Σαρωτικός Τραμπ στην Αϊόβα – Ο απόλυτος κυρίαρχος στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα

Ως απόλυτος κυρίαρχος επέστρεψε ο Ντόναλτ Τραμπ, μετά την πρώτη αναμέτρηση για το χρίσμα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Στις πρώτες προκριματικές εκλογές που έγιναν στην πολιτεία της Αϊόβα, ο Τραμπ σάρωσε κερδίζοντας με 30 μονάδες διαφορά τον δεύτερο, Ρον ντε Σάντις, επιβεβαιώνοντας πως είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών.

Ως το απόλυτο φαβορί για την κούρσα των Ρεπουμπλικανών φαντάζει ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την εμβληματική νίκη του στις προκριματικές της Αϊόβα. Η πρώτη θέση διαφαινόταν όμως το 51% που έλαβε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους συνεργάτες του.

«Είναι μία ξεχωριστή βραδιά. Και είναι μόνο η πρώτη, η μεγαλύτερη θα είναι εκείνη του Νοεμβρίου όταν θα πάρουμε πίσω την πατρίδα μας και πραγματικά θα την ξανακάνουμε σπουδαία» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει “κλειδώσει” την υποψηφιότητα. Σίγουρα και η νίκη στην Αϊόβα. Πραγματικά είναι κυρίαρχος μέσα στο κόμμα» σημείωσε ο αναλυτής Γουίλιαμ Χάουελ.

Στην ομιλία του επιτέθηκε και πάλι στην κυβέρνηση Μπάιντεν, μίλησε για ενότητα και έδωσε συγχαρητήρια στους άλλους υποψήφιους. «Δεν θέλω να είμαι σκληρός με τον πρόεδρο. Θα πρέπει να πω ότι είναι ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας μας. Καταστρέφει τη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε «φαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις νίκησε στην Αϊόβα. Είναι το ξεκάθαρο φαβορί στην άλλη πλευρά αυτή τη στιγμή. Αλλά το θέμα είναι αυτό: Αυτές οι εκλογές πάντοτε ήταν εγώ και εσείς απέναντι στους ακραίους Ρεπουμπλικανούς».

Η δεύτερη θέση πήγε στον Ρον Ντε Σάντις με 21,2%, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν τρίτο. Με μικρή διαφορά και ποσοστό 19,1% ακολούθησε η Νίκι Χέιλι.

«Χάρη στη στήριξή σας, παρά τη λάσπη που έριξαν πάνω μας, πήραμε το εισιτήριό μας στην Αϊόβα» δήλωσε ο Ρον Ντε Σάντις.

«Η εκστρατεία μας είναι η τελευταία και μεγαλύτερη ευκαιρία για να σταματήσουμε τον εφιάλτη Τραμπ – Μπάιντεν» υποστήριξε η Νίκι Χέιλι.

Ενθουσιασμένοι και οι υποστηρικτές του Τραμπ, που εξακολουθούν να τον στηρίζουν παρόλο που αντιμετωπίζει τέσσερις δικαστικές υποθέσεις και για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του ‘21 στο Καπιτώλιο. Στην πλειονότητά τους εξάλλου εκτιμούν πως του έκλεψαν τη νίκη το ’20, ενώ αδιαφορούν ακόμη και για το αν καταδικαστεί σε κάποια από αυτές.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα νικήσει και πάντοτε κάνει αυτό που λέει» δήλωσε μια ψηφοφόρος του Τραμπ ενώ ένας ακόμα υποστηρικτής του υπογράμμισε «είδαμε το έργο του στην πρώτη θητεία του και θέλουμε να το κάνει ξανά. Βλέπουμε την παρακμή της χώρας με τον πρόεδρο Μπάιντεν».

Επόμενος σταθμός των υποψηφίων για το χρίσμα το Νιου Χαμσάιρ. Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως κάνει πρώτα μία στάση από τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης για την εκδίκαση της υπόθεσης της μήνυσης της Ε. Τζιν Κάρολ εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ακάθεκτος στον δρόμο για το χρίσμα παρά τις δικαστικές περιπέτειες

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, τα αποτελέσματα στην Αϊόβα επιβεβαιώνουν την απόλυτη κυριαρχία Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, κάτι που κανείς δεν φανταζόταν όταν έφευγε από τον Λευκό Οίκο με τον τροπο που έφυγε μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Συμπλήρωσε ότι «σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί για το χρίσμα, κανένας πολιτικός αντίπαλος δεν μπορεί να τον επισκιάσει και όπως φαίνεται ούτε τα πολλά νομικά προβλήματα μπορούν να ανακόψουν την πορεία του προς το συνέδριο του Ιουλίου και μετά προς τις εκλογές του Νοεμβρίου. Επόμενος σταθμός τώρα το Νιού Χαμσάιρ, και εκεί αναμένεται να κερδίσει με διαφορά. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν ο Ρον Ντε Σαντις και η Νίκη Χέιλι, ποσό θα αντέξουν ακόμη αυτοί οι δυο πολιτικοί οι οποίοι αποδείχθηκαν μικροί εντός εισαγωγικών -όπως λέγεται εδώ στην αμερικανική πρωτεύουσα -για να τα βάλουν με τον Ντόναλντ Τραμπ».

Μ. Μπλέτσας: Ήταν μια επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων

«Ήταν μια επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων η οποία δε νομίζω ότι είχε κάποιο στοιχείο έκπληξης.Από εκεί και πέρα βλέπουμε ότι το μισό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υποστηρίζει θρησκευτικά πλέον τον Ντόναλντ Τραμπ» τόνισε ο ερευνητής και διευθυντής πληροφορικής στο Media Lab ΜΙΤ, Μιχάλης Μπλέτσας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Γιώργο Κουβαρά.

«Και το λέω θρησκευτικά, διότι πλέον η υποστήριξη αυτή δεν έχει να κάνει με τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας.
Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πάει άσχημα[…] Έχει να κάνει με κάποια, αν θέλετε, δόγματα θρησκευτικού χαρακτήρα, τα οποία δεν βασίζονται στην πραγματικότητα» υποστήριξε ο κ. Μπλέτσας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «νομίζω ότι η υποστήριξή του ήταν από την αρχή σε αυτό το επίπεδο, αν σκεφτούμε ότι τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικάνων πίστευαν εδώ και πολύ καιρό ότι τους είχε κλαπεί η νίκη από τις εκλογές».

Για το τι θα κάνουν οι Δημοκρατικοί σημείωσε ότι « […] νομίζω ότι θα τρέξουν με τον Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν έχει το πλεονέκτημα ότι απηχεί στους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους, μπορεί να κερδίσει αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος». «Οι προσωπικότητες που φαίνονται αυτή τη στιγμή στο Δημοκρατικό Κόμμα πηγαίνουν αρκετά πιο αριστερά, επομένως δύσκολα θα τραβήξουν το κομμάτι των ψηφοφόρων που πρέπει να τραβήξουν για να κερδίσει τις εκλογές το Δημοκρατικό Κόμμα» συμπλήρωσε.

Για την πόλωση που δημιουργείται εκτίμησε ότι βοηθάει περισσότερο τους Δημοκρατικούς. ‘Οπως είπε «Βλέπουμε ήδη ότι από τη στιγμή που ο Τραμπ φαίνεται να νικάει ξεκάθαρα κυρίως τη Νίκι Χέιλι, νομίζω ότι ο Ντε Σάντις θα φύγει από την κούρσα και θα μείνει μια κούρσα μεταξύ της Νίκι Χέιλι και του Τραμπ. Η Νίκι Χέιλι μπορεί να τραβήξει ένα ποσοστό πιο μετριοπαθών και κεντρώων, πιο μορφωμένων Ρεπουμπλικανών, αλλά απ’ ό, τι φαίνεται δεν έχει πιθανότητες έναντι του Τραμπ. Επομένως, νομίζω ότι αυτό βοηθάει τον Μπάιντεν, από τη στιγμή που δεν θα έχουμε άλλες εκπλήξεις. Προφανώς υπάρχει μεγάλο θέμα στην εικόνα του αυτή τη στιγμή, της εικόνας που προβάλλουν συνέχεια τα μέσα, αλλά νομίζω ότι θα το ξεπεράσει».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μπλέτσα στο βίντεο που ακολουθεί

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή/ Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος