Σαφές μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα με τα 12 ναυτικά μίλια (video)

Εντείνει τη διπλωματική της κινητικότητα η Αθήνα, ενόψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε από το βήμα της Βουλής σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

«Φρένο» στην ώθηση που δίνει στην ελληνική αποστολή η προσθήκη στο διπλωματικό πάζλ το ατού της επέκτασης των χωρικών υδάτων, επιχειρεί να βάλει η Άγκυρα.

Επιστρατεύοντας το γνωστό «κοκτέιλ» της επίθεσης γοητείας προς την Ευρώπη και του εκφοβισμού προς την Αθήνα, η γείτονα επιχειρεί να αποδυναμώσει την ελληνική θέση στο τραπέζι της Κωνσταντινούπολης.

“Δεν ξέρω γιατί, με ποια βάση, η Ελλάδα είπε ότι μόνο ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ζητήματα της αν. Μεσογείου θα συζητηθούν. Δεν είναι σωστό να επιλέγει κανείς ένα θέμα και να λέει ότι κάνουμε διερευνητικές επαφές”, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στα επιθετικά μηνύματα Τσαβούσογλου η Αθήνα διατηρεί το ύφος που προσήκει στην διπλωματία. Ο Νίκος Δένδιας, προ της αναχαίτισης των τουρκικών απειλών, φρόντισε να υπενθυμίσει προς πάσα κατεύθυνση, ότι η διεύρυνση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς, αποτελεί το πρώτο στάδιο: “η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη και όχι με την απειλή πολέμου. Έχει τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι”.

Το ευρωπαϊκό αντίβαρο, δια της αναζωογόνησης της θετικής ατζέντας, θα αναζητήσει ο Μεβλουτ Τσαβούσογλου, στις επαφές που θα πραγματοποιήσει το προσεχές τριήμερο στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή ανησυχία για την πορεία των διερευνητικών εκφράζουν τα κόμματα της μείζονος και την ελάσσονος αντιπολίτευσης, που επικρίνουν την κυβερνητική στρατηγική να μεταθέσει χρονικά την επέκταση των χωρικών υδάτων και στα ανατολικά της Κρήτης.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: “Προεξοφλούμε από τώρα ναυάγιο και θέλουμε να μη εισπράξουμε μπλέιμ γκέιμ. Προφανώς εάν αυτός είναι ο στόχος θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε νέα κλιμάκωση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

“Θα είναι ευκολότερο σε μελλοντικό στάδιο, όταν θα σας κατηγορούν ότι τορπιλίζετε τις διερευνητικές; Προσχηματικά βέβαια θα σας κατηγορούν αυτοί το κάνουν καθημερινά”, ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε: “αυταπάτη αν πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας ΜέΡΑ 25, σχολίασε: “Σας σέρνουν σε διμερείς διαπραγματεύσεις με την επιδιαιτησία της κ. Μέρκελ και του κ. Μπάϊντεν”.

“Θα μπορούσαμε να το κάνουμε με έναν νόμο”, δήλωσε ο Αντώνης Μυλωνάκης βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Εν τω μεταξύ η υπενθύμιση Δένδια προς την Άγκυρα, ότι ο σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη, αποτελεί διεθνή υποχρέωση της, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, πυροδότησε ακόμη μια ανοίκεια επίθεση της τουρκικής διπλωματίας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος