Σχέδιο Ανάκαμψης: Η Ε.Ε. προχωρά εντός Ιουνίου στην έκδοση κοινού χρέους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά εντός Ιουνίου στην ιστορική διαδικασία έκδοσης κοινού χρέους για να χρηματοδοτηθεί το Σχέδιο Ανάκαμψης ή «Next Generation EU»που έχει ως σκοπό να ξεπεραστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “έλαβε επίσημα ειδοποιήσεις έγκρισης από το σύνολο των 27, κάτι που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει ομόλογα εξ ονόματος της Ε.Ε. στις αγορές κεφαλαίων”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει σήμερα Τρίτη 1 Ιουνίου, για πρώτη φορά στις αγορές για την άντληση 10 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στα κράτη-μέλη, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 750 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση γι’ αυτή την εγγύηση κοινού χρέους ήταν η επικύρωση του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027 από τα 27 εθνικά κοινοβούλια που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Μέσα στον Ιούνιο η Κομισιόν θα εγκρίνει τα εθνικά προγράμματα και τις προκαταβολές. Και όπως επισήμανε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα “δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος”, και “πρέπει να διασφαλιστεί η ταχεία έγκριση των πρώτων σχεδίων έως τα τέλη Ιουνίου”.

Στην Ελλάδα αναλογούν 19,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια και αναμένεται τον Ιούνιο να εγκριθεί το εθνικό σχέδιο και τον Ιούλιο να εκταμιευθεί προκαταβολή 4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, την προσεχή εβδομάδα η Κομισιόν θα εγκρίνει τις λεπτομέρειες του προγράμματος δανεισμού, καθορίζοντας το ανώτατο ύψος δανεισμού του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2021 και τις λεπτομερείς εξόδους στις αγορές εντός του έτους, ώστε οι έξοδοι της Κομισιόν στις αγορές να γίνουν σε συντονισμό με τα κράτη μέλη, για να μην συμπίπτουν οι ημερομηνίες με εκείνες άλλων εκδόσεων των κρατών- μελών.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα αντληθούν για το Ταμείο Ανάκαμψης 100 δισ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του 2023 η Κομισιόν θα δανειστεί το 70% των 672,5 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα την περίοδο 2023-2026.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος