Σίσι και Ερντογάν εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναθερμάνουν τις σχέσεις Αιγύπτου – Τουρκίας

Την πρόθεσή τους να αναθερμάνουν τις προβληματικές μέχρι πρόσφατα σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας εξέφρασαν οι πρόεδροι των δύο χωρών, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους στο Κάιρο.

Οι δύο ηγέτες μιλώντας, ενώπιον των δημοσιογράφων, επικεντρώθηκαν κυρίως στην ενίσχυση των μεταξύ τους οικονομικών σχέσεων και στον πόλεμο στη Γάζα, αναδεικνύοντας τα σημεία σύγκλισης των απόψεών τους. Στις από κοινού δηλώσεις Ερντογάν και Αλ Σίσι δεν έγινε αναφορά σε θέματα που άπτονται της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «αδελφό του» τον Αλ Σίσι και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Άγκυρα λέγοντας ότι αυτό θα αποτελέσει σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών. «Έχουμε κοινή ιστορία και πολιτισμό συνυφασμένο με την Αίγυπτο για περισσότερα από 1000 χρόνια. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου στο επίπεδο που τους αξίζει. Βλέπουμε επίσης ότι την ίδια βούληση έχει και η αιγυπτιακή πλευρά. Είπα στον αγαπητό μου αδελφό ότι τον στην Άγκυρα με την πρώτη ευκαιρία. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μας» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, στην εισήγησή του ανέφερε: «Ανυπομονώ να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν να επισκεφθώ την Τουρκία τον ερχόμενο Απρίλιο».

Οι δύο πρόεδροι είχαν επίσης την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη, το Σουδάν και τη Σομαλία. «Υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα αυτών των χωρών» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν την κοινή δήλωση για την επανάληψη των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε δύο χρόνια εναλλάξ στην Τουρκία και την Αίγυπτο.

Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Ο Νετενιάχου συνεχίζει την πολιτική της κατοχής, της καταστροφής και της σφαγών ανερυθρίαστα παρά τις αντιδράσεις. Μέχρι στιγμής έχουμε στείλει πάνω από 34 χιλιάδες τόνους βοήθεια από τη χώρα μας στην περιοχή. Θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερα την υποστήριξη των αιγυπτιακών αρχών στην παράδοση της βοήθειας. Εκτός από την ανθρωπιστική μας βοήθεια, έχουμε φέρει περισσότερους από 700 αδελφούς μας στη χώρα μας. Οι ειδικοί μας εργάζονται για την εγκατάσταση ένα υπαίθριου νοσοκομείο για τη Γάζα. Οι προσπάθειες εκδίωξης του λαού της Γάζας από τα εδάφη του είναι άκυρες για εμάς. Εκτιμούμε την σθεναρή στάση της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα. Ο ισλαμικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν πρέπει να επιτρέψουν τέτοια τρέλα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Γάζας μεσοπρόθεσμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε το ενδιαφέρον της Αιγύπτου  για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. «Όταν μιλάμε με τον κ. Ερντογάν, επιθυμούμε ιδιαίτερα την κατάπαυση του πυρός και την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους το συντομότερο δυνατό. Η Αίγυπτος και η Τουρκία μπορούν να πετύχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη Γάζα ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Συμφωνώ με τον Τούρκο πρόεδρο για την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και εκτόνωσης της έντασης στη Δυτική Όχθη».

Αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο Αλ Σίσι επισήμανε ότι «η Τουρκία είναι ο πρώτος εταίρος της Αιγύπτου στη Βόρεια Αφρική. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αυξάνονται μέρα με τη μέρα».

Οι δύο πρόεδροι έθεσαν στόχο να φτάσει ο ετήσιος όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στα 15 δισεκ. δολάρια από τα δέκα που είναι σήμερα.

«Συμφωνήσαμε να αυξήσουμε τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών στα 15 δισ. δολάρια. Είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας κατά 3 δισ. δολάρια. Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας με σοβαρές δυνατότητες. Η Αίγυπτος πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό. Μπορούμε να υλοποιήσουμε από κοινού έργα ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την Αίγυπτο» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος