Σνακ μυδιού για κατοικίδια

Λιχουδιές για ζώα συντροφιάς, ιδιαίτερες από αποξηραμένα μύδια δημιουργήθηκαν από φοιτητή στα εργαστήρια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη.

Η καινοτόμα γευστική πρόταση, που προορίζεται σε πρώτη φάση για κατανάλωση από σκύλους και για γάτες, αποτελεί προϊόν έρευνας του νεαρού φοιτητή Στέργιου Δαρμουσλή.

Για την αφυδάτωση των μυδιών στο εργαστήριο, ο νεαρός υποψήφιος τεχνολόγος τροφίμων σκέφτηκε να αξιοποιήσει μια μέθοδο με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κι εξειδικευμένο εξοπλισμό η οποία εξασφαλίζει τη διατροφική ασφάλεια του τελικού προϊόντος.

Με τις συνθήκες κενού αέρος που διαμορφώνονται μέσα στη συσκευή dry freezer, το νερό που περιέχει το μύδι περνά, μέσω, του φαινομένου της εξάτμισης, κατευθείαν σε αέρια μορφή. Με τον τρόπο το προϊόν δεν χάνει παρά ελάχιστα από τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του.

Παρόμοια προϊόντα αποξηραμένου μυδιού για κατανάλωση από ζώα συντροφιάς έχουν αναπτύξει σε βιομηχανική κλίμακα επιχειρήσεις στην Ωκεανία. Στην περίπτωση τους ωστόσο η πρώτη ύλη διαφέρει από αυτή που θέλει να αξιοποιήσει ο νεαρός ερευνητής.

Σημειώνεται πως η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αφυδάτωση είναι πολύ ενεργοβόρα. Γι’ αυτό ο νεαρός φοιτητής με τον καθηγητή του, προσανατολίζουν την έρευνά τους να πετύχουν το αποτέλεσμα που επιδιώκουν με θερμοκρασίες κοντά στους -40 βαθμούς Κελσίου, από τους -90 βαθμούς που χρειάζεται να επιτύχουν σήμερα.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο Κωνσταντίνος Ρότσιος, διευθυντής Σπουδών του Perrotis College η παραπάνω τεχνολογία είναι μια από τις πολλές πρωτοπορίες που αφορούν την παραγωγική διαδικασία και αναπτύσσονται στην Αμερική Γεωργική Σχολή. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι φοιτητές της Σχολής συμμετέχουν σε πολλές πρακτικές έρευνες και δράσεις που αφήνουν το αποτύπωμά τους στην κοινωνία. Αναφέρθηκε επίσης στις νέες τάσεις του αγροδιατροφικού τομέα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος