Σαουδική Αραβία: Κάθειρξη όσα και τα χρόνια της για 34χρονη – Επέκρινε το καθεστώς στο Twitter

Array

Οι επικριτικές αναρτήσεις της στο Twittter για την κυβέρνηση του βασιλείου την οδήγησε στη φυλακή  για 34 χρόνια αφού αψήφησε τις απειλές των καταδοτών της.

Η Σάλμα αλ Σεμπάμπ, 34 ετών, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2021, ενώ έκανε διακοπές στην πατρίδα της. Διδακτορική φοιτήτρια στο βρετανικό πανεπιστήμιο Λιντς και μητέρα δύο παιδιών καταδικάστηκε την 9η Αυγούστου να εκτίσει 34 χρόνια κάθειρξη διότι «βοηθούσε» διαφωνούντες στην προσπάθειά τους να «αποσταθεροποιήσουν το κράτος», αναπαράγοντας tweets τους.

Σύμφωνα με το φιλικό της πρόσωπο, η αλ Σεμπάμπ δεν έπαιρνε την απειλή των καταδοτών «στα σοβαρά».

«Είχαμε συζητήσει το γεγονός ότι υπήρχε κόσμος που την παρενοχλούσε στο Twitter κι ενημέρωνε τις υπηρεσίες ασφαλείας για όλα τα tweets της», είπε.

«Όμως δεν θεωρούσε πως οι αρχές θα ενδιαφέρονταν για κάποια που είχε λιγότερους από 2.000 ακολούθους», πρόσθεσε.

Η @I_Salma1988, αναρτούσε tweets στα αραβικά κυρίως για τα δικαιώματα των γυναικών στο υπερσυντηρητικό βασίλειο του Κόλπου.

Το πανεπιστήμιο του Λιντς ανέφερε πως «ανησυχεί» και θα επιδιώξει να της προσφέρει βοήθεια. Την απελευθέρωση της ζητά και η Διεθνής Αμνηστία ενώ στις 18/8, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις εκτίμησε ότι «το να υπερασπίζεται κανείς τα δικαιώματα των γυναικών δεν πρέπει να ποινικοποιείται». Λίγες μέρες πριν έγινε γνωστή η καταδίκη της, μόλις μερικές εβδομάδες, μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, που επικρίθηκε εξαιτίας των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο.

Η Σαουδική Αραβία σκλήρυνε την καταστολή των διαφωνούντων, ιδίως των φεμινιστριών, αφότου ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έγινε de facto ηγέτης της το 2017. Οι πιο ζηλωτές οπαδοί του καθεστώτος εκφοβίζουν και καταγγέλλουν συχνά επικριτικές φωνές στο Twitter.

Οι αρχές έχουν δημιουργήσει την εφαρμογή «Κολόνα Αμν», το όνομα της οποίας στα αραβικά μπορεί να αποδοθεί ελεύθερα «είμαστε όλοι πράκτορες της ασφάλειας». Η εφαρμογή αυτή, που «επιτρέπει στους πολίτες και τους κατοίκους να αναλαμβάνουν ρόλο αστυνομικού», δίνει τη δυνατότητα καταγγελίας εγκλημάτων ή δυστυχημάτων — και επίσης, τη δυνατότητα καταγγελίας αντιπάλων της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος