Σουηδία – Κορονοϊός: Νόμο για τη λήψη καταναγκαστικών μέτρων προωθεί η κυβέρνηση

Νομοσχέδιο μέσω του οποίου η κυβέρνηση θα αποκτήσει νέες εξουσίες και τη δυνατότητα να λαμβάνει περιοριστικά αναγκαστικά μέτρα και να επιβάλει κυρώσει προωθείται στην Σουηδία μετά την αποτυχία του σχεδίου που εφαρμόστηκε και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη χιλιάδων νεκρών και δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων από τον κορονοϊό

Στην Σουηδία η κυβέρνηση είχε αποκλείσει την καραντίνα και είχε καταφύγει σε απλές συστάσεις προς τους πολίτες. Πλέον αναζητεί τρόπο περιορισμού της διασποράς και των θανάτων από τον κορονοϊό και στο πλαίσιο αυτό προωθεί νομοσχέδιο της δίνει προσωρινά νέες εξουσίες για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.

Με βάσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα έχει τη δυνατότητα να λάβει περιοριστικά καταναγκαστικά μέτρα σε στοχευμένες περιοχές αλλά  και να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Δηλαδή να αποφασίσει να κλείσει καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή δημόσια μέσα μεταφοράς, ή ακόμη να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να συναθροιστούν σε ορισμένους δημόσιους χώρους.

«Όσοι παραβιάσουν τα μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους μπορεί να τιμωρηθούν με την επιβολή προστίμων», σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.

Σημειώνεται πως η Σουηδία δεν έχει νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να περιορίζει την ελευθερία στις μετακινήσεις σε καιρό ειρήνης  και να λάβει αποφάσεις για μέτρα καραντίνας για τον πληθυσμό της. Αξιοσημείωτο και το γεγονός πως από την αρχή της πανδημίας, η Σουηδία υιοθέτησε μια  αμφιλεγόμενη στρατηγική, αποκλείοντας την καραντίνα ή κάθε καταναγκαστικό μέτρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος