Σωτ. Συρμακέζης – Δημ. Λιτσικάκης στο Πρώτο: Το χρήμα γίνεται ψηφιακό και οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται μέσα από apps (audio)

Οι τραπεζικές συναλλαγές θα γίνονται σχεδόν αποκλειστικά μέσα από ψηφιακές εφαρμογές  τις οποίες θα παρέχουν εταιρείες τεχνολογίας (fintech) ενώ οι τράπεζες σταδιακά θα μετατραπούν σε «αποθήκες» ηλεκτρονικού χρήματος.

Την πρόβλεψη αυτή έκαναν δύο έμπειρα στελέχη του χώρου της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), ο Σωτήρης Συρμακέζης και ο Δημήτρης Λιτσικάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί», με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ο κ. Συρμακέζης, που έχει διατελέσει στέλεχος τραπεζών και είναι σήμερα σύμβουλος χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, σημείωσε ότι το χρήμα γίνεται ψηφιακό και οι τράπεζες μετατρέπονται σταδιακά σε εταιρείες τεχνολογίας. Όπως είπε, ένα μεγάλο μέρος των τραπεζικών συναλλαγών μεταφέρεται σε άλλες μικρότερες και πιο ευέλικτες εταιρείες ιδίως στον τομέα των πληρωμών.

Ο κ. Λιτσικάκης, επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου fintech DeVere, σημείωσε ότι ήδη στην Ασία επικρατούν οι λεγόμενες «σούπερ εφαρμογές» (super apps) με τις πραγματοποιείται ένα μεγάλο εύρος συναλλαγών (κάθε είδους αγορών, πληρωμών, μεταφορών κ.ά.) μόνο με το σκανάρισμα ενός κώδικα QR, καθώς η εφαρμογή διεκπεραιώνει όλες τις ενδιάμεσες διαδικασίες, γρήγορα και με λιγότερες προμήθειες.

Μια άλλη δημοφιλής εφαρμογή είναι το «Αγόρασε Τώρα Πλήρωσε Αργότερα» (Buy Now Pay Later), με την οποία ο χρήστης αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες αξίας μέχρι 1.000 ευρώ και πληρώνει σε άτοκες δόσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Συρμακέζης, στην ουσία είναι τα προγράμματα άτοκων δόσεων μέσω πιστωτικών καρτών, που υπάρχουν εδώ και καιρό στην Ελλάδα, αλλά τώρα πλέον παρέχονται διεθνώς χωρίς πιστωτική κάρτα, από ευέλικτες εταιρείες fintech οι οποίες χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη στα apps τους.

Ο κ. Λιτσικάκης ανέφερε ότι οι επενδύσεις είναι επίσης ένας τομέας στον οποίο σημειώνεται μεγάλη διείσδυση των ψηφιακών εφαρμογών, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει στη διάθεσή του σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, όπως παράγωγα και δομημένα ομόλογα, μέσα από το smartphone του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος