Η Χαμάς συμφώνησε σε μια νέα πρόταση των μεσολαβητών για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, πρόταση που περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 ζωντανών Ισραηλινών ομήρων, εκεχειρία διάρκειας 70 ημερών και μια μερική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσαν αξιωματούχοι κοντά στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters.
Στο μεταξύ Ισραηλινός αξιωματούχος τάχθηκε κατά της τελευταίας πρότασης για κατάπαυση του πυρός από τη Χαμάς τη Δευτέρα, λέγοντας ότι καμία υπεύθυνη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία και απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι η συμφωνία ταιριάζει με εκείνη που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία.
«Η νέα πρόταση, η οποία θεωρείται ως εξέλιξη της προσέγγισης και της θεώρησης του απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε αντάλλαγμα για μια εκεχειρία διάρκειας 70 ημερών, μια μερική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας (και) την απελευθέρωση ενός αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων», τόνισε μια παλαιστινιακή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας πως οι μεσολαβητές παρουσίασαν αυτήν την πρόταση «τις τελευταίες ημέρες».
Η πρόταση προβλέπει την απελευθέρωση «πέντε ζωντανών Ισραηλινών ομήρων κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της συμφωνίας και πέντε ακόμη πριν από το τέλος της περιόδου εκεχειρίας». Η πρόταση προβλέπει επίσης την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές κάθειρξης.
Μετά την κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας στα μέσα Μαρτίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμοι γύροι ατελέσφορων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Την ίδια ώρα οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ αυξάνονται. Η Σουηδία ανακοίνωσε πως θα καλέσει τον Ισραηλινό πρέσβη να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.
Σε δηλώσεις του ο Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι τόσο η Σουηδία όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τάσσονται υπέρ των κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ. Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Λήδα Παπαδοπούλου, βλέπουμε μια σαφή μεταστροφή του κλίματος στη Δύση και στην Ευρώπη, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα εν μέσω της τεράστιας επισιτιστικής και ανθρωπιστικής κρίσης,
Γάζα: Κάτοικοι παλεύουν να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό
Αποκαρδιωτικές εικόνες βλέπουν για άλλη μια μέρα το φως της δημοσιότητας από τη Γάζα, όπου συνεχίζεται ο αγώνας για επιβίωση, με βασικές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα ακόμα και πόσιμο νερό. Στον αέρα βρίσκεται η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του μηχανισμού που έστησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με το Ισραήλ, καθώς παραιτήθηκε ο επικεφαλής του επικαλούμενος έλλειψη ανεξαρτησίας. Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός Στρατός ετοιμάζει μεγάλη χερσαία επιχείρηση, για την κατάληψη του 75% της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τοπικά μέσα.
Στις φλόγες παραδόθηκε ακόμη ένα σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο στη Γάζα. Με κουβάδες στα χέρια κάτοικοι προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά ψάχνοντας για επιζώντες.
«Δεν μπορώ να περιγράψω την εικόνα, ανθρώπινα μέλη, καμένοι άνθρωποι, μυρωδιά από θειάφι, μυρωδιά καμένης σάρκας» λέει κάτοικος της Γάζας.
Το Ισραήλ εντείνει συνεχώς τις επιθέσεις του στο θύλακα, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι έχουν ξεπεράσει τα όρια της εξαθλίωσης.
Κάτοικοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να εξασφαλίσουν μέρος της λιγοστής βοήθειας που μπαίνει στο θύλακα.
Οι ουρές για φαγητό όλο και μεγαλώνουν. Παιδιά μαζεύουν ακόμη και τα υπολείμματα που μένουν στις κατσαρόλες. Αλλά η διανομή της βοήθειας παραμένει στον αέρα, καθώς ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός που έχουν στήσει ΗΠΑ και Ισραήλ δέχθηκε πλήγμα πριν καν ξεκινήσει. Ο υπεύθυνος, Τζέικ Γουντ παραιτήθηκε επικαλούμενος έλλειψη ανεξαρτησίας.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «δεν είναι πλέον δυνατόν να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο και παράλληλα να τηρούνται οι ανθρωπιστικές αρχές της ουδετερότητας, του ανθρωπισμού, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας, τις οποίες δεν πρόκειται να εγκαταλείψω».
Έκανε έκκληση παράλληλα, η διανομή να γίνει μέσω όλων των μηχανισμών, καθώς όλο και περισσότερα παιδιά λιμοκτονούν, όπως δείχνει στο ρεπορτάζ του το BBC.
«Μοιάζει σαν σκελετός, κάθε φορά που την κοιτάζω βάζω τα κλάματα. Δεν μπορώ να το αντέξω» λέει μητέρα υποσιτισμένου παιδιού.
Οι γιατροί που βρίσκονται μέσα στη Γάζα κάνουν έκκληση, κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα για αδράνεια.
«Δεν έχουν έρθει εδώ ποτέ, δεν έχουν δει με τα μάτια τους τι συμβαίνει, δεν έχουν ακούσει τα ουρλιαχτά, δεν έχουν μυρίσει την αποσυντεθειμένη σάρκα, διαλυμένη από τους συνεχείς βομβαρδισμούς» ανέφερε ο Τομ Ποτοκάρ, Βρετανός γιατρός στη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός πάντως προχωρά ακάθεκτος με το σχέδιο του για τη Γάζα. Όπως ανακοίνωσε στόχος είναι στους επόμενους δύο μήνες να έχει καταλάβει το 75% του θύλακα. Χωρίζοντας τον πληθυσμό σε τρεις διαφορετικές ζώνες. Στο Μαουάζι, μεταξύ της Ντέιρ Αλ Μπάλα και το Νουσεϊράτ, και στην πόλη της Γάζας. Οι ΗΠΑ όμως φέρονται να πιέζουν το Ισραήλ να δώσει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις.
Για τον Γερμανό Καγκελάριο, πάντως, ο στόχος του ισραηλινού στρατού στη Γάζα είναι ακατανόητος, και όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί «επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατών της Χαμάς»
Πηγές: ΕΡΤΝews – Ζέτα Κονταξή, Λήδα Παπαδοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος