Βουλή – Live: Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας – «Για τα μπάζα όσοι μιλούν για μπαζώματα» δηλώνει ο Γ. Φλωρίδης

Σύνοψη
  • Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, για δεύτερη ημέρα, στη Βουλή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας
  • «Για τα μπάζα όσοι μιλάνε για μπαζώματα» δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης
  • «Πείτε μας ποιος μόνταρε το υλικό και το έδωσε στα ΜΜΕ» ρωτά η αντιπολίτευση

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιμέτωπες για δεύτερη ημέρα στη Βουλή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας τραγωδίας που πέφτει στο κενό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι έκθετη για τα παραποιημένα ηχητικά στοιχεία που δόθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης. Απαντήσεις στις κατηγορίες των κομμάτων περί μπαζώματος έδωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος. Η μάχη των αρχηγών θα διεξαχθεί αύριο (28/3), με την συζήτηση να ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία περίπου στις 9.00 το βράδυ.

Δείτε απευθείας από τη Βουλή τη συζήτηση:


Και σήμερα υπάρχει ένα εντονότατο κλίμα πόλωσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη και βεβαίως την κυβέρνηση να μιλάει για πολιτική εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, κάτι το οποίο άλλωστε είπε και εχθές ο κ. Βορίδης, με τη χαρακτηριστική αποστροφή ότι «εμείς την ευαισθησία δεν σας τη χαρίζουμε». Και σήμερα απασχόλησαν οι συζητήσεις που βγήκαν στον αέρα και βεβαίως το θέμα του «μπαζώματος», με ενδεικτική την αναφορά την οποία έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος κοιτώντας προς την αντιπολίτευση απέρριψε αυτές τις αιτιάσεις και είπε ότι «εσείς είσαστε για τα μπάζα».

Από την πλευρά του υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπήρχε πρωτόκολλο ασφαλείας, το οποίο προέβλεπε πολλαπλές δικλείδες, οι οποίες θα έπρεπε όλες να παραβιαστούν, έτσι ώστε να έχουμε αυτό το τραγικό και επώδυνο αποτέλεσμα, το οποίο είδαμε την 28η Φεβρουαρίου του 2023. Στη συνέχεια, μετά το δυστύχημα, υπήρξε μία συντονισμένη προσπάθεια έτσι ώστε να διερευνήσει η Πολιτεία τα αίτια που προκάλεσαν το δυστύχημα αυτό».

«Πρώτα από όλα θα έρθει αναγκαστικά ο κύριος Μητσοτάκης στη Βουλή. Θα έρθει να απολογηθεί στη Βουλή, την οποία υποτίμησε και δεν ήταν τη μέρα που συζητάγαμε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Ούτε για το μπάζωμα του χώρου έχουν δοθεί απαντήσεις, αλλά ούτε και για τη μονταζιέρα των παραποιημένων ηχητικών συνομιλιών του σταθμάρχη που αποκαλύφθηκαν» ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Πολιτικοί διαξιφισμοί στη βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αιχμή την τραγωδία στα Τέμπη. Απαντήσεις για τις επίμαχες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων στην υπόθεση των Τεμπών αλλά και τους χειρισμούς της δίνει η κυβέρνηση, στα περί συγκάλυψης επιμένει η αντιπολίτευση.

«Οι προβλέψεις που υπήρχαν στη νομοθεσία δεν επέτρεπαν να ακουστούν οι πέραν του επιχειρησιακού πεδίου συνομιλίες […] ας πούμε των σταθμαρχών ενδεχομένως μεταξύ τους, των μηχανοδηγών μεταξύ τους[…] Το αίτημα αυτό η κυβέρνηση το υιοθέτησε με εντολή του Πρωθυπουργού πάραυτα και ψηφίστηκε διάταξη με την οποία διευρύνθηκε το πεδίο της δυνατότητας έρευνας του ανακριτή[…] Στον ΣΥΡΙΖΑ έχω νέα. Θα ανατριχιάσετε τώρα. Δεν χρειάζεται να ανατριχιάσετε εσείς. Εσείς δεν παθαίνετε τίποτα. Ο κόσμος θα το ακούσει. Τη διάταξη αυτή, με την οποία διευρύνθηκε η δυνατότητα του ανακριτή να ακούσει τις συνομιλίες των εμπλεκομένων δεν την ψηφίσατε. Και πότε κατατίθεται η πρόταση; Όταν έρχεται ένα νεύμα από κάπου, ένα δημοσίευμα» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

«Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη κάνουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στην οποία ανήκετε για το σύνολο της οργανωμένης, μεθοδικής επιχείρησης συγκάλυψης[…] Η Δικαιοσύνη δεν είχε πρόσβαση στο πλήρες ανακριτικό υλικό και χρειάστηκε κατεπείγουσα διάταξη που εσείς ο ίδιος τον Ιούλιο του 2023 την προωθήσατε. Την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι, άραγε ποιοι, από το πρώτο εικοσιτετράωρο μέσα από την έδρα του ΟΣΕ είχαν πρόσβαση προνομιακή σε αυτό το υλικό και όχι μόνο το πήραν, το επεξεργάστηκαν και χαλκευμένα το διένειμαν σε συγκεκριμένα φίλια προς την κυβέρνηση μέσα» είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Κατηγορηματικά διέψευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος τους ισχυρισμούς για τα περί μπαζώματος με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιμένει στις κατηγορίες. Όπως είπε « oι ισχυρισμοί που αναφέρονται για τη διαμόρφωση του χώρου δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι ενέργειες καθορίστηκαν βάσει του Ειδικού Σχεδίου Ανθρώπινων Απωλειών από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, ανέφερε ότι «μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χώματος από τον τόπο του εγκλήματος, ενώ ακόμα υπήρχαν αγνοούμενοι. Ψάχναμε τους νεκρούς[…] Αν θέλετε προσωπικά να πείτε αυτά που είπατε σήμερα εδώ και λέτε συνεχώς και στη Δικαιοσύνη, γιατί αυτή είναι αρμόδια να κρίνει και να προχωρήσετε με καθαρό μέτωπο, να μην υπάρχει καμία σκιά».

«Μη συνεχίζετε λοιπόν να απομονώνεται δυο τρεις λέξεις για να χτίζετε το αφήγημά σας χωρίς κανένα στοιχείο που να με συνδέει» υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Η διερεύνηση των συστημικών προβλημάτων ασφαλείας που οδήγησαν στο δυστύχημα και η ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου είναι η ισχυρή δέσμευση τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Προφανώς δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσει καταστάσεις, ούτε να ισχυριστώ ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να φέρουμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο στο επίπεδο που οραματιζόμαστε και αξίζει στους πολίτες. Αποτελεί χρέος μας προς τον ελληνικό λαό, αλλά και ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε « δεν αναγνωρίζουμε κανένα ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο στην παρέα των κομμάτων της ξεπεσμένης και αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας. Αν δεν υπήρχε ο κύριος Κασσελάκης, τότε ο κύριος Μητσοτάκης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρει».

«Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας. Ο στόχος είναι να πέσει αυτή η κακή αντιλαϊκή, αντικοινωνική, αντιεθνική κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «η τραγωδία των Τεμπών είναι το συλλογικό μας στίγμα και ως κοινωνία δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει».

Ο εισηγητής των Σπαρτιατών Ιωάνης Κόντης υπογράμμισε ότι «περιμένουμε να είναι δημοκρατική η στάση όλων και να μην αποκλείει ούτε κόμματα ούτε ανθρώπους μέσα από αυτό το θεσμό σε τόσο σημαντικές διαδικασίες».

«Είναι η μομφή ενός λαού που στη συλλογική συνείδηση του κατέγραψε τα Τέμπη ως έγκλημα» τόνισε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός.

«Η κυβέρνηση και πρώτος ο κύριος πρωθυπουργός, κύριε Βορίδη, να έρθει εδώ να δώσει λόγο να απολογηθεί» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται και εκτός Κοινοβουλίου. Οι δηλώσεις του Νίκου Φαραντούρη, ο οποίος χαρακτήρισε ευχής έργον το να ρίξει η Ευρωπαία εισαγγελέας την κυβέρνηση, πυροδότησαν την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, που κάνει λόγο για ανατριχιαστική αναφορά. Βαριές αιχμές περιελάμβανε η αντιπαράθεση μεταξύ Μάκη Βορίδη και Νίκου Παππά για το κράτος Δικαίου, ενώ η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για παρουσία διεθνών παρατηρητών έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή Ν. Φαραντούρη, σε βάρος ανωτάτων δικαστών και του Αρείου Πάγου, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε σημερινή ανακοίνωση της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι επίμαχες δηλώσεις προσβάλλουν «τους ανώτατους δικαστές της χώρας με αντιδημοκρατικούς χαρακτηρισμούς, συνιστούν ευθεία προσβολή ολόκληρου του δικαστικού σώματος και υπονόμευση του έργου της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η απονομή της οποίας επιχειρείται να υποκατασταθεί εκτός των ορίων του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Σε νεότερη δήλωση του ο κ. Φαραντούρης τονίζει «αλλεργικό σοκ έχει προκαλέσει στη Νέα Δημοκρατία και το πρωθυπουργικό κονκλάβιο το ενδεχόμενο η έρευνα των Εισαγγελικών Αρχών (Ευρωπαϊκών και Ελληνικών) να ρίξει φως στο έγκλημα των Τεμπών και να οδηγήσει σε πλήρη λαϊκή απονομιμοποίηση την διολισθαίνουσα καθημερινά Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό αποδεικνύει η λυσσαλέα προσπάθεια απαξίωσης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας απ’ την Κυβέρνηση προκειμένου να μην πέσει φως καθώς και Μονταζιέρα Νο2 για τις δηλώσεις μου ως Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Συμβούλου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και ΝΑΙ: Η εισαγγελική έρευνα απ’ όπου κι αν προέρχεται μπορεί και οφείλει να ρίξει φως σε αδιαφανείς διαδικασίες και στη διαλεύκανση σκανδάλων και εγκλημάτων και να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις και προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενο κράτος. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί. Η δημοκρατία θα νικήσει».

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος, Γεωργία Σκιτζή, Μίλτος Σακελλάρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος