Σε οριακό σημείο το γερμανικό σύστημα υγείας

Έως και σε 200.000 αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών με covid στην Γερμανία, εάν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός, που δεν έκανε ακόμη την πρώτη δόση, εκτιμά ο Νίκος Ρήγας, εντατικολόγος, στο Χάγκεν της Γερμανίας.

Χώρα με τις περισσότερες ΜΕΘ ανά κάτοικο, η Γερμανία βρίσκεται σε οριακό σημείο, λόγω της αυξήσεως των κρουσμάτων της πανδημίας. Χαρακτηριστικό του νέου κύματος στην χώρα είναι η ετερογένεια, η ανισομερής κατανομή των περιστατικών, σημειώνει ο κ. Ρήγας. Ενώ στην Βεστφαλία ένα 7% των ασθενών στις εντατικές είναι πάσχοντες με covid στην Βαυαρία αγγίζει το 35%. Οι περισσότεροι νοσηελευόμενοι είναι ανεμβολίστοι και όσα από τα 16 κρατίδια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες πραγματοποιούν αερομετακομιδές. Ήδη πριν από λίγες ημέρες οι μονάδες ΜΕΘ του Μονάχου είχαν κλείσει και οι ασθενείς μεταφέρονταν σε γειτονικά κρατίδια ή στην βόρειο Ιταλία.

Όπως σημειώνει ο κ. Ρήγας, πέρυσι με το μεγάλο πανδημικό κύμα είχαν μειωθεί τα χειρουργεία σε μη covid ασθενείς για να ανταποκριθεί το σύστημα στις ανάγκες. Ακολούθησε ο εμβολιασμός και υπήρξε χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Εσφαλμένα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η κατάσταση είχε ομαλοποιηθεί και ήταν ελεγχόμενη. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, με τις γνωστές συνέπειες.

Το επόμενο στάδιο στην ασφυκτική κατάσταση είναι η ακύρωση τακτικών χειρουργείων, καθώς υπήρχε και υπάρχει πρόβλημα με ελλείψεις σε γιατρούς, αλλά κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στο ότι είναι μια δουλειά κουραστική και χαμηλά αμειβόμενη, με αποτέλεσμα πολλοί να κατευθύνονται σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με την Γερμανική Εταιρεία Εντατικολογίας, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν στην εντατική περίπου 270.000 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα είναι ανεμβολίαστοι. Το μόνο θετικό είναι πως άρχισε ξανά ο εμβολιασμός του πληθυσμού, που είχε ατονίσει, καθώς είχαν κλείσει τα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά μέχρι να προχωρήσει ικανοποιητικά και η τρίτη δόση θα υπάρχει ένα χρονικό κενό, που θα δημιουργήσει κίνδυνο νέων κρουσμάτων.

Η κατάσταση με την πανδημία στην Γερμανία εξελίσσεται πανομοιότυπα με την Ελλάδα, εκτός από το ακραίο, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Ρήγας, φαινόμενο των ατόμων, που αρνούνται την παροχή φροντίδας από τους γιατρούς στις νοσηλευτικές μονάδες.

Όσον αφορά την νέα μετάλλαξη “Ο”, έχουν αναφερθεί κρούσματα στην Γερμανία, τονίζει ο κ. Ρήγα, αλλά γενικά οι προβλέψει είναι δυσοίωνες.

Με  101.000 νεκρούς και περίπου 5.800.000 κρούσματα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανήλθε στο 68%, ειδικά μετά την ανησυχία που προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα, λόγω της αυξήσεως των κρουσμάτων και των θανάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος