Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε υποτονικό επενδυτικό κλίμα διεξάγονται σήμερα (23/5) οι συνεδριάσεις στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τους αναλυτές να εστιάζουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις επι-κείμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τα επιτόκια.

Του Παντελή Μάνου

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι ο χρόνος και το ύψος των μειώσεων των επιτοκίων εξαρτάται από το κατά πόσον οι αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων μετριάζονται φέτος και αν το επιπλέον αυτό κόστος απορροφάται από τις εταιρείες που μειώνουν τα περιθώρια κέρδους αντί να το μετακυλήσουν σε υψηλότερες τιμές. Η αύξηση των μισθών κοντά στο ρεκόρ που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους αποτελεί εμπόδιο σε διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η ο-ποία,πάντως, αναμένεται ευρέως να μειώσει το κόστος δανεισμού στις 6 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι συλλογικές συμβάσεις μισθών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 προβλέπουν μέση ετήσια αύξηση των αποδοχών κατά 4,7%.

Στο μεταξύ, τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν χθες από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδια-κής Τράπεζας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προβληματίζονται από τον επίμονο πληθωρισμό και για το λόγο αυτό προκρίνουν τη διατήρηση του επιτοκίου στα ίδια επίπεδα προς το παρόν, ενώ συζήτησαν το ενδεχόμενο για πιθανές περαιτέρω αυξήσεις.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει οριακές απώλειες κατά 0,09%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,12%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,36%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,11% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,31%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 98 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1481,65 μονάδες, παρουσιάζοντας οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,11%.

Ομόλογα

Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, ανοδικά κατά 6 μονάδες βάσης, στο 2,59%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 7 bps στο 3,89%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 6 μονάδες, στο 3,35% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 7 μονάδες βάσης, στο 3,58%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,84%, στα 78,24 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 0,86%, βρίσκεται στα $ 82,59.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0835 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό ανέρχεται στα 157,05 γιεν/δολ.

Πτωτικά κινείται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου να διαπραγματεύονται στα 2386,10 δολ./ουγκιά. Την ίδια κατεύθυνση ακολουθεί το ασήμι, που υποχωρεί κάτω από τα 31 δολάρια ανά ουγκιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος