Σουηδία: Η ΥΠΕΞ καταδικάζει το σχέδιο του Ισραήλ να ελέγξει τη Γάζα

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας καταδίκασε σήμερα (19/5) το σχέδιο του Ισραήλ που αποσκοπεί στο να “αναλάβει τον έλεγχο” ολόκληρης της περιοχής της Λωρίδας της Γάζας, καταγγέλλοντας “μια προσάρτηση αντίθετη στο διεθνές δίκαιο”.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως θέλει να “αναλάβει τον έλεγχο όλης της περιοχής της Λωρίδας της Γάζας” σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram.

“Δεν θα υποχωρήσουμε. Αλλά για να πετύχουμε πρέπει να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να μας σταματήσουν”, πρόσθεσε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, η χώρα της οποίας αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος από το 2014, αντέδρασε έντονα.

“Αν αυτό σημαίνει προσάρτηση, είναι αντίθετο στο διεθνές δίκαιο. Η Σουηδία είναι σθεναρά πεπεισμένη πως η περιοχή της Γάζας δεν πρέπει ούτε να τροποποιηθεί ούτε να μειωθεί”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Κάλεσε επίσης το Ισραήλ να επιτρέψει την επανάληψη της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν στον θύλακα.

“Κατά τις συζητήσεις μας έχουμε κάνει έκκληση πολλές φορές στην ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει ανεμπόδιστη πρόσβαση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αρχές”, δήλωσε.

“Μια κατάπαυση του πυρός και το τέλος των εχθροπραξιών είναι απαραίτητες, και οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρέπει να πολλαπλασιάζει τις δηλώσεις ή τα σχέδια που επιδεινώνουν την κατάσταση των αμάχων στη Γάζα”, δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος