Σε μουσειακό σκηνικό τα κοστούμια του θεσσαλικού θεάτρου

Μια περιοδική έκθεση θεατρικών κοστουμιών φιλοξενείται στο μουσείο «σίτου και αλεύρων» της Λάρισας, παντρεύοντας την τοπογεωγραφία της Θεσσαλίας με το θέατρο.

Η περιήγηση του επισκέπτη στον Μύλο του Παππά είναι μια περιπέτεια στον κόσμο της καλλιέργειας των σιτηρών από τη συγκομιδή του σιταριού, έως την μεταφορά και την επεξεργασία του. Σε αυτό το περιβάλλον παρουσίασης της αγροτικής ζωής  ξεπηδούν φιγούρες του Μολιέρου, του Σαίξπηρ, του Αισχύλου, του Αριστοφάνη και του Σοφοκλή, σαν να συναντήθηκαν σε μια άλλη διάσταση στον χρόνο. Πρόκειται για τα κοστούμια θεατρικών παραστάσεων που ανέβηκαν στην σκηνή του θεσσαλικού θεάτρου. Στο συγκεκριμένο μουσείο η ανάγκη του ανθρώπου να τραφεί συναντά την ανάγκη του να υπάρχει. Η υλική και η πνευματική τροφή είναι αλληλένδετες. Τα εργαλεία καλλιέργειας της πρώτης, ακουμπούν τα μέσα έκφρασης της δεύτερης, και τα δυο προς τέρψη του ανθρώπου.

Διανύοντας μια μακρά διαδρομή από την ίδρυση του το 1975, το θεσσαλικό θέατρο έχει να επιδείξει μεγάλο πολιτιστικό πλούτο, επί σκηνής. Από το σκονισμένο και σκοτεινό βεστιάριο τα κοστούμια βγαίνουν στο φώς και αποκτούν νέα ζωή, μιλώντας για τους δημιουργούς τους, εκείνους που τα φόρεσαν και τους ρόλους που ενδύθηκαν.

Από τον σχεδιασμό και την έρευνα έως την παρουσίαση, τα κοστούμια αποτελούν μοναδικές δημιουργίες, που εκτίθενται πλέον ως έργα τέχνης. Με τίτλο «Διάλογοι: Κοστούμια θεάτρου στο Μουσείο», είναι ανοιχτή διάλογο με τους διοργανωτές και ξεναγήσεις.

Η έκθεση που πέρασε τις δυσκολίες της πανδημίας, προκειμένου να ανοίξει για το κοινό, θα λειτουργεί έως τις 31 Μαρτίου, Τρίτη-Κυριακή, 10:00-14:00 και Τετάρτη-Παρασκευή 18:00-21:00, τηρώντας το πρωτόκολλο για τον covid.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος