Ύστερα από διαφωνία που προέκυψε μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως σχετικά με την προφυλάκιση ή μη του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου που εμβόλισε τη λάντζα στην Αίγινα, ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος οδηγήθηκε στο σπίτι του, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, χωρίς να έχει δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερος. Την τελική απόφαση θα την πάρει, το αργότερο εντός πενθημέρου, το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά. Η ανακρίτρια ήταν υπέρ της μη προφυλάκισής του, ενώ η εισαγγελέας υπέρ της προφυλάκισης.
Η εξέλιξη προέκυψε μετά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας, που διήρκησε 2,5 ώρες, ενώ η απόφαση για το εάν προφυλακιστεί λήφθηκε ύστερα από τετράωρη διάσκεψη εισαγγελέως και ανακρίτριας που όμως δεν οδήγησε σε κοινή απόφαση.
Στο γραπτό απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στην ανακρίτρια ο κατηγορούμενος 77χρονος ιδιοκτήτης του ταχύπλοου, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη για τη σύγκρουση στον καπετάνιο της λάντζας, λέγοντας ότι το καϊκι του βρισκόταν στα αριστερά του ταχύπλοου και τον αιφνιδίασε. Υποστηρίζει ακόμη ότι δεν μπόρεσε να βοηθήσει τους ναυαγούς, επειδή το σκάφος του είχε υποστεί ρήγμα. Οι αιτιάσεις του πάντως βρίσκονται σε αντίθεση με τις καταθέσεις που έκαναν διασωθέντες και αυτόπτες μάρτυρες, ενώ και η οικογένεια δύο θυμάτων αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του και τον κατηγορεί ότι επιχειρεί να συγκαλύψει τα πραγματικά περιστατικά.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει πως υπαίτιος του δυστυχήματος είναι ο καπετάνιος του τουριστικού σκάφους, αφού δεν του παραχώρησε την προτεραιότητα λόγω θέσης, καθώς ο ίδιος ήταν δεξιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επέμεινε πως δεν έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και εγκατάλειψε το τουριστικό σκάφος, επειδή το ταχύπλοο είχε ρήγματα και φοβήθηκε ότι θα βυθιζόταν και αυτό.
Στο απολογητικό του υπόμνημα ο 77χρονος φέρεται να υποστήριξε μάλιστα, ότι δεν προσπάθησε να πετάξει σωσίβια στους ναυαγούς κατ’ αρχήν επειδή τα ατομικά σωσίβια δεν έχουν αρκετό βάρος και συνεπώς, δεν θα έφταναν ποτέ στα χέρια των ανθρώπων, και κατά δεύτερον είχαν σβήσει οι μηχανές του σκάφους και ο άνεμος έσερνε το σκάφος σε αντίθετη κατεύθυνση από τους ναυαγούς. Άρα οι υπερήλικες επιβάτες του δεν είχαν την δύναμη να αντιδράσουν και να κάνουν την οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης.
Την ίδια ώρα, το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί την οικογένεια Κατιφέ, που θρηνεί την απώλεια δύο μελών, του πατέρα και της ανήλικης κόρης του, θεωρεί πως επιχειρείται προσπάθεια συγκάλυψης των τεχνικών γεγονότων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της δικηγορικής εταιρίας «Βλάσης και Συνεργάτες» τονίζονται τα εξής:
– «Την 16-08-2016 και περί ώρα 12:30, στην περιοχή της Μονής στην Αίγινα, το τουριστικό σκάφος «Ντουέντε» σκόρπισε τον θάνατο, αφαιρώντας τέσσερις ανθρώπινες ζωές, μεταξύ των οποίων και του Θεοδοσίου Κατιφέ και της πεντάχρονης κόρη του Σεβαστής.
– Το συγκεκριμένο σκάφος, με κυβερνήτη τον Θ. Λ. κατά μεταγενέστερη δήλωση του ιδίου, αφού εγκατέλειψε αβοήθητους, τους ναυαγούς που εκείνο δημιούργησε, επιδόθηκε σε μία προσπάθεια κάλυψης, συγκάλυψης και αποφυγής ευθυνών, την ίδια χρονική στιγμή που πλήθος προσώπων είχε ανάγκη για άμεση παροχή βοήθειας, που πιθανώς θα έσωζε ζωές.
– Μετά από συνεννόηση με δικούς του ανθρώπους, όπως ο ίδιος ο φερόμενος χειριστής αναφέρει, προσήλθε σκάφος που ρυμούλκησε το δικό του, αλλά και έσπευσαν στον τόπο του δυστυχήματος δύο φουσκωτά, ένα μεγάλο, το οποίο παρέλαβε και αποβίβασε τους τρεις συνεπιβαίνοντες του, στις ακτές της Αίγινας και ένα άλλο φουσκωτό το οποίο παρέλαβε τον ίδιο τον φερόμενο κατά δήλωση του ως κυβερνήτη και τον οδήγησε στην περιοχή Φάρος, όπου αυτοκίνητο άλλου προσώπου, τον παρέλαβε και τον οδήγησε στο Λιμεναρχείο Αίγινας, 2,5 ώρες μετά το συμβάν. Εκεί εμφανίσθηκε με τον δικηγόρο του, με τον οποίο προφανώς είχαν επικοινωνία κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ συμβάντος και εμφανίσεως του στο Λιμεναρχείο.
– Την ίδια ώρα άνθρωποι πέθαιναν αβοήθητοι, αλλά ο συγκεκριμένος κατά δήλωση του κυβερνήτης, αφού αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, δήλωσε και τα ονόματα των συνεπιβαινόντων του, όλοι κατά δήλωση του αρκετά μεγάλοι ηλικιακά, αλλά με διάθεση για κρουαζιέρα, με ταυτόχρονη ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων από ισχυρές σε ιπποδύναμη μηχανές.
»Επειδή ουδείς από τους ισχυρισμούς αυτούς αντέχει σε σοβαρή κριτική, παρακαλούμε οποιονδήποτε αυτόπτη μάρτυρα είδε το συμβάν, ή τις προσπάθειες συγκάλυψης του, στις οποίες μετείχαν τουλάχιστον πέντε πρόσωπα, τα οποία ούτε καν προσήχθησαν ενώπιον των αρχών, να προσέλθει και να καταθέσει, για να φωτιστεί η αλήθεια. Το έχει ανάγκη η οικογένεια των θυμάτων, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία».
Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός ποινικολόγος και συγγενής του, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, παραιτήθηκε λόγω της στενής τους συγγένειας και συνήγορός του είναι πλέον ο Γιάννης Ηρειώτης. Πριν από την παραίτησή του, άφησε αιχμές ότι δεν είναι ο συγγενής του υπαίτιος για εγκληματική απροσεξία.
Από τα μέχρι στιγμής συγκεντρωθέντα στοιχεία, προκύπτει ότι στο ταχύπλοο σκάφος “ΝΤΟΥΕΝΤΕ” επέβαιναν εκτός από τον 77χρονο Θρασύβουλο Λυκουρέζο, o Επαμεινώνδας Βενετσάνος 83 ετών, καθώς και δύο γυναίκες, Ευθυμία Βενετσάνου, και Καρακάση Θεοδότη 80 και 65 ετών αντίστοιχα. Στις καταθέσεις τους στο λιμεναρχείο και οι τρεις επιβαίνοντες του ταχύπλοου δήλωσαν ότι στο τιμόνι βρισκόταν ο 77χρονος Θρασύβουλος Λυκουρέζος, κάτι που ωστόσο αμφισβητούν συγγενείς των θυμάτων.
Από τους επιβαίνοντες στο βυθισθέν Ε/Γ – Τ/Ρ “ΑΝΤΩΝΙΑ” ανασύρθηκαν νεκροί οι:
Τρίμης Στυλιανός, ετών 58, Κυβερνήτης
Κατιφές Θεοδόσιος, ετών 44
Κατιφέ Σεβαστή, ετών 5
Cherednyk Jevgen, ετών 35, που ταυτοποιήθηκε σήμερα.
Οι κηδείες του 44χρονου και της 5χρονης κόρης του
Συγγενείς και φίλοι είπαν σήμερα στο νεκροταφείο του Σχιστού, σε κλίμα οδύνης και συγκίνησης, το τελευταίο αντίο στον 44χρονο και την 5χρονη κόρη του, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στην Αίγινα στη σύγκρουση του ταχύπλοου με το τουριστικό σκάφος. Σύμφωνα με έκθεση του ιατροδικαστή ο θάνατος τόσο του 44χρονου όσο της κόρης του οφείλεται σε πνιγμό. Μετά το δυστύχημα και πριν πέσουν στη θάλασσα ήταν ακόμη ζωντανοί.
Πολιτική αντιπαράθεση
Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, για την “εμπλοκή του στην προανάκριση”, καθώς εγείρονται ερωτήματα και για τις “συνθήκες καθυστέρησης της σύλληψης του 77χρονου”.
Άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών των επιβαινόντων στο ταχύπλοο σκάφος ζητά ο Σταύρος Θεοδωράκης μέσω ανάρτησής του στο Facebook.
Στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος καταφεύγει η κυβέρνηση, μετά τα δημοσιεύματα, που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο και ενέπλεκαν υπουργούς με το δυστύχημα στην Αίγινα.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για “κακοήθεια” και “απελπισμένους”, που “ανακάλυψαν” στους επιβαίνοντες στο μοιραίο ταχύπλοο, υπουργούς της κυβέρνησης.
“Η δημοσιογραφική αλητεία συναντά την πολιτική απόγνωση της διαπλοκής και των φερέφωνών της”, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, που στρέφουν τα πυρά τους κατά ΠΑΣΟΚ και Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας ότι “τα υπονοούμενα και η ευθεία επίθεση κατά του υπουργού Ναυτιλίας ξεπέρασαν τα όρια της χυδαιότητας”.
Δείγμα αυταρχικής νοοτροπίας του ΣΥΡΙΖΑ η στοχοποίηση δημοσιογράφων για την έκφραση προσωπικών τους απόψεων, λέει η ΝΔ.
Σχετική είδηση:Αίγινα: Παραμένουν τα ερωτήματα για την τραγωδία – Τα ονόματα (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος