Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ μετά την ιστορική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον μετά την ιστορική κίνηση του Αμερικανού Προέδρου να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, διαβιβάζοντας την ενόχληση της χώρας για την κίνηση της Ουάσινγκτον. Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, είπε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν έχει καμία νομική βάση και ότι η Άγκυρα «την απορρίπτει, τη βρίσκει απαράδεκτη και την καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο».

Η στιγμή που εδώ και δεκαετίες περίμεναν, έφτασε για τους απανταχού Αρμένιους που δεν κρύβουν την χαρά και την ικανοποίησή τους και λένε «ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έκανε πράξη την προεκλογική του δέσμευση και αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων».

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στην Γενοκτονία των Αρμενίων κατά την Οθωμανική εποχή», ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων και σημαντικών η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε -ορθώς- αναφορά σε Κωνσταντινούπολη και όχι Istanbul, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θέλοντας έτσι να διαχωρίσει την οθωμανική Τουρκία από τη σύγχρονη Τουρκία.

Η αμερικανική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων προκάλεσε την οργή της Άγκυρας. Ο Αμερικανός πρεσβευτής κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του διαμηνύθηκε ότι η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτη και καταδικάζει έντονα τη δήλωση Μπάιντεν. Είχε προηγηθεί -δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου- η πρώτη αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά και της Αντιπολίτευσης.

«Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915 που έγινε υπό την πίεση ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων και αντι-Τουρκικών ομάδων στις 24 Απριλίου. Είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση δεν έχει επιστημονική και νομική βάση, ούτε υποστηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 23 Απριλίου ο Τζο Μπάιντεν είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον Ταγίπ Ερντογάν για την επικείμενη αναγνώριση.

Αναλυτές εκτιμούν πως η απάντηση της Τουρκίας θα είναι περιορισμένη λόγω και της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι από το Λευκό Οίκο τονίζουν ότι με την αναγνώριση της γενοκτονίας ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει σκοπό να κατηγορήσει κανέναν, αλλά να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων. Ήταν μία αναμενόμενη κίνηση από τον Αμερικανό Πρόεδρο καθώς από την εκλογή του, είναι σαφής η αλλαγή πολιτικής έναντι της Τουρκίας.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος