Οι ειδικοί ασφάλειας πληροφορικής της Bitdefender εντόπισαν αμέσως μετά τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ψεύτικες ανθρωπιστικές εκστρατείες που δημιουργήθηκαν με στόχο την εξαπάτηση των χορηγών που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τα θύματα. Χάκερ χρησιμοποιούν μια φανταστική ουκρανική φιλανθρωπική οργάνωση για να δελεάσουν θύματα.
Οι απατεώνες ισχυρίστηκαν ότι ήταν εκπρόσωποι μιας ουκρανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης με αποστολή να συγκεντρώσουν χρήματα για να βοηθήσουν τα θύματα αυτών των τραγωδιών. «Ξεκινάμε μια εκστρατεία για να στηρίξουμε τους ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία που έχουν πληγεί σοβαρά από τον σεισμό και τους άφησαν άστεγους. Το Ίδρυμα Wladimir έχει αναλάβει να παρέχει επιτόπου βοήθεια για να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Σας προτρέπουμε να κάνετε δωρεά στα θύματα».
Τα περισσότερα από τα δόλια μηνύματα προέρχονται από διευθύνσεις IP στο Πακιστάν. Ο τομέας που φιλοξενεί το φερόμενο ίδρυμα δημιουργήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 και έχει ήδη εντοπιστεί από τα φίλτρα κατά του ανεπιθύμητου περιεχομένου και της απάτης του Bitdefender. Αυτή η ψεύτικη οργάνωση, που αρχικά ιδρύθηκε για να παρέχει βοήθεια σε θύματα του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται να έχει αλλάξει προσωρινά την αποστολή της και στοχεύει δωρεές για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.
Όπως έκαναν και στο παρελθόν χρησιμοποιούν πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων και το όνομα αυτής της ψεύτικης φιλανθρωπικής οργάνωσης.
Μια ακόμη διαδικτυακή εκστρατεία απάτης πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία. Αυτή τη φορά, οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν μια παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση που συνεργάζεται με τη UNICEF και ζητά δωρεές για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών και στις δύο χώρες.
Σε αντίθεση με τις άλλες απάτες που έχουμε δει μέχρι στιγμής, οι παραλήπτες καλούνται να στείλουν email στον οργανισμό για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο δωρεάς. Μέσω αυτού του τύπου αλληλεπίδρασης, οι χρήστες όχι μόνο επικυρώνουν τη διεύθυνση email τους, αλλά εκτίθενται και σε περισσότερες επιθέσεις στο μέλλον. Επιπλέον, κινδυνεύουν να παρέχουν πρόσθετες προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες.
«Αυτές οι καμπάνιες είναι μια κλήση αφύπνισης για το κύμα παραπλανητικών και δόλιων μηνυμάτων που θα έρθει. Οι εγκληματίες προσπαθούν πάντα να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία και τα συναισθήματα των ανθρώπων στο πλαίσιο φυσικών καταστροφών και εκμεταλλεύονται την ενσυναίσθηση της διαδικτυακής κοινότητας για να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες και χρήματα. Αν και αυτές οι προδοτικές πράξεις δεν είναι κάτι καινούργιο, μπορούν να είναι αρκετά αποτελεσματικές στην κλοπή χρημάτων από αφελείς και γενναιόδωρους ανθρώπους», λέει η Alina Bîzgă, ειδικός σε θέματα ασφάλειας πληροφορικής στο Bitdefender.
Οι χρήστες του Διαδικτύου θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να σκεφτούν προσεκτικά πριν κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ειδικά όταν λαμβάνουν τέτοια ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα κακώς διατυπωμένα, ανεπίσημα μηνύματα και οι δωρεές κρυπτονομισμάτων είναι μεγάλες κόκκινες σημαίες που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.
Οι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη μπορούν να απευθυνθούν σε αξιόπιστες φιλανθρωπικές οργανώσεις μέσω επίσημων σελίδων που επιτρέπουν πληρωμές.
Πηγή : Hotnews.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος