Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος-Επιδότηση ενοικίου εξετάζει η κυβέρνηση (video)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τον Δήμο Λέσβου η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 12 Ιουνίου.

Με απόφασή του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, κήρυξε το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Λέσβου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

“Αυτό που προέχει τώρα περισσότερο είναι η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία των περιουσιών τους και η παροχή φιλοξενίας. Έχουν στηθεί καταυλισμοί στο διπλανό χωριό και όσοι κάτοικοι από το χωριό Βρίσα χρειάζονται και θέλουν να πάνε εκεί, μπορούν να πάνε”, είπε ο γενικός γραμματείας.

Επιδότηση ενοικίου στους πληγέντες και όχι καταυλισμούς, σχεδιάζει η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, τη δέσμευση ότι θα ανακατασκευαστούν όλα τα σπίτια του χωριού Βρίσα στη Λέσβο, και μάλιστα με τη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου του οικισμού, έδωσε κατά την επίσκεψή του στο χωριό ο υπουργός Yποδομών Mεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα μεταβούν στο νησί ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου να συντάξουν σχετικές μελέτες.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο κ. Σπίρτζης είπε στους κατοίκους ότι θα υπερβεί όλα τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις για να προχωρήσει η διαδικασία αρωγής των πληγέντων από το σεισμό σε όλη τη Λέσβο.

Όπως είπε ο κ. Δέδες, μαζί με τον κ. Σπίρτζη, έχουν μεταβεί στη Μυτιλήνη 80 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι μαζί με άλλους 20 της Περιφέρειας έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες σε όλους τους οικισμούς που υπάρχουν ζημιές.

Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, η πρώτη προτεραιότητα που θα δοθεί είναι η καταβολή στους πληγέντες του πρώτου βοηθήματος για την άμεση αρωγή, το οποίο θα εκταμιευτεί με πρωτοβουλία της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου.

Παράλληλα, θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε αλλά και των σπιτιών που κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο. Ο κ. Δέδες είπε ότι η επιλογή του υπουργείου είναι να μην στηθούν καταυλισμοί και να μην μεταφερθούν κοντέινερ για τη στέγαση των πληγέντων, αλλά να δοθεί επιδότηση ενοικίου για τη διαμονή των πληγέντων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Επιστημονικό κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών μεταβαίνει σε Λέσβο, Χίο και Ψαρά για να εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων.Τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητής τηλεφωνίας στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο, για άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της πολιτείας και του κοινού.

Σε δωρεάν υπηρεσίες για τους συνδρομητές τους στη Λέσβο μέχρι το τέλος του μήνα προχώρησαν εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όπως η COSMOTE η WIND Ελλάς

Στις 7 το απόγευμα ο κ. Σπίρτζης και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα αρωγής και τα στοιχεία από τις πρώτες αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.

Αναβολή πανελλαδικών εξετάσεων σε Λέσβο – Χίο

Την αναβολή των αυριανών πανελλαδικών εξετάσεων σε Λέσβο και Χίο ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση ελήφθη “εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί”, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τα δύο νησιά.

Για τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση την Τετάρτη 14 Ιουνίου, για τη συνέχιση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ζημιές σε μεταβυζαντινά μνημεία

Όπως διαπιστώθηκε από την άμεση αυτοψία που διενήργησε μετά τον σεισμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ορισμένα μετα-βυζαντινά μνημεία παρουσίασαν σοβαρά στατικά προβλήματα. Και επειδή πρόκειται για μνημεία σε χρήση που λειτουργούν ως ενοριακοί ναοί, η Εφορεία έχει συστήσει την προσωρινή παύση της λειτουργίας τους λόγω επικινδυνότητας.

Ιδιαίτερα έχουν πληγεί ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής στη Βρισά Λέσβου, ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, ο Άγιος Νικόλαος Πλωμαρίου, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα. Επίσης, μικρότερες φθορές έχουν υποστεί και άλλα εκκλησιαστικά μνημεία στην πόλη της Μυτιλήνης και στα περίχωρά της όσο και στην περιφέρεια της Γέρας και του Πλωμαρίου. Διαπιστώθηκαν επιπλέον μικρές καταρρεύσεις τμημάτων του τείχους στο Μεσαιωνικό Κάστρο του Μολύβου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά το σεισμό- Ζημιές και στη Χίο (video-photo gallery)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος