Σουδάν: Εν πτήσει το ελληνικό μεταγωγικό για να παραλάβει από το Τζιμπουτί τους Έλληνες πολίτες

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα απογειώθηκε το ένα από τα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-27 από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί όπου βρίσκονται οι Έλληνες υπήκοοι, ενώ νωρίτερα και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου με στόχο «τον περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών παροχής βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα». Το τελευταίο 24ωρο έχουν απομακρυνθεί 23 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους με τη βοήθεια Ιταλίας και Γαλλίας. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που οργάνωσαν ειδικές επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό των υπηκόων τους από το φλεγόμενο Σουδάν.

Ν. Δένδιας: Στην κρίση του Σουδάν η Ευρώπη δεν πήρε πολύ καλό βαθμό

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες για απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών, από τον «εφιάλτη» του Σουδάν ενώ από το Λουξεμβούργο, στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας αφού ευχαρίστησε θερμά τους ομολόγους του, της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για τη βοήθεια στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών και την παροχή βοηθείας σε αυτούς, έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα και άσκησε κριτική για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κοινές αντιδράσεις της σε μεγάλες κρίσεις όπως του Σουδάν.

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια:

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούν, από το Σουδάν.

Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου.

Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν.

Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή απεγκλωβίστηκε η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο τραυματίες, με την συμβολή της Γαλλίας.

Από χθες το απόγευμα βρίσκονται στην Αίγυπτο τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, με άνδρες ειδικών δυνάμεων για να συμβάλλουν με άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στον απεγκλωβισμό των υπόλοιπων Ελλήνων.

Σε «ανοιχτή γραμμή» παραμένει η Αθήνα με φίλους και εταίρους.

«Δια πυρός και σιδήρου» οι εκκενώσεις των ξένων υπηκόων

Σε εξέλιξη βρίσκονται, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους, η επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων. Ειδικές δυνάμεις απομάκρυναν Αμερικανούς και Γάλλους διπλωμάτες με τις οικογένειές τους. Επίσης από την Κυριακή έως το μεσημέρι της Δευτέρας, έχουν απελευθερωθεί υπήκοοοι από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σερβία, την Ιταλία και την Ελβετία.

Σφοδρές μάχες για δεύτερη εβδομάδα

Και ενώ οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ μαίνονται για 10 μέρες, με 420 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, «μάχη» με το χρόνο δίνουν χώρες με υπηκόους τους στο Σουδάν, ώστε να τους απεγκλωβίσουν πριν κλιμακωθούν οι συγκρούσεις. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά έχουν κλείσει, ενώ οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός «πέφτουν στο κενό».

«Ευχαριστώ» Δένδια στην ΥΠΕΞ της Γαλλίας

Σύντομες συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους του είχε στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας είχε σύντομες συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνο Κόμπο, της Τσεχίας Γιαν Λιπάβσκι, της Γεωργίας Ιλία Νταρκιασβίλι, της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο, της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου.

Επίσης, ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, την οποία ευχαρίστησε διά ζώσης για τη βοήθεια της Γαλλίας στον απεγκλωβισμό ομάδας Ελλήνων και μελών οικογενειών τους από το Σουδάν.

Ακόμα, συναντήθηκε με τον επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Βελισλάβα Πετρόβα.

Σημειώνεται πως σε δήλωσή του προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ. Επίσης, επισήμανε πως η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις «και ως Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

Σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, υπό τον Ν. Δένδια

Νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αμέσως μετά την επιστροφή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκου Δένδια από το Λουξεμβούργο όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της EE.

Στη σύσκεψη, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα εξεταστεί η πορεία των εν εξελίξει και σχεδιαζόμενων επιχειρήσεων απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα, Πιέρρος τζενετάκος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη, Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος