Σε Αίγυπτο και Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας

Στην Αίγυπτο και την Κύπρο μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα 8 Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον απόηχο των ισχυρισμών της Τουρκίας περί προσέγγισης Άγκυρας – Καΐρου με στόχο την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ο κ. Δένδιας, κατά την παραμονή του στο Κάιρο, θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry), καθώς επίσης και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ (Ahmed Aboul Gheit).

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον κ. Σούκρι αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, η οικονομική συνεργασία και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, κάτι που αποδεικνύεται και με τις συχνότατες επαφές σε όλα τα επίπεδα, αλλά και με την υπογραφή της συμφωνίας με το Κάιρο, τον περασμένο Αύγουστο.

Η επίσκεψη θα εστιαστεί κατ’ αρχήν στο follow up του Φόρουμ της Φιλίας, για οποίο είχε έρθει στην Αθήνα ο κ. Σούκρι, ενώ θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις, αρχής γενομένης από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο σκοπός της σύντομης αυτής επίσκεψης στην Κύπρο είναι να συζητήσουν δυο θέματα. Το ένα είναι ο συντονισμός στο Κυπριακό υπό το φως της επίσκεψης της κυρίας Λουτ στην περιοχή. Σήμερα Δευτέρα θα βρίσκεται στη Λευκωσία η κυρία Λουτ, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Αναστασιάδη, και την Τετάρτη αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα για επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το έτερο θέμα που θα απασχολήσει τις επαφές στην Κύπρο είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, και ειδικότερα ο συντονισμός ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 22 Μαρτίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα υποβληθεί η έκθεση του κ. Μπορέλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος