Σε ΣΚΑΙ, Καλογρίτσα, ΑΝΤ1 και Μαρινάκη οι τηλεοπτικές άδειες – Πρώτες δηλώσεις (upd+video)

Μετά από μια μαραθώνια και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία αναδείχθηκαν οι πλειοδότες του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τις τέσσερις χορηγούμενες άδειες πανελλαδικής εμβέλειας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Οι όμιλοι ΣΚΑΙ, Καλογρίτσας, ΑΝΤ1 και Μαρινάκης έκοψαν το νήμα. Η δημοπρασία έκλεισε στα 246 εκ. ευρώ.

Οι τέσσερις κατά χρονική σειρά πλειοδότες είναι:

  1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) του Γιάννη Αλαφούζου με 43,6 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 30/8 20:50
  2. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.) Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 31/8 15:25
  3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ του Μ. Κυριακού με 75,9 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 1/9, 11:20.
  4. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) του Βαγγέλη Μαρινάκη με 73,9 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 2/9, 02:35.

Σε ΣΚΑΙ, Καλογρίτσα, ΑΝΤ1 και Μαρινάκη οι τηλεοπτικές άδειες – Πρώτες δηλώσεις (upd+video)

Δεν περιμέναμε το τίμημα να πάει τόσο ψηλά. Το κλειδί για την επιτυχία της δημοπρασίας, ήταν ο αποκλεισμός της ροής πληροφοριών μεταξύ των υποψηφίων, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος στάθηκε στο μήνυμα που στέλνει η επιτυχημένη διαδικασία ότι για όλους υπάρχουν κανόνες και θα εφαρμόζονται.

Η ανακοίνωση των προσωρινών υπερθεματιστών, όπως ονομάζονται οι πλειοδότες της δημοπρασίας, από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο.

Για χιτσκοκική διαδικασία έκανε λόγο εξερχόμενος από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ομίλου Σκάι Κώστας Κιμπουρόπουλος, οποίος σημείωσε ότι το σχήμα πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα, στο μικρότερο τίμημα.

“Βλέποντας τις προσφορές των επιλαχόντων θα δείτε ότι είναι 70% επάνω. Αυτό απαίτησε προσεκτικό σχεδιασμό, αλλά ήταν και ένα ραντεβού στα τυφλά με την τύχη”, είπε.

Χαρακτήρισε δε τη διαδικασία ψυχοφθόρα. “Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Η άδεια μόνο για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες”, σημειώνοντας ότι η διαδικασία διεξήχθη χωρίς προβλήματα αλλά ήταν χρονοβόρα λόγω του ότι το κάθε “χτύπημα” γινόταν ηλεκτρονικά, αλλά μετά χρειαζόταν και έγγραφη επιβεβαίωση.

Ο κ. Κιμπουρόπουλος αφήνοντας αιχμές για το διαγωνισμό τον οποίο χαρακτήρισε “διεκδίκηση λύτρων για άρση της ομηρίας ενός ανεξάρτηρου μέσου που έχει γράψει και θα συνεχίσει να γράφει ιστορία”.

Κατόπιν βγήκε ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος δεν εξασφάλισε άδεια “Είμαι χαρούμενος για τα εσοδα των αδειών στον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές (…) Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα μπούμε στα μίντια”, δήλωσε και πρόσθεσε πως στεναχωρήθηκε που ο Αλαφούζος δεν πλήρωσε περισσότερα.

Ο κ. Σαββίδης χωρίς να χάσει το χιούμορ του σχολίασε ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι οι μοναδικοί άνθρωποι που συναίνεσαν στον εγκλεισμό τους χωρίς εισαγγελική εντολή, καθώς ακόμα και στην τουαλέτα πήγαιναν με αστυνομική συνοδεία. Η κυβέρνηση έδειξε ότι μπορεί να διαχειρίζεται περίπλοκες διαδικασίες, συμπλήρωσε.

Δεν περιμέναμε το τίμημα να φτάσει τόσο ψηλά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Star Κάρολος Αλκαλάϊ. “Καλό θα ήταν αυτή η διαδικασία να είχε γίνει αφότου αποφανθεί η δικαιοσύνη για όλα αυτά που εκκρεμούν. Η διαδικασία ήταν υπερβολική”, σημείωσε.

Ο κ . Μαρινάκης ήταν πρώτος που εξήλθε αππο το κτήριο και αποχώρησε χωρίς δηλώσεις. Αργότερα και την ώρα που παραχωρούσαν δηλώσεις αποχώρησαν οι εκπρόσωποι του ΑΝΤ1 και του Αlpha, χωρίς να προβούν σε σχόλια.

Σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη χαιρέτισε το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για νέα σελίδα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση, την ώρα που με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον.

Η διαδικασία έληξε στις 02:48 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οι οκτώ διεκδικητές χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 70 ώρες αποκλεισμένοι από κάθε επικοινωνία στα φρουρούμενα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι εξής 8 υποψήφιοι:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) – STAR
ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED –Ιωάννης Σαββίδης
ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) –Γιάννης Βαρδινογιάννης
ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) Βαγγέλης Μαρινάκης

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος