Σουηδία: Ιατρικά δείγματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων καταστράφηκαν στο Καρολίνσκα λόγω βλάβης στην παροχή αζώτου  

Δείγματα που συλλέχθηκαν εδώ και δεκαετίες από ερευνητές στο διάσημο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Karolinska της Σουηδίας καταστράφηκαν μετά από δυσλειτουργία των καταψυκτών  κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε το ίδρυμα τη Δευτέρα, το οποίο ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία, γράφει ο The Guardian.

Τα δείγματα διατηρήθηκαν στους μείον 190 βαθμούς Κελσίου σε δεξαμενές ψυχόμενες με υγρό άζωτο στο Ινστιτούτο Karolinska, ένα διάσημο ιατρικό πανεπιστήμιο στη Στοκχόλμη.

Το Karolinska φιλοξενεί επίσης τη Συνέλευση Νόμπελ, η οποία επιλέγει τον νικητή του Βραβείου Νόμπελ Ιατρικής.  Μεταξύ 22 και 23 Δεκεμβρίου, διακόπηκε η παροχή υγρού αζώτου σε 16 κρυογονικές δεξαμενές. Αν και οι δεξαμενές μπορούν να λειτουργήσουν για τέσσερις ημέρες χωρίς επιπλέον υγρό άζωτο, στερήθηκαν αυτή την ουσία για πέντε ημέρες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή δειγμάτων από πολλά ιδρύματα. «Αυτό συνέβη τη χειρότερη δυνατή στιγμή στη Σουηδία, μόλις μια μέρα πριν την παραμονή των Χριστουγέννων», δήλωσε ο Μάτι Σάλμπεργκ, κοσμήτορας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εκτιμώμενη αξία των χαμένων δειγμάτων είναι περίπου 500 εκατομμύρια κορώνες (47 εκατομμύρια δολάρια). Αντίθετα, ο Sallberg είπε ότι δεν έχει γίνει επίσημη εκτίμηση για την αξία των χαμένων δειγμάτων, αλλά ότι ανέρχεται εύκολα σε πολλά εκατομμύρια. «Περισσότεροι επηρεάζονται όσοι κάνουν έρευνα στον τομέα της λευχαιμίας, επειδή έχουν συλλέξει δείγματα από ασθενείς σε διάστημα έως και 30 ετών», είπε ο Sallberg.

Ξεκίνησε εσωτερική έρευνα στο πανεπιστήμιο και, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για δολιοφθορά, το περιστατικό καταγγέλθηκε και στην αστυνομία. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το περιστατικό οφείλεται σε εξωτερική επέμβαση, αλλά συντάσσεται αστυνομική έκθεση για να καλύψει όλες τις υποθέσεις», είπε ο Σάλμπεργκ. Όλα τα δείγματα ήταν αποθηκευμένα μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και η απώλειά τους δεν θα επηρέαζε τη συνεχιζόμενη φροντίδα των ασθενών. Αλλά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές έρευνες.

Πηγή: Digi24.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος