Σοβαρό πλήγμα στις καλλιέργειες φασολιών στην Καστοριά από τον παρατεταμένο καύσωνα

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα στη Ελλάδα, έφτασαν και στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας. Οι καλλιέργειες των φασολιών, δέχτηκαν ένα ισχυρό πλήγμα κατά την ανθοφορία τους.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς ακόμη προσπαθούν να ορθοποδήσουν από τα χτυπήματα του παγετού και της χαλαζόπτωσης μέσα στην άνοιξη. Ο καύσωνας έκαψε τα άνθη των φυτών κι έτσι δε θα δώσουν καρπό. Οι παραγωγοί δηλώνουν απροστάτευτοι απέναντι στον καύσωνα, καθώς για να αποζημιωθεί η ζημιά,, θα πρέπει να έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, γεγονός αρκετά απίθανο για τις ορεινές περιοχές.

Στις Πρέσπες, την Καστοριά, και άλλες περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, οι καλλιέργειες είναι προσαρμοσμένες στις κλιματολογικές συνθήκες, όμως τα τελευταία χρόνια, αυτές φαίνεται να αλλάζουν, αλλάζοντας τις εποχές και δημιουργώντας προβλήματα στις παραδοσιακές καλλιέργειες. Οι αγρότες μιλούν για σαφή σημάδια κλιματικής αλλαγής.

Η άνοδος της θερμοκρασίας σε σχέση με τις συνηθισμένες συνθήκες που επικρατούν, καταγράφεται γενικότερα. Στις Πρέσπες, έναν τόπο διάσημο για τη βιοποικιλότητά του, η καταγραφή των αποδημητικών ειδών δείχνει αυτή τη διαφοροποίηση. Η ζέστη φαίνεται να μπερδεύει ακόμα και τους πελεκάνους.

Τα πουλιά, όπως και ο άνθρωπος, καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Αλλαγή της θερμοκρασίας, ήπιος χειμώνας, πολύ ζεστό καλοκαίρι,  ανομβρία, έντονα φαινόμενα, είναι ζητήματα που συζητάμε όλο και περισσότερο. Για τους παραγωγούς, είναι προβλήματα που, τα τελευταία, χρόνια, καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίσουν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος