Χάος στη Μόρια – Μεταφέρονται σκηνές στο Καρά Τεπέ (video)

Τρίτη νύχτα στους δρόμους πέρασαν εκατοντάδες μετανάστες στη Λέσβο, έχοντας στήσει πρόχειρα καταλύματα στην άκρη του δρόμου για να προστατευτούν, μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας. Από νωρίς το πρωί με ελικόπτερα μεταφέρονται σε έκταση του ελληνικού Δημοσίου, στο πεδίο βολής προς την Παναγιούδα, στην περιοχή του Καρά Τεπέ, σκηνές και άλλο υλικό που έφθασε στο αεροδρόμιο της πόλης την Τετάρτη το μεσημέρι και ήδη έχουν στηθεί η πρώτες σκηνές. Ταυτόχρονα αναζητούνται και άλλοι χώροι, γήπεδα – άδεια στρατόπεδα, προκειμένου να στηθούν σκηνές. Όμως σύμφωνα με τις πρώτες αποφάσεις τοπικών και δημοτικών συμβουλίων υπάρχει άρνηση παραχώρησης τέτοιων χώρων.

Στο Καρά Τεπέ, ήδη βρίσκονται λεωφορεία του ΕΟΔΥ, για την διενέργεια διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό στους μετανάστες, ενώ σε λίγη ώρα στο αεροδρόμιο φτάνει το υγειονομικό υλικό των 19 χιλιάδων διαγνωστικών τεστ, που θα προστεθούν στα 7 χιλιάδες που βρίσκονται ήδη στο νησί.

Την ίδια ώρα  σημεία ανταπόκρισης της Ευρώπης διαφαίνονται στο μεταναστευτικό, μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ της Μόριας . Η  Ολλανδία γνωστοποίησε ότι προτίθεται να παραλάβει 100 μετανάστες, από τους χιλιάδες που έμειναν άστεγοι,  ενώ Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν μια πρωτοβουλία για να φιλοξενηθούν στην Ευρώπη περίπου 400 ανήλικοι από τη Μόρια. Παράλληλα, στο Βέλγιο στέλνει σήμερα στη Λέσβο C130 με γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό.

Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε και ότι είναι αδιανόητο ότι δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική, διεμήνυσε χθες από τη Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Κομισιον Μαργαρίτης Σχοινάς.

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των ευάλωτων ομάδων που φιλοξενούνται στη Μόρια εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Άστεγοι χιλιάδες πρόσφυγες μετά την καταστροφή του ΚΥΤ

Πάντως τρίτη δύσκολη νύχτα πέρασαν οι μετανάστες στη Λέσβο, καθώς αναγκάστηκαν να ψάξουν πρόχειρα καταλύματα κάτω από δέντρα, στην άκρη του δρόμου ακόμα και σε νεκροταφεία, μετά από την ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας.

Τρόφιμα και νερά μοίρασαν οι αρχές στους πρόσφυγες  και είδη υγιεινής για την υγειονομική προστασία τους. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης για την στέγαση του μεταναστευτικού πληθυσμού που διέμενε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, καθώς σε  δομές της ενδοχώρας μεταφέρθηκαν μόνο τα ανήλικα ασυνόδευτα. Από το νησί έχουν αποχωρήσει 406 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα με προορισμό ασφαλείς δομές στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν ήδη κάνει το τεστ για τον κορονοιό.

«Όσοι σχεδίασαν να βάλουν φωτιές για να φύγουν από το νησί να το ξεχάσουν», ήταν το αυστηρό μήνυμα του Κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Οι κάτοικοι αρνούνται ακόμα και την επιβίβαση των προσφύγων και μεταναστών σε πλοίο που έχει αγκυροβολήσει στο Σίγρι ενώ ο Περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου προκρίνει ως μόνη λύση την απομάκρυνσή τους καθώς, όπως λέει, το νησί έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα.

Έκκληση στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για συνεργασία ώστε να βρεθεί μια άμεση λύση απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εν τω μεταξύ,  αντιτρομοκρατική, ΕΥΠ και κρατική ασφάλεια έχουν αναλάβει τις έρευνες για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατάστρεψε το βράδυ της Τρίτης το ΚΥΤ της Μόριας και αναζητούν τους υπαίτιους.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι πρωτίστως πρόβλημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί” τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος