Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών — Ο εφιάλτης πίσω από τις κλειστές πόρτες (video)

Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Στην Ελλάδα, το 16% των παιδιών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, με τα περισσότερα να προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το νοσηρό φαινόμενο ευνοείται από την ελλιπή και αναποτελεσματική λειτουργία του νομικού πλαισίου, που καλείται να αντιμετωπίσει το Εθνικό Σχέδιο που παρουσιάστηκε.

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που παραχωρεί στην ΕΡΤ η γραμμή 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού. Στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ένα παιδί που έχει δεχθεί κακοποίηση.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 16% των παιδιών υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση, με την πλειοψηφία να είναι ευάλωτα παιδιά ή παιδιά με αναπηρία, ενώ οι δράστες είναι κυρίως άτομα του στενού οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος του παιδιού.

Προβληματισμό προκαλεί το χαμηλό ποσοστό καταγγελιών που φτάνει τελικά σε αστυνομία και εισαγγελέα, με τα περιστατικά να έχουν τετραπλασιαστεί εν μέσω πανδημίας. Κενά στις διαδικασίες αντιμετώπισης των καταγγελιών κακοποίησης βλέπουν οι ειδικοί.

Στη δημιουργία νέου εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης προχωράει η κυβέρνηση, λαμβάνοντας δέσμη μέτρων που διατρέχουν ολόκληρο το πεδίο διαχείρισης των περιστατικών από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς. Το σχέδιο δράσης έχει ορίζοντα υλοποίησης από το 2022 έως το 2027.

Ρεπορτάζ: Ελβίρα Κριθάρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος