Σχέδιο δράσης για ένα σύγχρονο, αυτόνομο και ανταγωνιστικό δημόσιο πανεπιστήμιο του 2030

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Πρωτοβουλία 1821-2021 ανέλαβε την κατάρτιση τεσσάρων ολοκληρωμένων Σχεδίων Δράσης, για το Πανεπιστήμιο του 2030 το οποίο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στόχος η ανάδειξη των ελληνικών πανεπιστημίων και η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων τους, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικά προς τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

“Πρέπει να αλλάξουμε εντελώς την κουλτούρα των ελληνικών πανεπιστημίων. Να συγκριθούμε με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αυτά που θεωρούμε ότι έχουν το πρότυπο που εμείς θέλουμε και πραγματικά να δούμε τον εαυτό μας απέναντι σε αυτά” επεσήμανε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, Αντιπρόεδρος Υπολογιστικής Βιολογίας στην GlaxoSmithKline.

Με αρχή τον εκσυγχρονισμό της ανώτατης εκπαίδευσης και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής διαμορφώθηκε ένα σχέδιο που βασίζεται στο τρίπτυχο αποτελεσματικότητα-αυτονομία-λογοδοσία.

“Δεν υποτιμούμε τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το αντίθετο. Δεν πρέπει όμως να μας ικανοποιούν εξωραϊστικές και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, που συμβιβάζονται ή δεν μπορούν να δουν πέρα από το status quo” σημείωσε η Βάσω Κιντή καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ.

Με όραμα ένα σύγχρονο, αυτόνομο, παραγωγικό ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο προτείνονται μέτρα που αφορούν τη δομή και οργάνωση, την έρευνα, την κουλτούρα και το ανθρώπινο δυναμικό των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στόχος να ανοίξει ο δρόμος για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με την εγχώρια και διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος