Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα – Εντείνεται η ανησυχία για γενίκευση της σύρραξης

Για έκτο 24ωρο η Μέση Ανατολή βρίσκεται στις φλόγες του πολέμου ενώ προ των πυλών είναι η χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα. Ξεπερνούν τους 2.400 οι νεκροί, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και οι εκτοπισμένοι τις 330.000 χιλιάδες. Ανησυχεί η άφιξη και δεύτερου αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Ισραή, Ευτυχία Πενταράκη, υπάρχει υψηλή επιφυλακή στα βόρεια σύνορα ενώ διάχυτος είναι ο φόβος για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

«Χθες δημιουργήθηκε τεράστιος πανικός στο Ισραήλ καθώς προς στιγμήν νομίζαμε ότι δεχόμαστε επίθεση από αέρος από τον βορρά καθώς από έναν λάθος συναγερμό “κοκκίνησε” η μισή χώρα και χιλιάδες άνθρωποι πήραν εντολή να τρέξουν στα καταφύγια», ανέφερε ακόμα η Ευτυχία Πενταράκη.

Συμπλήρωσε ότι «όσο ψύχραιμοι και αν είναι οι άνθρωποι αυτοί, είδαμε εικόνες να τρέχουν με τις οικογένειες, με τα παιδιά τους, από τα πάρκα, από τις πλατείες, από τους δρόμους να τρέχουν όλοι στα καταφύγια. Το καλό εδώ είναι ότι όπου και αν κοιτάξεις γύρω σου, σε μια μικρή απόσταση, ένα καταφύγιο θα το βρεις. Παντού υπάρχουν καταφύγια. Από την άλλη όμως, ο πανικός, η ανησυχία και η ένταση που υπάρχει δείχνει και γενικότερα το κλίμα».

Τη νύχτα, όπως είπε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, έγιναν σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα από τους Ισραηλινούς. Επίσημα το πρωί ήταν 51 οι νεκροί και όπως τόνισε «είναι το πρώτο βράδυ από όταν βρεθήκαμε εδώ που δεν υπήρξε επίθεση από την πλευρά της Γάζας προς το Ισραήλ».

Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε η ένοπλη πτέρυγά της

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ μετά τις ισραηλινές επιδρομές με στόχο «αμάχους» σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα.

“Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασέμ (Σ.τ.Σ: η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) εκτόξευσαν ρουκέτες στο Τελ Αβίβ ως απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα που στόχευαν αμάχους στους καταυλισμούς Αλ Σάτι και Αλ Τζαμπάλια”, ανέφερε η Χαμάς.

Ανταποκριτές του AFP έγιναν μάρτυρες δεκάδων αεροπορικών επιδρομών σήμερα το πρωί προς τον καταυλισμό Αλ Σάτι και στη βόρεια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του λέει ότι προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, αλλά ότι οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας δεν έχουν ακόμη αποφασίσει σχετικά. Όπως μεταδίδει το Associated Press, o αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις «προετοιμάζονται για έναν χερσαίο ελιγμό αν αποφασιστεί».

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα – Εντείνεται η ανησυχία για γενίκευση της σύρραξης
AP Photo/Nabil Judah, File)

Τα σενάρια για επικείμενη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ πληθαίνουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ προχωρούν σε εκκλήσεις για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να αποχωρήσουν οι άμαχοι από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά και στις δύο αντιμαχόμενες. Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βάνα Κουτρουλού, αναφερόμενη στο γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά τη νύχτα που η Χαμάς δεν απάντησε στο μπαράζ ρουκετών που δέχτηκε η Γάζα τόνισε ότι πιθανολογούν από τον ισραηλινό στρατό ότι ίσως έχει αρχίσει και αποδυναμώνεται η Χαμάς. Το βράδυ μόνο που πέρασε και στα πλάνα τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός, χτυπήθηκαν πάρα πολλές θέσεις της επίλεκτης μονάδας της Χαμάς που ονομάζεται Νόχμπα και η οποία ήταν επικεφαλής ουσιαστικά της αιφνιδιαστικής επίθεσης που εξαπολύθηκε την ημέρα του Σαββάτου.

Χτυπήθηκαν πάρα πολλοί στόχοι της Νόχμπα, ανάμεσα στους οποίους και το σπίτι του Μοχάμεντ Αμπντού Σαμάλ, που είναι ανώτατο στέλεχος των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς. Επίσης, υπήρξαν αναφορές και για ολονύκτιες συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστινίων και στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, που έως τώρα δεν είχαμε δει συγκρούσεις. Ωστόσο, είναι κάτι που μένει να το επιβεβαιωθεί γιατί δημοσιεύεται μόνο από την Jerusalem Post.

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα – Εντείνεται η ανησυχία για γενίκευση της σύρραξης
(AP Photo/Ramez Mahmoud, File)

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών. 1.200 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους 1.200 Παλαιστίνιοι. Και το πιο τραγικό από όλα είναι ότι επιδεινώνεται και η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Εκεί 330.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, είναι πλέον εκτοπισμένοι και γι’ αυτόν το λόγο εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ισραήλ, ΟΗΕ και Αιγύπτου, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε για να δοθεί βοήθεια στους αμάχους είτε για να φύγουν άμαχοι.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι αποκεφαλίστηκαν μωρά σε επίθεση σε κιμπούτς

Όπως μεταδίδει το BBC, o εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι μέλη της Χαμάς αποκεφάλισαν μωρά κατά τη διάρκεια των επιθέσεων το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του Jonathan Conricus ένας ιατροδικαστής που επισκέφθηκε το κιμπούτς Μπέρι είδε τα πτώματα των παιδιών κι επιβεβαιίωσε πώς πέθαναν.

«Ομολογώ ότι μας πήρε λίγο χρόνο για να καταλάβουμε πραγματικά και να επαληθεύσουμε αυτή την αναφορά και ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι ακόμη και η Χαμάς θα μπορούσε να προβεί σε μια τόσο βάρβαρη πράξη», τόνισε.

«Νομίζω ότι τώρα μπορούμε να πούμε, με σχετική σιγουριά, ότι αυτό έκανε η Χαμάς… υπήρχαν παντού διασκορπισμένα πτώματα, ακρωτηριασμένα».

Πηγές: ΕΡΤ, Associated Press, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος