Σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης-Δύσκολες ώρες για τους συγγενείς (video)

Εργαζόμενοι νυχθημερόν οι γιατροί του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γουδί, πραγματοποιούν από την Τετάρτη την διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς σε Ραφήνα, Μάτι και Νέο Βουτζά.

Ουσιαστική για την ολοκλήρωση της  διαδικασίας αναγνώρισης και ταυτοποίησης είναι η συμβολή των συγγενών των θυμάτων που έχουν κληθεί έως την Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως και τις 20:00  στο Εργαστήριο, που βρίσκεται στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, προκειμένου να δώσουν εκείνες τις πληροφορίες που κρίνονται απαραίτητες για την διευκόλυνση της προαναφερόμενης διαδικασίας.

Στο Νεκροτομείο του Σχιστού, Ιατροδικαστές και μέλη της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, πραγματοποιούν τη συλλογή γενετικού υλικού από τις σορούς και την αντιστοίχισή τους με τα δείγματα DNA που δίνουν οι συγγενείς, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρώτο δύσκολο στάδιο της αναγνώρισης και ταυτοποίησης.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των θυμάτων από την φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής μεγαλώνει. Στους 83 ανέρχονται πλέον οι νεκροί, ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Νωρίτερα, άλλες δύο σοροί εντοπίσθηκαν στο οικόπεδο της φρίκης, στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους άλλα 25 άτομα.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, οι έλεγχοι σε αυλές οικιών, οικίες, υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα για τον εντοπισμό τυχόν ατόμων.

Σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλευόμενοι σε κρεβάτια ΜΕΘ, εξακολουθούν να παραμένουν 11 εγκαυματίες-τραυματίες σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Άλλοι 46 εγκαυματίες παραμένουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ενώ στα Νοσοκομεία Παίδων εξακολουθούν να παρακολουθούνται από τους θεράποντες γιατρούς τέσσερα παιδιά.

Το πρωί, τις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να συμβάλει στην πλήρη ανοικοδόμηση της περιοχής.

Έρευνα για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι Αττικής προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών-Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Πώς γίνεται η διαδικασία της ταυτοποίησης

Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών έχει ενεργοποιηθεί, από προχθές (Τρίτη 24/7), από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος. Η Ο.Α.ΘΥ.Κ έχει στενή συνεργασία με τη προανακριτική Αρχή (Πυροσβεστικό Σώμα), τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Υπό τον συντονισμό της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών:

•Στις πληγείσες περιοχές, ενεργοποιούνται συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.), αποτελούμενα από εξερευνητές, φωτογράφους και στελέχη της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων, προς συνδρομή της Προανακριτικής Αρχής (Πυροσβεστικό Σώμα),

•Σε κατάλληλο χώρο του Νεκροτομείου Αθηνών, λειτουργεί ειδική ομάδα υποδοχής συγγενών, αποτελούμενη από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Δ.Ε.Ε. και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με σκοπό τη συλλογή των απαιτούμενων προθανάτιων δεδομένων και παρειακών επιχρισμάτων από τους συγγενείς των αγνοουμένων, προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους και

•Στο Νεκροτομείο Αθηνών λειτουργούν επίσης συνεργεία από δακτυλοσκόπους, φωτογράφους και στελέχη της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Δ.Ε.Ε., με σκοπό την συλλογή των απαιτούμενων μεταθανάτιων δεδομένων των θανόντων.

Όπως τονίζει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που είναι η αρμόδια για την εξέταση DNA και αποτυπωμάτων, έχουν παραληφθεί έως τώρα 55 συγκριτικά βιολογικά υλικά συγγενών αγνοουμένων, 29 βιολογικά υλικά σορών, καθώς και 8 δελτία δακτυλικών αποτυπωμάτων από σορούς.

Έχει ολοκληρωθεί η εργαστηριακή εξέταση 50 συγκριτικών βιολογικών υλικών συγγενών αγνοουμένων, 18 βιολογικών υλικών σορών, καθώς και η αντιπαραβολή των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ συνεχίζεται αδιάλειπτα η εργαστηριακή εξέταση των υπολοίπων βιολογικών υλικών (συγγενών αγνοουμένων και σορών) και η ανάλυση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

Επίσης, υπάρχει στενή συνεργασία της Δ.Ε.Ε με το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε σε περιπτώσεις αγνοουμένων υπηκόων ξένων κρατών, να προσκομίζονται από συγγενείς πρώτου βαθμού στις ελληνικές Πρεσβείες και τα Προξενεία, τα απαραίτητα στοιχεία (π.χ. πρόσφατα οδοντογράμματα, ήδη υπάρχον γενετικό προφίλ μόνο από διαπιστευμένα εργαστήρια, βιολογικό υλικό κ.λπ.), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη διακρίβωση της ταυτότητας.

Τέλος, όπως αναφέρει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, «τα εργαστήρια και το προσωπικό της Δ.Ε.Ε, καθώς και όλο το προσωπικό της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών εργάζονται όλο το 24ωρο, κατανοώντας απόλυτα ότι η ταυτοποίηση των σορών με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο και η, κατά το δυνατόν, ταχύτερη απόδοσή τους στους οικείους τους αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα και υποχρέωση».

“Το Μάτι έχει ένα πολεοδομικό σχέδιο παγίδα”

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ευθύμης Λέκκας, καθοριστικός παράγοντας  για την ταχεία εξέλιξη της πυρκαγιάς, ήταν η διάταξη του πολεοδομικού σχεδίου στην περιοχή κάτω από τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Συγκεκριμένα, όπως περιέγραψε, «ήταν ένα σχέδιο παγίδα, η οποία εγκλώβισε τους πιο πολλούς κατοίκους, τους ανθρώπους που διέμεναν εκεί ή τους επισκέπτες. Ήταν ένα σχέδιο, το οποίο περιλάμβανε δρόμους, οι οποίοι δεν οδηγούσαν πουθενά, ήταν αδιέξοδοι ή δρόμους οι οποίοι κατέληγαν στους κρημνούς της παραλίας».

Ο κ. Λέκκας συνέκρινε το Μάτι με τη Μάνδρα επισημαίνοντας: «Αντίστοιχη περίπτωση ήταν και η περίπτωση της Μάνδρας, μόνο που εκεί είχαμε πλημμύρα. Ένας οικιστικός ιστός, μία πόλη ολόκληρη είναι ταυτόσημες, μόνο που στη μία πλευρά το φυσικό φαινόμενο ήταν πυρκαγιά και στην άλλη περίπτωση είχαμε την πλημμύρα. Ο οικιστικός ιστός ήταν αυτός που έφταιγε. Ήταν η πόλη της Μάνδρας, κτισμένη πάνω σε ένα ποτάμι και το Μάτι και οι γύρω περιοχές είναι χτισμένες πάνω σε μία περιοχή που πολεοδομικά δεν στέκει, δεν συνάδει με τους κινδύνους, τους οποίους θα μπορούσαν να εκδηλωθούν στην περιοχή».

Ξεκινάει η καταγραφή των κατεστραμμένων οχημάτων

Σήμερα ξεκινά, από κλιμάκια υπαλλήλων των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής, η καταγραφή των κατεστραμμένων οχημάτων για να ακολουθήσει στη συνέχεια η ταυτοποίησή τους ώστε να διαγραφούν τα οχήματα αυτά από το Μητρώο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και να απαλλαγούν με τη διαδικασία αυτή από τις υποχρεώσεις των οχημάτων (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, ΚΤΕΟ κ.λ.π.).

Αίτημα για να δοθεί παράταση στον έλεγχο ΚΤΕΟ

Επιπλέον, αποφασίσθηκε να γίνει εισήγηση της Περιφέρειας Αττικής προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με την οποία θα διατυπώνεται αίτημα να δοθεί παράταση για όσα από τα κατεστραμμένα οχήματα είχαν την υποχρέωση αυτή την περίοδο να περάσουν από έλεγχο ΚΤΕΟ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαγραφής τους από το Μητρώο.

Τέλος, καλούνται οι πληγέντες από την πυρκαγιά Δήμοι να διαβιβάσουν στην Περιφέρεια (Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής) τις αιτήσεις που συγκεντρώνουν από κατόχους οχημάτων που έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά για όλες τις περαιτέρω ενέργειες.

ΔΕΔΔΗΕ: Η πορεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στο μεγαλύτερό τους μέρος, επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ για τις βλάβες που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Οι 2.700 παροχές από το σύνολο των 7.500 που επηρεάστηκαν από τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Δίκτυο, στις περιοχές Μάτι, Νέος Βουτζάς και Ραφήνα, έχουν επανηλεκτροδοτηθεί, ενώ έχουν αντικατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία 20 υποσταθμοί από το σύνολο των 50 που καταστράφηκαν.

Αυτή είναι, σύμφωνα με τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), η σημερινή εικόνα από τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Η εταιρία τονίζει, ακόμη, ότι έχει ενεργοποιήσει από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των πυρκαγιών όλες τις εσωτερικές διαδικασίες της για την αντιμετώπιση κρίσεων και έκτακτων γεγονότων, έχοντας θέσει σε πλήρη ετοιμότητα όλα τα συνεργεία της, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επάρκεια υλικών και εξοπλισμού.

Για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Ανατολική Αττική εργάζονται περίπου 200 άτομα, με τη συνδρομή και μεγάλου αριθμού οχημάτων και μηχανημάτων από πολλές περιοχές της χώρας.

Τέλος, ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι θα συνεχίσει πυρετωδώς τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών του Δικτύου, ενημερώνοντας το κοινό για την πρόοδο των εργασιών του μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης όλων των καταναλωτών, και εκφράζει για ακόμη μία φορά τη συμπαράστασή του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Εκπαιδευτικοί στην υπηρεσία των παιδιών

Με εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα απασχολούν τα παιδιά για όση ώρα το επιθυμούν, συμβάλλει το υπουργείο Παιδείας στην ανακούφιση των πληγέντων.

Συγκεκριμένα, από αύριο, Παρασκευή, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας, στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης και στο 1ο ΓΕΛ Ραφήνας θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θα απασχολούν τα παιδιά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον θα ενταχθούν στην προσπάθεια στήριξης και άλλες σχολικές μονάδες οι οποίες θα εξοπλιστούν με τα αναγκαία μέσα και υλικά.

Το υπουργείο Παιδείας θα στηρίξει, τέλος, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, τις διευθύνσεις εκπαίδευσης έτσι ώστε μακροπρόθεσμα να υπάρξουν προγράμματα υποστήριξης μαθητών και των οικογενειών τους.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος