Σουηδία: Δεν θέλουμε μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφός μας δήλωσε o ΥΠΕΞ Τόμπιας Μπίλστρομ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τόμπιας Μπίλστρομ, μία ημέρα μετά την επίσημη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ στο έδαφός της, καθώς και μόνιμες στρατιωτικές βάσεις της συμμαχίας.

Ο Μπίλστρομ σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ανέφερε: «Φυσικά, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα επιχειρήσουν στη Σουηδία. Ωστόσο, δεν θέλουμε να έχουμε μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ. Δεν βλέπουμε επίσης κανένα λόγο να έχουμε πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας σε καιρό ειρήνης.

Σε αυτό το θέμα, θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της Νορβηγίας και Δανίας. Μόνο τρεις χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γαλλία διαθέτουν πυρηνικά όπλα».

Επίσης επισημαίνει ότι με τον ίδιο τρόπο η χώρα του είναι καταρχήν έτοιμη να στείλει στρατεύματα σε άλλους συμμάχους και ότι είναι διατεθειμένοι να στείλουν ένα μηχανοποιημένο τάγμα στη Λετονία.

«Τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος κανενός από τα άλλα κράτη μέλη της συμμαχίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», υπογράμμισε ο Μπίλστρομ.

Ο επικεφαλής του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι κανένα μέλος του ΝΑΤΟ «δεν είναι υποχρεωμένο να έχει πυρηνικά όπλα στο έδαφός του παρά τη θέλησή του».

Τόνισε ότι γνωρίζουν ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν μέρος του δόγματος του ΝΑΤΟ για την άμυνα και την πρόληψη.«Μπήκαμε στο ΝΑΤΟ χωρίς καμία προϋπόθεση για αυτό το θέμα», είπε ο Μπίλστρομ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι : «Δεν υπάρχει σχέδιο αύξησης του αριθμού των συμμάχων που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Φυσικά αξιολογούμε συνεχώς τη στάση μας απέναντι στις τρέχουσες συμβατικές δυνάμεις. Αλλά όπως και στα κράτη της Βαλτικής και στη Σουηδία, δεν έχουμε σχέδια να δημιουργήσουμε μια ομάδα μάχης».

Πηγή: ATSH-AA

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος