Άνιση μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Ιταλία αναζητώντας επιζώντες κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 6,2 ρίχτερ που χτύπησε τα ξημερώματα της Τετάρτης την κεντρική επικράτεια της χώρας, ισοπεδώνοντας στην κυριολεξία κατοικημένες περιοχές. Η ιταλική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανέβασε στους 159 τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων, ενώ αγνοούνται ακόμη δεκάδες άνθρωποι. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ο οποίος βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές, έκανε λόγο για 368 τραυματίες.
Ολόκληρα χωριά «σβήστηκαν» από το χάρτη. Στο επίκεντρο της καταστροφής οι περιοχές του Αματρίτσε και του Ακούμολι, όπου όλα θυμίζουν τον φονικό σεισμό της Λ’ Άκουιλα του 2009. Τεράστιες είναι και οι ζημιές στην πόλη Πεσκάρα Ντελ Τρόντο και σε άλλες περιοχές στις επαρχίες της Ούμπρια και του Λάτσιο.
Πολλοί άνθρωποι, τόσο Ιταλοί, όσο και μετανάστες, έχουν θαφτεί μέσα στα σπίτια τους που κατέρρευσαν. Συγγενείς τους προσπαθούν ακόμη και με τα χέρια να απομακρύνουν τα χαλάσματα για να διαπιστώσουν εάν οι δικοί τους άνθρωποι έχουν καταφέρει να επιζήσουν. Eκσκαφείς που προσπαθούν να μετακινήσουν τα ερείπια σε σημεία που δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Όταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν επιζώντες όλοι σωπαίνουν αυτόματα και οι άνδρες της πολιτικής προστασίας μαζί με τους εθελοντές σκάβουν με γυμνά χέρια.
Είναι όλοι εξουθενωμένοι, αλλά ρωτούν ο ένας τον άλλον αν έχουν ακόμη λίγη δύναμη για να συνεχίσουν. Εικόνες απελπισίας, αλλά και ελπίδας διαδέχονται η μία την άλλη. Όπως στην περίπτωση μιας 80χρονης γυναίκα που έμεινε κάτω από τα συντρίμμια για αρκετές ώρες με τους διασώστες να την καθησυχάζουν. Κατάφεραν τελικά να τη βγάλουν, όμως η 47χρονη κόρη της δεν επέζησε. Το ίδιο συνέβη και σε ένα μωρό λίγων εβδομάδων. Αφού το έβγαλαν από τα χαλάσματα οι διασώστες επιχείρησαν να το επαναφέρουν στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφεραν. Μετά από 17 ώρες απεγκλωβίσθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο, στο Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι 11 ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.
Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες πριν και μετά το σεισμό που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.
Ο Ματέο Ρέντσι έσπευσε στην περιοχή δηλώνοντας πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να σωθούν όσοι αγνοούνται.
Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ιταλίας αυτή την ώρα ανάγκης, ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης ανέφερε σε μια ανάρτησή του – στην ιταλική γλώσσα – στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει». Η Γερμανία δια της Άγγελας Μέρκελ δήλωσε σήμερα έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται η Ιταλία, όπως και οι ΗΠΑ που δήλωσαν προθυμία να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε ιταλικό αίτημα για βοήθεια τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Η ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία έστειλε μηνύματα συμπαράστασης και συλλυπητηρίων στον ιταλικό λαό, ενώ σε ετοιμότητα έχει τεθεί η πρώτη ευρωπαϊκή ελληνική μονάδα έρευνας και διάσωσης της 1ης ΕΜΑΚ, ώστε αν χρειαστεί να μεταβεί άμεσα στην πληγείσα περιοχή και να συνδράμει τα ιταλικά σωστικά συνεργεία στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης.
Η κεντρική Ιταλία είναι μια από τις πιο σεισμογενείς ζώνες του κόσμου και η ορεινή ραχοκοκαλιά της χώρας δονείται συχνά στον ρυθμό του Εγκέλαδου. Οι περισσότεροι από τους σεισμούς αυτούς είναι τόσο αμελητέοι που δεν γίνονται καν αισθητοί στα χωριουδάκια της περιοχής και καταγράφονται μόνο από τα ειδικά μηχανήματα. Όμως σήμερα η ζώνη αυτή «έδωσε» μια ισχυρότατη δόνηση.
Καθώς παρόμοιοι σεισμοί είναι αναπόφευκτο ότι θα συμβούν και στο μέλλον, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Ιταλία θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα για να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων.
«Η Ιταλία περιμένει έναν σεισμό μεγέθους πάνω από τους 6,3 βαθμούς περίπου κάθε 15 χρόνια. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να ενθαρρύνει τη δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης και προστασίας», τόνισε επικεφαλής των ερευνών του ιταλικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, ο Φάμπιο Τορτορίτσι.
Ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα ήταν μεγέθους 6,2 βαθμών και προερχόταν από εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο USGS. Ήταν δηλαδή επιφανειακός, γεγονός που ενίσχυσε την καταστροφική δύναμή του.
«Η οροσειρά των Απεννίνων που διατρέχει τη ραχοκοκαλιά της Ιταλίας τεντώνεται σταδιακά σε βορειοανατολική-νοτιοδυτική κατεύθυνση από τις τεκτονικές δυνάμεις, σε ρυθμό που φτάνει περίπου τα 3 χιλιοστά κατ’ έτος» εξήγησε ο Ρίτσαρντ Γουόλτερς, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών της Γης του Ντέραμ, στη Βρετανία. «Αυτή η βραδεία επέκταση συσσωρεύει πίεση στον φλοιό της γης, η οποία εκτονώνεται με σεισμούς όπως ο σημερινός», πρόσθεσε.
Η δόνηση αυτή ήταν η πιο καταστροφική στην Ιταλία από το 2009, όταν ο σεισμός σκότωσε περισσότερους από 300 ανθρώπους, άφησε 55.000 άστεγους και ισοπέδωσε την ιστορική πόλη Λ’ Άκουιλα του 13ου αιώνα.
Το χρονολόγιο των καταστροφικότερων σεισμών στην Ιταλία
Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ
Σχετικές ειδήσεις: Δραματικές στιγμές στα ερείπια του σεισμού – Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος