παρατηρήσει έναν άλλο πλανήτη που βρίσκεται σε άλλο γαλαξία», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα στους 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Τι μας ξημερώνει» με την Νεφέλη Λυγερού, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής και Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σπύρος Βασιλάκος.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη για το σύμπαν και μένει να επιβεβαιωθεί από άλλες ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βασιλάκος, είναι ο πρώτος υποψήφιος εξωπλανήτης που βρίσκεται σε έναν άλλο γαλαξία, ο οποίος λέγεται Μ51 και απέχει από τον δικό μας γαλαξία περίπου 28 εκατ. έτη φωτός. «Είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας, όπως ο δικός μας, αλλά μικρότερος».

Η ομάδα που δημοσίευσε για τον εξωγαλαξιακό πλανήτη πρώτη φορά το 2020, επανήλθε έναν χρόνο μετά με μια νέα πρόσφατη δημοσίευση που περιλαμβάνει μετρήσεις για αυτόν τον πλανήτη, ο οποίος πρέπει να έχει διαστάσεις περίπου όπως ο Κρόνος.

Ο κ. Βασιλάκος, εξήγησε γιατί έχει τόση σημασία αυτή η ανακάλυψη. «Στο πλανητικό μας σύστημα, ο αστέρας ο δικός μας είναι ο ήλιος και οι πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Οι επιστήμονες λοιπόν πίστευαν για πολλά χρόνια ότι αυτή η δομή δεν είναι μοναδική μέσα στον γαλαξία και στο σύμπαν. Όταν ανακαλύψαμε τους πρώτους εξωπλανήτες την δεκαετία του 1990, αυτό που υποψιαζόμασταν έγινε βεβαιότητα. Από τότε μέχρι τώρα έχουμε ανακαλύψει στον δικό μας γαλαξία, περίπου 5000 εξωπλανήτες». Τώρα λοιπόν, αυτό που εικαζόταν, ότι υπάρχουν πλανητικά συστήματα και έξω από τον γαλαξία μας, επαληθεύεται, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι η δική μας δομή, είναι μια κοινή δομή που ισχύει και σε άλλους γαλαξίες άρα και σε όλο το σύμπαν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος