Σημαντική ανακάλυψη: Βρέθηκε απολιθωμένο αυγό μέσα σε ένα άλλο απολιθωμένο αυγό

Ένα αυγό μέσα σε ένα άλλο αυγό, γνωστό ως ovum-in-ovo, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά σε πτηνά όπως τα κοτόπουλα των οποίων η ειδική μήτρα είναι πιο επιρρεπής σε αυτό το «κόλπο» σε σύγκριση με τα ερπετά.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα απολιθωμένο αυγό μέσα σε ένα άλλο απολιθωμένο αυγό και αυτό είναι το πρώτο για τους δεινόσαυρους, αλλά και τα ερπετά γενικότερα.

Αυτό ovum-in-ovo προέρχεται από έναν δεινόσαυρο στην ομάδα των τιτανοσαύρων, αποκαλύπτοντας έτσι στοιχεία για τη μορφολογία των ωοαγωγών τους, η οποία μάλλον ήταν πιο παρόμοια με αυτή των πτηνών, τα οποία είναι πολύ καλά προσαρμοσμένα στη διαδοχική ωοτοκία. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι αυτή η ομάδα δεινοσαύρων σαυροπόδων ήταν σε θέση να γεννήσει αυγά μετά από αυγά, όπως και οι μακρινοί συγγενείς τους.

Η «σπάνια και σημαντική» ανακάλυψη προέρχεται από τον Σχηματισμό του Ανωτέρου Κρητιδικού Λάμετα στην Κεντρική Ινδία, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports. Οι ερευνητές ανακάλυψαν το αυγό στο Εθνικό Πάρκο Απολιθωμάτων Δεινοσαύρων Bagh, όπου έφτιαξαν 52 φωλιές τιτανόσαυρων κοντά στο χωριό Padlya.

Μία από τις φωλιές περιείχε 10 αυγά, συμπεριλαμβανομένου του απολιθωμένου αυγού σε ένα άλλο απολιθωμένο αυγό. Η σημασία αυτού του ovum-in-ovo είναι ότι αποκαλύπτει τις αναπαραγωγικές στρατηγικές και τη μορφολογία των σχετικών οργάνων των δεινοσαύρων.

Τα ερπετά, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, γεννούν τα αυγά τους ταυτόχρονα από μια γενικευμένη μήτρα, γεννώντας εκατοντάδες αυγά σε ένα κομμάτι. Αντίθετα, τα πουλιά έχουν μια ειδική μήτρα που γεννά ένα μόνο αυγό και στη συνέχεια ξεκινά την παραγωγή ενός άλλου, το οποίο θεωρείται ότι σχετίζεται με το σχηματισμό αυτών των παραμορφωμένων και διπλών αυγών.

Οι κροκόδειλοι έχουν ειδικές και τμηματοποιημένες μήτρες, πιο παρόμοιες με αυτές των πτηνών, αλλά χρησιμοποιούν την ερπετική μέθοδο της ωοτοκίας όλων των αυγών ταυτόχρονα. Τι μας λέει λοιπόν το απολίθωμα ovum-in-ovo για τα σαυρόποδα?

«Η ανακάλυψη του ωαρίου σε ωάριο από τιτανόσαυρο υποδηλώνει ότι η μορφολογία του ωαγωγού ήταν παρόμοια με αυτή των πτηνών. Αυτό το νέο εύρημα υπογραμμίζει το γεγονός ότι η παθολογία του “αυγο σε συγό“ δεν είναι μοναδική για τα πουλιά και ότι οι δεινόσαυροι σαυροπόδες μοιράζονταν αναπαραγωγική συμπεριφορά πολύ παρόμοια με αυτή άλλων αρχοσαύρων», ανέφεραν οι επιστήμονες σύμφωνα με το IFL Science.

Έτσι, η μελέτη υποδηλώνει ότι τα σαυρόποδα είχαν περισσότερα κοινά με τα πουλιά και τους κροκόδειλους παρά με τους μη αρχόσαυρους, αποτελώντας μια σημαντική λεπτομέρεια στην εξελικτική βιολογία και μια πρώτη για την επιστήμη.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ